Turistično društvo Planinski raj Vrsno

O nas Aktualno

Naslov

 • Vrsno 37, Kobarid,5222 KOBARID

Predsednik

 • Miha Skrt

Kontaktne osebe

 • Miha Skrt

Deli s prijatelji

Aktualno

Turistično društvo Planinski raj Vrsno
20. Sep 2023
Turistično društvo Planinski raj Vrsno
20. Sep 2023
Dogodki

Šalamjada

 • 15. apr 2023 18:00 - 15. apr 2023 23:15
 • Turistično društvo Planinski raj Vrsno
Dogodki

Vrsnsk Pust 2023

 • 19. feb 2023 14:00 - 19. feb 2023 21:00
 • Turistično društvo Planinski raj Vrsno
Dogodki

Božiček

 • 18. dec 2022 18:00 - 18. dec 2022 20:45
 • Turistično društvo Planinski raj Vrsno

O nas

Turistično društvo Planinski raj - Vrsno je bilo ustanovljeno leta 2004, z namenom organiziranja družabnih in etnoloških prireditev ter ohranjanja aktivnosti vasice Vrsno pod Krnom. 

Vrsnsk pust je bila prva prireditev v tem okviru. Ta iz zgodovine obujen tradicionalni dogodek, ki poteka še danes, se odvija na pustni vikend na Vrsnem in je obiskan tako od vaščanov, kot tudi širše. Na pustno soboto se značilne maškare, ki so zasnovane po pripovedovanju starejših prebivalcev, sprehodijo od hiše do hiše in odganjajo zimo. Na nedeljo pa poteka pustno rajanje s plesom, zabavnim skečem, srečelovom in drugim dogajanjem, ki spada zraven. Na pepelnico se “Pusta” zažge in pokoplje, da se lahko naslednje leto vrne v svoji novi-stari podobi.

Skozi leta je društvo iskalo vedno nove priložnosti, kako popestriti življenje na vasi in morda privabiti nove obiskovalce v naš kraj. Najprej je padla odločitev, da se bo skušalo ohranjati vas čim bolj čisto in zato že mnoga leta poteka pomladna čistilna akcija, kjer se okolico očisti smeti, uredi vaško jedro in spomenik padlim borcem.

V okolici je mnogo naravnih znamenitosti, ki so vredne ogleda. Zato se vsako leto poskuša urediti kakšno sprehajalno pot. Člani društva se najbolj zavzemajo za pot do kamnite gobe pod vasjo Krn, pot do slapa Malnščk, ki vodi naprej do Gregorčičevega slapu in nazadnje do slapa Brinta, ki je tretji največji slap v Sloveniji. Društvo ima v planu tudi še boljše vzdrževanje gregorčičeve poti, ki jo je pred leti zasnoval in uredil Pavel Četrtič. V te in še druge namene se je v zadnjih letih tudi nabavilo precej delovnega orodja.

Seveda pa nič od tega s čimer se lahko pohvalimo danes ne bi bilo brez delovnih vaščanov in članov društva, zato se jih občasno nagradi s kakšnim izletom ali piknikom. Vsako leto pa se zagotovo vsi zberejo na prvomajskem kresovanju, za katerega ponavadi poskrbijo mlajši člani.

Skozi leta se je na Vrsnem organiziralo razne dogodke za otroke in odrasle. Nastopi za materinski dan, kjer so otroci pod vodstvom Brigite Berginc pripravili program svojim mamicam, pa tudi drugim vaščanom. Organiziralo se je Miklavžev obisk v farni cerkvi, obisk Božička in prižig lučk v vaškem jedru, otroške ustvarjalne delavnice za raznorazne priložnosti, aerobiko za ženske, predavanja in predstavitve, itd.

Pred desetimi leti se je rodila prireditev Šalamjada, ki jo je zasnoval in začel Matej Braz. Prireditev je postala stalnica v mesecu aprilu in je priložnost, da pridelovalci suhih mesnin iz okolice pokažejo svoje delo, ljubitelji pa jih lahko poskusijo. Na prireditvi poleg druženja, poteka ocenjevanje salam z izbrano komisijo in nagradami za najboljše.

Leta 2012 se je na Vrsnem začel poseben in edinstven dogodek. Pod koordinacijo in idejno postavitvijo takratne predsednice društva Tine Sivec, je prvič zaživela prireditev Legenda.fest, ki je poskrbela za veliko prepoznavnost vasi daleč naokrog. Takoj je postala največja prireditev na Vrsnem in požela ogromno priljubljenost pri vaščanih ter jih povezala med seboj. Prireditev takšnega značaja je edinstvena in zahteva sodelovanje cele vasi, pa tudi predstavnikov zunaj nje. Ker se odvija poleti, je zanimiva tudi za turiste, ki se zadržujejo v dolini Soče.

V soboto, v začetku avgusta se Vrsno odpravi na potovanje kakih 200 let v preteklost. Čas se ustavi, med vaške hiše se prikrade otroški smeh, žene se zberejo na dnevnem “kofetu”, ki ga same pražijo, iz bližnjih travnikov se sliši vriskanje koscev med delom, v vaški kleti se kuha žganje iz sadja vaških gospodarjev, mlekar se pripravlja na sirjenje iz mleka vaških krav, gospodinje mesijo domači kruh, kuhajo štruklje ali vrtijo kolovrat, pastirci strižejo ovce, po »zajli« se spušča seno, itd... Vaščani stopijo skupaj pri zanimivi predstavitvi vsakodnevnih opravil, pa naj bo to spravilo pridelkov za zimo, pripravo drv ali pa veseljačenju ob ohceti in novopečeni nevesti ter zaračunajo ženinu kar mu gre.

Vsako leto je na Vrsnem mogoče videti drugačen košček življenja, pozabljenega v zgodovini. Tu je nekaj tem, ki je bilo poleg nekaterih stalnih prikazov, že bilo predstavljenih v preteklih letih:

 • od ovce do nogavice
 • od zrna do kruha
 • od paše do sira
 • od podoknice do ohceti
 • posebna glasbena izvedba Legenda.fest

Na Vrsnem se člani društva prizadevajo tudi za organizacijo kulturnih dogodkov. V ta namen je bil izveden Večer branja poezije, njegov pobudnik in vodja pa je bil Jožko Bon. Sodelovali so pesniki iz cele Kobariške, recitirali svoja dela, poleg njih pa so zapeli še pevski zbori in lokalni glasbeniki. Ob drugi priložnosti so člani postavili obširno razstavo fotografij “Vrsno skozi čas”, kjer je bilo prikazano življenje vaščanov skozi leta in je segala precej daleč v zgodovino, vse do današnjih dni. Organiziralo se je celo enega zadnjih koncertov beneških fantov v svoji stari zasedbi in obisk podokničarja, ki je bil predvajan na televiziji.

Pred leti se je v okviru društva formirala amaterska gledališka zasedba in uprizorila dve gledališki igri, ena od njih je pod režijo najprej igralke Sanje Gregorčič in nato Nejca Brešana, doživala kar nekaj ponovitev na različnih krajih po goriški regiji in povsod požela velik aplavz in navdušenje. Uprizoritve so bile tudi dobrodelne narave. S pomočjo prve od iger in slikarskega ekstempora z dobrodelno dražbo se je zbiralo sredstva za deklico, ki je potrebovala operacijo v Ameriki in društvo je ponosno na svoj prispevek. Drugič pa so sredstva namenili nakupu defibrilatorja, ki je v nujnem primeru na voljo v vaškem jedru.  

Zagotovo je bilo kar nekaj stvari, ki zgoraj niso omenjene, saj društvo nenehno skrbi predvsem za druženje, obujanje tradicije, veselje, povezovanje in ohranjanje pozitivnega vzdušja v vasi. Člani pa zagotavljajo, da se bodo prav za vse to trudili še mnoga leta naprej.

 

Turistično društvo Planinski raj - Vrsno.   

Povezani smo z

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice