11. pohod po Tematski poti Na svoji zemlji ob 75. obletnici filma

Pot povezuje dediščino prvega slovenskega celovečernega zvočnega igranega filma, ki jo je s tematskimi tablami na lokacijah, kjer so bili posneti najpomembnejši prizori, trajno vpisala v prostor Baške grape. Vsebino pohoda je vsako leto obogatena z aktualno tematiko, kjer pohodnik spozna še kulturno in tehniško dediščino tega območja.

Kdaj

• 07. okt 2023 - 07. okt 2023

Kje

• Grahovo ob Bači 47, 5242 Grahovo ob Bači

• 12 EUR

Prireditev poteka v okviru tridnevnega 18. Festivala Odmevi dediščine

11. pohod po Tematski poti Na svoji zemlji

Ob 75. obletnici filma Na svoji zemlji

• datum:           sobota, 07. 10. 2023
  • zborno mesto: Grahovo ob Bači, Dom krajanov (Grahovo ob Bači 48),
  • start 10.00 (zbiranje od 9.00 dalje)
  • trajanje izleta: 4 URE (vključuje na določenih točkah kulturni program, hoje – 4 ure)
  • težavnost:     Nezahtevna
  • oprema:         Pohodniška obleka in obutev
  • cena:   12 €/osebo  (vključuje vodenje, spominsko darilo, kulturni program, okrepčevalnica, topel obrok na cilju).

Pot povezuje dediščino prvega slovenskega celovečernega zvočnega igranega filma, ki jo je s tematskimi tablami na lokacijah, kjer so bili posneti najpomembnejši prizori v letu 1948, trajno vpisala v prostor Baške grape. Vsebino pohoda je vsako leto obogatena z aktualno tematiko, kjer pohodnik spozna še kulturno in tehniško dediščino tega območja.

• Trasa: 7 km, trajanje s postanki 4 ure
  • START: ob 10.00 - Dom krajanov Grahovo ob Bači
  • Kulturni program: KARIŠKE ČEČJE, pevci nekdanjega moškega zbora Ivan Kokošar, združeni pevci KS Grahovo ob Bači (pesem NA SVOJI ZEMLJI), igralca SIMON DOBRAVEC in DARIO VARGA, zgodbi pilota Joška Lapanje in Borisa Seška – Orliča, poklon Francetu Štiglicu ob 30. obletnici smrti, harmonikaš DAMJAN SEDEJ.

Pohodnik je nagrajen s čudovitimi razgledi, ki jih nudi razgibano območje poti med Grahovem ob Bači in Koritnico. Vsebina pohoda je obogatena z dodatnimi kulturnimi točkami, ki kažejo na lokalno zgodovino območja: Ivan Kokošar, Ivan Brovč (Plamen v dvonožcu), pionirji zmajarstva na Tolminskem, slikarka s peski Stanka Golob; NOB - spominska plošča talcem na Grahovem ob Bači, spomenik padlim NOB na Koritnici (1972), Rudi Bašelj; Stara cerkev, Rimski zid, Prvo čebelarsko društvo za Cerkljansko, Goriško in Tolminsko.

Pohod poteka tudi v okviru Dnevov evropske kulturne dediščin pod sloganom: Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici.

S tem dogodkom bomo tako obeležili pomembno obletnico filma "Na svoji zemlji" in se poklonili tistim, ki so prispevali k njegovi ustvarjalnosti in sporočilnosti.

kontakt:

Alenka Zgaga, ktt.dbd@gmail.com, 041 601 248, www.tpnasvojizemlji.si

KTT Društvo Baška dediščina,  Stržišče 28, 5243 Podbrdo, www.baskadediscina.si

Priloge

647.63 KB

Oglejte si tudi

Otvoritev Razstave del »9. slikarske kolonije Vurberk 2023«

• 07. okt 2023 14:00 - 07. okt 2023 16:00
  • Turistično društvo Vurberk

PRAZNIK KS VINSKA GORA

• 07. okt 2023 14:00 - 07. okt 2023 20:00
  • Turistično društvo Vinska Gora