Združenje turističnih vodnikov Slovenije

• Dunja Olga Bohorič, Alenka Pavlica

Deli s prijatelji

ZDRUŽENJE TURISTIČNIH VODNIKOV SLOVENIJE

Združenje turističnih vodnikov Slovenije (v nadaljevanju ZTVS) je najstarejša in največja stanovska organizacija, ki na območju Republike Slovenije združuje in zastopa licencirane turistične vodnike.

Nadaljujemo z aktivnostmi Društva turističnih vodnikov Slovenije, ki je bilo ustanovljeno leta 1988 z namenom prepoznavnosti in zaščite poklica na področju turističnega vodenja, doseganja kakovosti ter uveljavljenosti v najširši javnosti.

V letu 2023 bomo praznovali 35 let obstoja in delovanja.

V ZTVS imamo preko 200 članov in članstvo še narašča.

Več kakor 80% članstva ima visokošolsko izobrazbo in razpolaga s širokim naborom specialnih znanj.

Vabimo vas na našo spletno stran https://www.slovenija-vodniki.si/, kjer izveste še veliko več o našem delovanju in poklicu.

Pojem turističnega vodnika je definiran v evropskem standardu EN 13809:2003.

Turistični vodnik je oseba, ki obiskovalce vodi v njihovem izbranem jeziku, interpretira kulturno in naravno dediščino, ki je specifična za področje na gostom razumljiv način. Turistični vodnik ima licenco, ki zagotavlja, da ima znanja specifična za določeno področje, izdano s strani pristojnega organa.

Predvsem bi radi poudarili, da je turistično vodenje postalo samostojen poklic in že zdavnaj ni več le dopolnilna turistična dejavnost. Turističen vodnik je postal poslovni subjekt, ki na trgu nastopa povsem samostojno in opravlja storitve za različne naročnike.

Notranje upravljanje ZTVS je opredeljeno v temeljnem aktu (statutu) / https://www.slovenija-vodniki.si/statut. Temeljne vrednote v odnosu do kolegov in poklica so opredeljene v stanovskem Kodeksu / https://www.slovenija-vodniki.si/kodeks, ki so ga dolžni spoštovati vsi naši člani. Hkrati je Kodeks tudi priporočljiv dokument, ki velja za vse turistične vodnike v Sloveniji in vodje poti, ki z domačimi ali tujimi gosti potujejo znotraj ali zunaj naše države.

Turistični vodniki smo ambasadorji Slovenije in njeni pomembni interpreti naravne in kulturne dediščine ter predstavniki destinacije.

Velikokrat pomenita turistični vodnik ali vodja poti tudi prvi stik potnika z destinacijo.

Kadar turistični vodnik potuje s skupino potnikov po izbrani destinaciji lahko nastopa tudi kot vodja poti.

UGODNOSTI ZA ČLANE:

• Večkrat na leto se odpravimo na študijska potovanja, izlete in organiziramo specialna izobraževanja.
  •  Posredujemo obvestila o prostih vodenjih in omogočamo članom hiter dostop do trga dela.
  • V pomoč smo v povezavi z zakonodajo in računovodskimi storitvami.
  • Nudimo ugodna zavarovanja za potovanja v tujino.
  • Omogočamo ažurnost pri izmenjavi informacij s terena.
  • Članom omogočamo brezplačen vstop ali popust za galerije in muzeje.
  • Predstavitev članov na naši spletni strani.
  • Ponujamo pomoč mlajšim ali manj izkušenim članom.
  • Promoviramo in tržimo naše storitve na sejmu Natour Alpe Adria.
  • Omogočamo hiter dostop do avdio opreme za vodenja.

Več ugodnosti za člane in pristopno izjavo najdete v zavihku ČLANSTVO, na povezavi https://www.slovenija-vodniki.si/ugodnosti-za-clane

Pogoj za vstop v Združenje je opravljena licenca za turističnega vodnika oz. potrdilo o strokovni usposobljenosti izdano s strani pristojnega organa.

POVEZOVANJA IN SODELOVANJA:

• Sejem Natour Alpe Adria
  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT)
  • Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS)
  • Slovenska turistična organizacija (STO)
  • Sodelujemo pri praznovanju svetovnega dneva turističnih vodnikov (ki ga obeležujemo vsako leto 21. februarja)
  • Sodelujemo pri interpretaciji UNESCO dediščine
  • Sodelujemo z visokošolskimi ustanovami, ki izobražujejo kadre s področja turizma