Turistično društvo Škocjan na Dolenjskem

O nas Aktualno

Naslov

  • Škocjan 69, 8275 Škocjan

Predsednik

  • Jožica Lindič

Kontaktne osebe

  • Jožica Lindič

Deli s prijatelji

Aktualno

Turistično društvo Škocjan na Dolenjskem
10. May 2021
Turistično društvo Škocjan na Dolenjskem
03. May 2021

O nas

Turistično društvo Škocjan na Dolenjskem
 

Predsednica: Jožica Lindič

Škocjan 69
8275 Škocjan
 

PREDSTAVITEV DRUŠTVA
 

V društvu imamo vsako leto redni letni občni zbor, ki ga popestrimo s kulturnim programom in zanimivim predavanjem. Planiramo dela, ki vključujejo različne prireditve skozi celo leto. Člani TD Škocjan na Dolenjskem smo mnenja, da smo skupaj močnejši, zato povabimo k sodelovanju tudi ostala društva oziroma se sami odzovemo povabilu.
Skupaj z ostalimi društvi se udeležujemo Jernejevega v Šentjerneju, vsako leto sodelujemo na sejmu Počitnic, povezujemo se s Škocjani po celi Sloveniji in ostalimi turističnimi društvi Turistične zveze Dolenjske in Bele krajine.
 

ČLANSTVO
 

Trudimo se, da bi nam bilo prijetno v Občini Škocjan in da nas bi bilo čim več. Zadnja leta smo premalo poudarjali aktivnosti zbiranje novih članov. Zato smo se prav letos odločili, da popravimo to napako in povabimo vse že enkrat evidentirane člane, da obnovijo članstvo.
Pozivamo vse, ki berete te vrstice, da se nam pridružite. Priložnost lahko izkoristite na vsaki prireditvi, ki jo društvo organizira, ali se kadarkoli osebno obrnete na tajnico društva.
 

Člani izvršnega odbora:

predsednica: Jožica Lindič
podpredsednik: Robert Janežič
tajnica: Damjana Kirar
blagajničarka: Brigita Luzar

Kontakt:
Predsednica: Jožica Lindič, gsm: 041 391 641, e-pošta: lindicjozi@gmail.com
 

ZGODOVINA DRUŠTVA

Turistično društvo Škocjan na Dolenjskem deluje od leta 1993. Društvo je prvo turistično društvo, ki je bilo ustanovljeno v Občini Škocjan. Trenutno število članov je 23.
Ustanovni člani so bili: iz Škocjana - Franc Brečko, Jože Zrim, Ana Zupet, Jožica in Roman Čelesnik ter Anica Krmc; iz Hrastulj - Franci Jerman; iz Zavinka - Jože Kapler; iz Zagrada - Franci Kocjan in Alojz Kocjan; iz Čučje Mlake - Janez Povšič.

DEJAVNOSTI IN AKTIVNOSTI DRUŠTVA

V društvu se zavzemamo za čisto okolje, zato se člani redno udeležujemo čistilne akcije, ki jo na pobudo Odbora za turizem organizira občina.
Vsako leto organiziramo naslednje prireditve: Maškarado, Tekmovanje harmonikarjev, Kmečke igre, Srečanje harmonikarjev, Miklavžev pohod, sedaj smo začeli tudi s Salamijado. Pred tremi leti smo organizirali srečanje Škocjanov iz cele Slovenije in vzpostavili stik s Škocjanom na drugi strani meje v Avstriji. Prve tri leta smo bili tudi organizatorji Srečanja ljudskih pevcev, ki so jo nato prevzeli ljudski pevci Fantje z vasi in organizirali v organizaciji Kulturnega društva Škocjan na Dolenjskem.

MAŠKARADA

Že nekaj let se trudimo, da bi skupaj z norčavim pustom pregnali zimo, zato organiziramo pustovanje za otroke in starejše. Do sedaj smo jo organizirali v sodelovanju z gostilno Luzar v njihovi dvorani, zadnje leto pa smo organizirali otroško pustno rajanje v sodelovanju z OŠ Frana Metelka Škocjan.

TEKMOVANJE HARMONIKARJEV

Tekmovanja se udeležujejo harmonikarji iz cele Slovenije. Tekmovanje poteka v petih starostnih kategorijskih skupinah. Vsak tekmovalec prejme priznanje za sodelovanje, najboljši po skupinah tudi pokale. Iz vseh skupin izberemo tri, ki so zbrali največ točk, njim podelimo tudi pokal Škocjana. Lahko se pohvalimo, da kljub temu, da nismo v verigi katerega od finalov priznanih tekmovanj v Sloveniji, nas obiskujejo priznani in zelo uspešni harmonikarji. Ne smemo pozabiti našega evropskega prvaka Janeza Lekšeta, na katerega je lahko ponosna cela Občina Škocjan, saj je velikokrat ponesel ime Škocjana po celi Sloveniji in izven njenih meja. Da ne bi zapostavljali ostalih domačih harmonikarjev; lahko se pohvalimo z velikim številom odličnih virtuozov na diatonični harmoniki.

KMEČKE IGRE

Vsako leto organiziramo družabno prireditev Kmečke igre, ki jo vedno popestri znani ansambel. Odvijajo se na prostoru okoli gasilskega doma PGD Škocjan, v času okoli občinskega praznika - KNOBLEHARJEVEGA. K sodelovanju povabimo tudi ostala društva, ki so pripravljena sodelovati in predstaviti svojo dejavnost.
V goste povabimo ekipe iz domače občine in izven nje. Igre pripravimo na tak način, da se navezujejo na kmečko tematiko. Nekatere prikazujejo opravila, ki so se včasih in se ponekod še danes delajo na kmetijah (sestavljanje lojtrnika, ruženje koruze, pobiranje krompirja, prenašanje bal...). Nekatere so namenjene pa predvsem zabavi tekmovalcev in gledalcev (vodna igra, ki je ponavadi ena najzabavnejših, oblačenje strašila, skakanje v vrečah, hoja s hoduljami...). Zmagovalnim ekipam podelimo tudi bogate nagrade.

SREČANJE HARMONIKARJE IZ OBČINE ŠKOCJAN

Lahko se pohvalimo, da je srečanje tradicionalno. Odločili smo se, da poteka na prostem oziroma na kakšnem prijetnem kraju, ki je pod streho; zgodi pa se, da nam vseeno ponagaja vreme.
Vendar ga bomo še naprej organizirali v jesenskem času mošta in kostanja, tako da nam bo prijetno za ušesa in želodčke.

MIKLAVŽEV POHOD

Občinska uprava in Odbor za turizem sta nam predlagala, da sestavimo predloge relacij pešpoti. Tako smo se na podlagi relacij, ki smo jih sestavili, odločili, da jih tudi prepešačimo v živo. Zato smo se člani izvršnega odbora podali na pot. Povabilu se je takoj odzvalo nekaj ljubiteljev hoje po naši lepi naravi. Drugo leto smo izbrali drugo relacijo, po kateri se nas je sprehodilo že kar veliko, celo sam g. župan Anton Zupet nas je počastil ter nam ves čas razlagal znamenitosti, ki smo jih srečevali od blizu ali videli od daleč. Zakaj Miklavžev pohod? Pohod je dobil tako ime čisto po naključju. Ravno v času prihoda prvega dobrotnika smo se podali na prvo pot, zato tako ime. Na koncu smo ugotovili, da je to ravno pravo obdobje za prijetne sprehode, še posebno, ker nas je na koncu pričakal sam sv. Miklavž in nagradil, ker se zavzemamo za zdrav duh v zdravem telesu. Zato obljubljamo, da se bomo potrudili in organizirali pohode tudi ob drugih terminih, posebno takrat, ko bomo začrtali nove kolesarske in pešpoti.

SALAMIJADA
 

Letos smo jo organizirali prvič. Organizacija je potekala v sodelovanju z Društvom vinogradnikov Škocjan skupaj s cvičkarijo v gostilni Luzar. K sodelovanju smo spodbujali predvsem domače izdelovalce salam, saj smo bili prepričani, da prvo leto še ne smemo pričakovati odziva zunanjih že priznanih izdelovalcev. Vendar so se v velikem številu odzvali vabilu. Lahko se pohvalimo s sodelovanjem kar 67 salam. V jesenskem času pa obljubljamo že sedaj izvrstnim salamarjem in tistim, ki bi to radi še postali, predavanje, kako lahko izdelamo salame. Ne smemo pozabiti, da vsi ti proizvodi potrebujejo prav tako veliko znanja kot dobro pridelana vinska kapljica.

 

Povezani smo z

Regijska turistična zveza

Regijska turistična zveza Dolenjske in Bele krajine

Novi trg 6, 8000 Novo mesto

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice