2. STRŽIŠKARSKI DAN CVETJA ČRNE PRSTI

Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina v soboto, 25. maja 2024 ob 17. uri, organizira 2. STRŽIŠKARSKI DAN CVETJA ČRNE PRSTI. Namenjen je ljubiteljem gorskega cvetja in ozaveščanju ohranjanja kulturne krajine. Dogajanje je vključeno v okvir tradicionalnega, letos že 18. mednarodnega festivala alpskega cvetja v Bohinju.

Kdaj

• 25. maj 2024 - 25. maj 2024

Kje

• STRŽIŠČE 28, 5243 PODBRDO

Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina v soboto, 25. maja 2024 ob 17. uri organizira

2. STRŽIŠKARSKI DAN CVETJA ČRNE PRSTI

Dogajanje je vključeno v okvir tradicionalnega, letos že 18. mednarodnega  festivala alpskega cvetja v Bohinju.

• Organizator spodbuja prihod v Baško grapo z vlakom do Podbrda. Od tam bo organiziran kombi prevoz v Stržišče. Med potjo bo obiskovalcem predstavljena soteska Driselpoh, kjer sledi kratek postanek.
  • Program dogodka se dotakni naravne, kulturne in tehnične dediščine Baške grape.

1. strokovni del s kulturnim programom

2. glasbeni nastop

• organizator: Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina (KTT društvo Baška dediščina)

partnerji dogodka: Turizem Bohinj, Občina Tolmin (v okviru majskih prireditev občinskega praznika Občine Tolmin), KS Stržišče, PD Podbrdo, Zavod Dolina                Soče, Turistična zveza Slovenije

Planinec in alpinist Julius Kugy je Črno prst imenoval alpski botanični vrt, botanik Tone Wraber pa rastlinsko svetišče. Njene cvetne preproge so najlepše na višku gorske pomladi in zgodnjega poletja, to je običajno v juliju.

Črna prst, posebno prisojno pobočje nad Baško grapo, že od konca 18. stoletja slovi po pestrem rastlinstvu. Za njen zgodnji botanični sloves sta zaslužna predvsem Karl Zois (zagotovo sta jo obiskala njegova nabiralca Matevž Kos in Andrej Legat) in Franz Xaver Wulfen. Zatem so jo proučevali mnogi priznani botaniki, ki so delovali na Slovenskem. Zanimanje je še naraslo po obisku saškega  kralja in navdušenega botanika Friderika Avgusta II. leta 1841. Sestopil je v Podbrdo in prenočil v župnišču.

Črna prst, najvzhodnejši vrh Bohinjsko-Tolminskega gorovja, je dobila ime po temni lisi jurskega skrilavca tik pod vrhom. S svojim robom se spogleduje s Triglavskim  narodnim parkom.

Kontakti :

KTT društvo Baška dediščina

Alenka Zgaga, 041 601 248, ktt.dbd@gmail.com

Spletna stran dogodka 18. FESTIVAL ALPSKEGA CVETJA:

Spletna stran KTT DRUŠTVA BAŠKA DEDIŠČINA – organizator dogodka: https://baskadediscina.si/

Priloge

330.06 KB