25. SREČANJA TURISTIČNIH DRUŠTEV OBVODNIH KRAJEV SLOVENIJE

Tradicionalno srečanje turističnih društev obvodnih in objezerskih krajev Slovenije

Kdaj

• 04. sep 2021 - 04. sep 2021

Kje

• Most na Soči

Most na soči, SOBOTA, 4.9.2021

9.30 – 10.30  Sprejem  udeležencev srečanja –  Šotor ob jezeru

• Registracija udeležencev in dobrodošlica
  • Jutranji pozdravni nagovor

POSVET OB 25. SREČANJU OBVODNIH KRAJEV

11.00-13.00  Okrogla miza na temo Sladkovodno ribištvo kot turistična priložnost

OKROGLA MIZA – SLADKOVODNO RIBIŠTVO KOT TURISTIČNA PRILOŽNOST

• Pri okrogli mizo bodo poleg predstavnikov društev  sodelovali še Ribiška zveza Slovenije, Ribiška družina Tolmin, Sara Vuri (Zavod za ohranjanje lokalnega izročila in okolja), Zavod Dolina Soče in Soča Fly ribiška agencija in trgovina.

TURISTIČNI OGLEDI

11.00 – 14.00         Udeležba na izbranih izletih:

• Ogled Mosta na Soči + vožnja z ladjico + degustacija lokalnih pridelkov
  • Ogled Baške grape (tehnična dediščina + naravne znamenitosti)
  • Ogled Tolminskih korit + obisk sirarne v Čadrgu

DRUŽABNI DEL PRIREDITVE V  PIKNIK ŠOTORU

13.45 – 15.00         Pogostitev udeležencev z dobrim kosilom

15.00 – 16.00         Slavnostni program ob 25. obletnici srečanja turističnih društev obvodnih krajev Slovenije:

• Pozdravni nagovori: predsednik TZS Pavle Hevka, župan Uroš Brežan in predsednik TD Most na Soči, Aljoša Križnič
  • Podelitev priznanj
  • Predstavitev gostujočih Turističnih društev
  • Predaja zastave organizatorju prihodnjega srečanja

16.00 – 20.00         Zabava z živo glasbo

OPIS IZLETOV PO OKOLICI MOSTA NA SOČI

• Ogled Mosta na Soči in vožnja z barko po jezeru

Most na Soči je kraj, kjer se Soča, smaragdna lepotica, za trenutek oddahne na svoji poti od Trente do morja. Ob Mostu na Soči je namreč na reki Soči umetno, akumulacijsko jezero, po katerem je kraj danes najbolj znan.  Most na Soči obdaja od leta 1938, odkar napaja hidroelektrarno Doblar, in je spremenilo tedanjo podobo kraja. A čeprav je danes Most na Soči najbolj znan po svojem jezeru, je kraj znan tudi po arheoloških ostalinah iz bronaste in železne dobe ter rimskega imperija. Pred nekaj več kot stoletjem so na dveh osojnih terasah na levi strani Idrijce odkrili številne grobove iz železne dobe. Raziskali so jih več kot 6.500, predvideva pa se, da naj bi jih bilo na svetolucijski nekropoli okoli 10.000. Zaradi tako obsežnih raziskav grobišč se je Most na Soči uvrstil med najpomembnejše tvorce evropske železne dobe.

Po poti Čez most po Modrost bomo spoznali Most na Soči skozi čas in si tako ogledali zgodovinske kot tudi naravne znamenitosti našega kraja. Po izletu sledi vožnja z barko po akumulacijskem jezeru in degustacija lokalnih dobrot. Toplo priporočamo!

• Ogled Baške Grape

TEMATSKA POT NA SVOJI ZEMLJI, ohranja skupni spomin med filmsko ekipo Na svoji zemlji in domačini Grahovega ob Bači in Koritnice, kjer se je snemal prvi celovečerni zvočni igrani film Na svoji zemlji leta 1947 – 1948. Na izletu si bomo ogledali kratko predstavitev Baške grape, predstavitev Tematske poti Na svoji zemlji skozi odlomke filma razstavo o filmu Na svoji zemlji (avtor Tolminski muzej) in  dveh tematskih tabel na lokacijah, kjer se je snemal film. Sledi obisk Koritnice, kjer se obišče še dve snemalni lokaciji filma ter spoznamo zgodbe kulturne  in tehnične dediščine tega prostora (Bohinjska proga). Pred odhodom na Most na Soči, se ustavimo v Campu Šorli na Koritnici, kjer bo na voljo degustacija lokalnih jedi.

• Ogled Tolminskih korit in obisk sirarne v Čadrgu

Tolminska korita je skupno ime za korita Tolminke in Zadlaščice, ki so ena najveličastnejših naravnih znamenitosti na Tolminskem. Tolminska korita so najnižja in verjetno najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park. Krožna pot nas vodi skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice, ki se med seboj zlijeta v edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije. Sledi obisk sirarne v vasi Čadrg in pokušino mlečnih izdelkov. (število izletnikov je omejeno)

Oglejte si tudi

17. Krevsov tek po Kriško-polževski planoti nad Višnjo Goro