Turistično društvo Brest

O nas Aktualno

Naslov

  • Brestovica pri Komnu 55,6223 KOMEN

Predsednik

  • Stane Švigelj

Kontaktne osebe

  • Stane Švigelj

Deli s prijatelji

Aktualno

Dogodki

25. Pohod po sledeh soške fronte

  • 30. okt 2022 09:00 - 30. okt 2022 15:00
  • Turistično društvo Brest
Dogodki

14. Br'stovska Šparglijada, Koloosmica in Špargljev pohod

  • 03. apr 2022 08:00 - 03. apr 2022 19:30
  • Turistično društvo Brest
Dogodki

24. Pohod po sledeh soške fronte

  • 31. okt 2021 09:00 - 31. okt 2021 18:30
  • Turistično društvo Brest

O nas

Turistično društvo Brest, Brestovica pri Komnu

 

»Vsaka vas ima svoje posebnosti in značilnosti. Ena izmed posebnosti Brestovice, če naj se sklicujemo na podobo zahajajočega sonca v grbu Komna, središča občine, v katero sodi tudi njen najzahodnejši del – naša vas –, je, da v njej sonce zaide najpozneje v državi! To ne pomeni, da je Brestovica pri Komnu najzahodnejši kraj v Sloveniji. A ker ga proti zahodu ne zastirajo hribi, ampak se pokrajina spušča v Furlansko nižino, sveti Brestóvkam in Brestóvcem večerno sonce v naši državi najdlje.«  ( Andrej Arko – uvodnik iz monografije Brestovica pri Komnu, nje hiše in njih prebivalci)

Turistično društvo Brest iz Brestovice pri Komnu, smo ustanovili v letu 2006. Zbrali smo se skupina vaščanov, ki smo v povezavi skozi društvo videli možnost za uveljavitev svojih želja, sposobnosti in možnosti na področju turizma, kulture in športa, predvsem pa v želji v razvoju vasi in njenih prebivalcev.

Društvo med letom organizira številne prireditve, med katerimi izstopa: Brstovska špargljada, Koloosmica, in Špargljev pohod. Izvrstna kulinarika povezana z rekreacijo, privabi številne obiskovalce, ki uživajo v vožnji z MTB kolesi po skritih kraških poteh, obisk osmice v slovenski zamejski vasi ali pa pohod po okoliških hribih in dolinah. Vse tri prireditve združene v eno prirejamo praviloma prvo nedeljo v aprilu.

Pohod po sledeh soške fronte zaznamuje zgodovinska Soška fronta, katere del se je odvijal prav na tem prostoru. Tri do štiriurni pohod nas popelje mimo ostankov kavern in strelskih jarkov. Pohod poteka v čudoviti kulisi rdeče obarvanega ruja, ki kraško pokrajino naredi še bolj privlačno. Nekaj okrepčil na poti in na cilju jota s klobaso in kozarec kraškega terana.  Prireditev organiziramo zadnjo nedeljo v oktobru, takrat ko se pomikajo urini kazalci za eno uro nazaj.  Pri vseh omenjenih prireditvah sodelujemo s slovenskimi zamejskimi društvi iz sosednjih vasi, kar daje prireditvam širši čezmejni značaj.

V okviru društva smo pripravili in izdali knjižno monografijo z naslovom: »Brestovica pri Komnu, nje hiše in njih prebivalci«, v kateri so popisana in razložena hišna imena vseh stavb v vasi. Ob tem so bili neprecenljivi viri najstarejših vaščanov, župnika in izjemen strokoven prispevek posameznikov – strokovnjakov  področja. V monografiji so obenem popisane zgodovinske okoliščine razvoja vasi od njenega nastanka do danes.

V društvu se zavedamo pomena dobrega sodelovanja, zato smo odprti za vse pobude, ki kakorkoli pripomorejo k razvoju in dobrobiti okolja v katerem živimo.

Naše delovanje lahko spremljate na spletni strani: www.brestovica.com

Povezani smo z

Regijska turistična zveza

Regijska turistična zveza Brkini, Kras, Notranjska

Jamska 9, 6230 Postojna

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice