Turistično društvo Suha Krajina

O nas Aktualno

Naslov

 • Grajski trg 33, 8360 Žužemberk

Predsednik

 • Vlado Kostevc

Kontaktne osebe

 • td.suha-krajina@siol.net

Deli s prijatelji

Aktualno

Dogodki

Razstava klinozobništva

 • 11. jun 2023 15:00 - 11. jun 2023 18:00
 • Turistično društvo Suha Krajina
Dogodki

POPOTOVANJE S KOLESI PO RIMSKI CESTI

 • 10. jun 2023 09:00 - 10. jun 2023 13:30
 • Turistično društvo Suha Krajina
Turistično društvo Suha Krajina
31. May 2023
Dogodki

Pravljična noč in dan na Žužemberškem gradu

 • 17. sep 2022 17:00 - 18. sep 2022 17:00
 • Turistično društvo Suha Krajina
Dogodki

Trški dnevi 2022

 • 15. jul 2022 18:45 - 17. jul 2022 23:45
 • Turistično društvo Suha Krajina

O nas

Turistično društvo Suha krajina iz Žužemberka je društvo, ki deluje na podeželju, na območju, kjer ni bil turizem nikoli razvit.

Območje Občine Žužemberk in Suhe krajine premore izjemno naravno in kulturno dediščino, ki predstavlja potencial za turistični razvoj prijazen naravi, znamenitostim in ljudem.

Zgodovina današnjega Turističnega društva Suha krajina sega v leto 1938, ko je bilo v Žužemberku ustanovljeno Tujsko-prometno in olepševalno društvo Žužemberk. Po drugi svetovni vojni je v Žužemberku delovalo Turistično društvo Žužemberk, vendar je v letu 1984 prenehalo delovati.

    V letu 1993 je bilo ustanovljeno novo turistično društvo, ki naj bi poskrbelo za nov začetek Turističnega razvoja v takratni Krajevni skupnosti Žužemberk oziroma v Suhi krajini. Še ob ustanovitvi takratnega Turističnega društva Žužemberk - Dvor je bil društvu zadan širši, že skorajda regijski znašaj, ki ga z današnjim prepoznavnim delovanjem društva in njegovih aktivnih članov, še bolj poudarja. Danes si Turističnega razvoja Občine Žužemberk in Suhe krajine brez smernic, ki jih je v tem času začrtalo turistično društvo, ne predstavljamo.

Turistično društvo Suha krajina je imelo do danes v evidenci preko 240 članov, trenutno ima okoli 90 članov poravnane članske obveznosti, petina je mlajših od 18 let. V okviru Turističnega društva deluje veš sekcij, in sicer: ljudske pevke v pokrajinskih nošah, ročna dela in izdelovanje spominkov, viteški red Seisenbergensis Tumultus – viteški red Jurija in Volka Engelberta Turjaškega iz Žužemberškega gradu, turistični vodniki, pustno-karnevalska sekcija, literarna sekcija, pa tudi pohodna sekcija, sekcija mladih…..

Turistično društvo sodeluje z mnogimi društvi, zvezami, klubi, šolo, z vaščani majhne vasi Plešivica, z upravno enoto in Občino Žužemberk. Aktivno je povezano v Turistično zvezo Dolenjske in Bele krajine, v Turistično zvezo Slovenije, v Lokalno akcijsko skupino Suhe krajine, Temenice in Krke. Povezuje se s turističnim krožkom v OŠ Žužemberk, z ZVKD Slovenije, s sosednimi turističnimi društvi, z drugimi društvi in klubi v občini, s Slovenia Nostro, s projektom Po poteh dediščine Dolenjske in Bele krajine, Združenjem zgodovinskih mest Slovenije, Mrežo počivališč za avtodome in drugimi.

Turistično društvo se s svojimi predlogi in izkušnjami aktivno vključuje v razvojne projekte in pomaga pri zaščiti kulturne, naravne in nesnovne dediščine tega območja.

Turistično društvo Suha krajina skrbi za promocijo Suhe krajine in Žužemberka, Dvora, Ajdovca, Hinj, Šmihela in ostalih v medijih ter je organizator kulturnih, turističnih, rekreativnih in etnoloških prireditev, ob tem pa aktivno sodeluje tudi na očiščevalnih in drugih urejevalnih akcijah ter ocenjuje urejenost domačij, hiš in oken.

Turistično društvo je organizator mnogih tradicionalnih prireditev:

- Prešernovanje,

- sprejem kurentov,

- rekreativni pohod na sv. Katarino in Komanco,

- zgodovinsko-rekreativno popotovanje po rimski cesti,

- poletne grajske prireditve,

- kulturno-etnološko-turistična prireditev Trški dnevi 

- tradicionalni srednjeveški dan,

- razne likovne razstave,

- pravljična noč in dan na Žužemberškem gradu

- srečanje pohodnikov, kolesarjev in članov turističnih društev treh občin

- pohodi: od A do Ž, na Frato, od Žužemberka do Močil, Martinov, Maximiusov in Miklavžev pohod...

Turistično društvo s svojimi članicami in člani aktivno sodeluje na raznih otvoritvah, prireditvah, srečanjih, sejmih, razstavah tako, da so člani društva udeleženi na veš kot 90-tih prireditvah na leto.

Ob vseh naštetih aktivnostih člani društva vodijo še organizirane skupine turistov in popotnikov, ki tako spoznajo zgodovino gradu, spomenikov NOB, cerkva, mlinov, železarne ter drugih znamenitosti naravne in kulturne dediščine tega območja. Predsednik društva sodeluje na mednarodnih konferencah o delovanju nevladnih organizacij na področju ohranjanja kulturne dediščine ter drugih konferencah državnega pomena. Mladi član turističnega društva je tudi član Mladinskega odbora pri Turistični zvezi Slovenije. Skupina za ročna dela in spominkarstvo oživlja tradicijo izdelovanje spominkov. Društvo izdaja tudi promocijsko gradivo, razglednice, koledarje in posreduje informacije preko več medijev, največ pa preko spleta.

Kot je razvidno veliko svojega časa za uspešno delo društva žrtvujejo prizadevne pevke v pokrajinskih nošah, viteški red, lokalni turistični vodniki, ročna dela in spominkarice, ljubitelji pusta, literati in poeti ter tudi drugi, saj je aktivnih preko 50 članov društva. Članice in člani poleg neverjetnega števila nastopov, prebijejo veliko ur na vajah in drugih prostovoljnih akcijah ter prispevajo k prepoznavnosti Žužemberka in Suhe krajine izven njenega območja, pa tudi v tujini. 

Vsekakor je Turistično društvo Suha krajina eno izmed najaktivnejših društev na Dolenjskem,  v Sloveniji, če ne tudi širše in je društvo javnem interesu v pravem pomenu. 

Naš slogan:

 SUHA KRAJINA, KJER ČAS TEČE DRUGAČE!

** BODIMO PONOSNI NANJO**

 

TD Suha krajina

predsednik

Vlado  Kostevc

 

 

 

Povezani smo z

Regijska turistična zveza

Regijska turistična zveza Dolenjske in Bele krajine

Novi trg 6, 8000 Novo mesto

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice