12. pohod po Bevkovi poti 2022

12. Pohod po Bevkovi poti poteka v okviru Bevkovih dnevov in Festivala pohodništva v Posočju. Združuje pohodnike in ljubitelje pisane besede Franceta Bevka, enega največjih slovenskih pisateljev. Povezuje Hudajužno (Občino Tolmin) in Zakojco (Občino Cerkno).

Kdaj

• 18. sep 2022 - 18. sep 2022

Kje

• Hudajužna 22c, 5242 Grahovo ob Bači

• 0

KTT Društvo Baška dediščina letos že DVANAJSTIČ sodeluje pri organizaciji pohoda po Bevkovi poti, ki poteka v okviru vsakoletnih Bevkovih dnevov. Letos se bo pohod DRUGIČ pričel ob prenovljeni info točki ob domu krajanov v Hudajužni. Obiskovalec si bo lahko brezplačno ogledal Bevkovo domačijo v Zakojci s kulturnim programom ter na Turistični kmetiji pri Flandru okusil Bevkovo kosilo. Pohodniki bodo prejeli informacijski list in skozi branje Bevkove besede srečali z literarnimi junaki in njihovimi zgodbami. Konec leta 2020, prav ob 10. obletnici je vstopa v druščino dediščinskih prireditev, se je društvo razveselilo posebne listine, s katero ZVKDS prvič pisno potrdil njegovo sodelovanje pri  DEKD in s tem pospešilo prizadevanja za razvoj LITERARNO – KULTURNEGA TURIZMA V BAŠKI GRAPI. Pohod je vključen v Dneve evropske kulturne dediščine, katere letošnja tema je »(Vz)trajnostna dediščina« in v Festival pohodništva Dolina Soče. Pohdoniki prejmejo tudi promocijski letak Pohod po Bevkovi poti, ki ga je društvo izdalo leta 2021, katerega izdajo je sofinancirala Občina Tolmin.

KORAJŽNO NA POT!

KTT Društvo Baška dediščina, Alenka Zgaga, 041 601 248, ktt.dbd@gmail.com

Start pohoda, 18. 09. 2021

Pohodniki bodo k Bevkovi domačiji v Zakojco prihajali iz dveh smeri:

1. ob 09.30 - Hudajužne (Baška grapa, start na terasi Okrepčevalnice Zver oz. Domu krajanov) s postanki, na katerih se bo bralo Bevkove črtice, cilj dosegli v uri in pol;
  2. ob 8.00 Cerkno-Zakriž-Vrh Ravni-Zakojca.

PROGRAM HUDAJUŽNA – ZAKOJCA – HUDAJUŽNA

(vezan na Baško grapo / Občina Tolmin)

• 09.30  : start pohoda iz Hudajužne (pri domu krajanov ter Okrepčevalnici Zver)
  • 10 uri – 17 uri Dan odprtih vrat Bevkove domačije / Zakojca / Cerkljanski muzej in TD Pod Kojco
  • 12 uri – Kulturni program s slavnostnim govornikom
  • 13 uri -  Bevkovo kosilo na turistični kmetiji Pri Flandru / obvezno prednaročilo na TIC Cerkno ali direktno na kmetijo, 05 37 79 800

France Bevk se je rodil 17. septembra 1890, umrl pa ravno na svoj 80. rojstni dan leta 1970. Ob tej obletnici vsak tretji vikend v septembru steče niz prireditev z imenom Bevkovi dnevi. Vsako leto se zaključijo na Bevkovi domačiji v Zakojci v okviru Dneva odprtih vrat. Tega dne že tradicionalno iz Hudajužne in Cerknega po dveh različnih poteh pridejo v Zakojco tudi številni pohodniki.

Dostop - avto:

1. Ljubljana - Škofja Loka - Železniki - Podbrdo - Hudajužna (Hudajužna 22c)

2. Nova Gorica - Most na Soči - Bača pri Modreju - Hudajužna (Hudajužna 22c)

Dostop - železnica:

vlak - izstopna postaja Hudajužna, vozni red vlaka: https://potniski.sz.si/