Dogodki

PO POTEH KULTURNE, NARAVNE, TEHNIČNE, FILMSKE IN INDUSTRIJSKE DEDIŠČINE BAŠKE GRAPE

Program obiska objektov tehniške dediščine, razstave o etnološki in industrijski dediščini ter obisk na Tematski poti Na svoji zemlji vključuje celodnevni obisk v zgornjem delu Baške grape. Program prilagodimo glede na vaš razpoložljivi čas. Najavljene obiskovalce vodijo že več let člani društva, ki imajo status lokalnega vodnika ali pa informatorja na določeni ogledni točki. V Jakovi kovačiji organiziramo tudi kovanje v živo, kjer vam lahko kovač popravi drobno orodje. Za navedeni program se priporočamo za donacijo 15 EUR / osebo (ne vključuje obiska v Jakovkno hišo in obisk ateljeja Stanke Golob).

Kdaj

 • 01. okt 2021 - 03. okt 2021

Kje

 • PO POTEH KULTURNE, NARAVNE, TEHNIČNE, FILMSKE IN INDUSTRIJSKE DEDIŠČINE BAŠKE GRAPE

Cena

 • 15 EU / osebo (priporočena donacija)

 

PO POTEH KULTURNE, NARAVNE, TEHNIČNE, FILMSKE IN INDUSTRIJSKE DEDIŠČINE BAŠKE GRAPE

Baška grapa je ozek, ob reko Bačo stisnjen svet med Petrovim Brdom in Bačo pri Modreju. Šele na prehodu iz 19. v 20. stoletje sta se vanj s težavo zrinili cesta in Bohinjska železnica. Vse točke ogleda se nahajajo ob državni cesti Petrovo Brdo – Bača pri Modreju; med kraji Podbrdo in Grahovo ob Bači (relacija 15 km).

 

DOSTOP:

Cestne povezave:

 • Iz smeri:  (Ljubljana) -Škofja Loka – Železniki – Petrovo Brdo – Podbrdo – Grahovo ob Bači (50 km)
 • Iz smeri: Idrija – Dolenja Trebuša – Bača pri Modreju (glej smerokaz Podbrdo) – Grahovo ob Bači

Vlak

 • Nova Gorica – Most na Soči - Podmelec – Grahovo ob Bači – Hudajužna – Podbrdo – Bohinjska Bistrica – Bled -  Jesenice - Ljubljana              
 • Ljubljana - Jesenice – Bled- Bohinjska Bistrica - Podbrdo – Hudajužna – Grahovo ob Bači – Podmelec – Most na Soči – Nova Gorica       

Avtovlak  :

Most na Soči – Podbrdo – Bohinjska Bistrica

 

PROGRAM OBISKA:

PETROVO BRDO: Če prihajate z avtobusom iz smeri Ljubljana – Škofja Loka (najkrajši dostop po cesti do Baške grape); vas sprejmemo že na Petrovem Brdu; v nasprotnem primeru se srečamo na Grahovem ob Bači, pri Domu krajanov in nadaljujemo oglede proti Petrovem Brdu. 

 • možnost v Planinskem domu (tik ob cesti) kavica in uporaba wc-ja
 • kratek uvod pred vstopom v Baško grapo

PODBRDO :

Odpeljemo se do Podbrda (5km);

 • Možen ogled Jakovkne hiše v starem delu Podbrdo (info točka Baške grape in muzejska zbirka o Bohinjski progi, Rapalski meji, nastanek / oselitev Baške grape), dodatna vstopnina 2 EUR na osebo.
 • Ogled razstavnih prostorov KTT Društva Baška dediščina v katerih domuje stalna etnološka razstava in razstava o industrijski dediščini - TVI Bača Podbrdo. Na tej lokaciji se tudi nahajajo prostori društva za njegovo redno delovanje s pisarno in večjim prostorom s konferenčno mizo za večja srečanja, dogodke, itd. 
 • Zapeljemo se do železniške postaje Podbrdo, kjer si ogledamo stalno razstavo na panojih o Bohinjski progi ter vhod v najdaljši železniški predor v Sloveniji – Bohinjski predor.

RAVTARSKI POTOK (3KM naprej od Podbrda): Nato se odpeljemo do Ravtarskega potoka (tik ob glavni cesti izstop in ogled); po poti si ogledalamo rastišče kratkodlave popkorese na koncu Podbrda, vstop v Driselpoh – soteska (100 naravnih znamenitosti Sloveniej); kjer bomo do 45 minutni postanek za ogled:

 • ogled Prangarjevega mlina

Lokacija: ob Ravtarskem potoku v Znojilah. Star je več kot sto deset let, poganjala ga je turbina. Obratoval je do leta 1980. KTT Društvo Baška dediščina skrbi zanj od leta 2006.

 • ogled Jakove kovačije

Lokacija: ob Ravtarskem potoku nasproti Prangarjevega mlina. Postavljena  je bila  leta 1923, mehansko kovaško kladivo (norec) se je iz nje oglašalo do leta  1978.  Možnost prikaza kovanja v živo. KTT Društvo Baška dediščina skrbi zanjo od leta 2006.

 

HUDAJUŽNA - Nato bomo se peljali naprej po glavni cesti skozi Baško grapo mimo Hudajužne (po poti vodenje tako, da boste spoznali tudi kraj Hudajužna) do Koritnice, kjer se zopet ustavimo ob glavni cesti in si vzamemo dobrih 20 minut za ogled.

Hudajužna – Okrepčevalnica Zver: V Hudajužni se nahaja Okrepčevalnica Zver, kjer se je mogoče dogovoriti za toplo malico ali kosilo po naročilu. Vreden pa je postanek na terasi, kjer si privoščimo le okrepčilo.

HUDAJUŽNA: postanek ob info točki Bevkova pot (kratka predstavitev) z informacijsko tablo Ljudje, ki so pustili sledi: FRANCE BEVK.

 

 

KORITNICA: ogled Vetrovalne naprave predora Bukovo :

 • Kamnita zgradba od leta 1914 stoji ob železniškem predoru Bukovo. V svojem drobovju skriva ogromen ventilator, ki je v času parnih lokomotiv skozi obzidano železno konstrukcijo pihal v predor zrak in odpihoval iz njega ogromne količine dima. Naprava je edina te vrste še ohranjena v Evropi. 
 • možnost ogleda 20 min dokumentarnega filma »Vetrovalna (pre) tiha pričevalka odmaknjenega časa«, ki je bil  posnet ob 100 obletnici izgradnje. (dok. film si lahko ogledamo tudi v prostorih društva v Podbrdu – predlog ob povratku nazaj proti Podbrdu).
 •  

KORITNICA – CAMP ŠORLI : Nato nadaljujemo spoznavanje Baške grape skozi kraj Koritnica, kjer bomo parkirali v Campu Šorli; se ustavili 15 min odmoru, sok, kavica, uporaba wc-ja.

Tu se je po predhodni najavi tudi možno dogovoriti za toplo malico / kosilo, vendar je prostor / »jedilnica« zunaj, zaprta le s šotorskimi stenami; v primeru, da je hladneje – ne prakticiramo.

 

KORITNICA : ogled TEMATSKI POTI NA SVOJI ZEMLJI (1. DEL) ; Oglede bomo nato nadaljevali peš, najprej v center vasi Koritnica, nato pa ob rečici Koritnica do sotočja reke Bače in ob desnem bregu do Grahovega / centra/, kjer si bomo v dvorani doma krajanov ogledali kratke odlomke filma (6 x 2 min) in ogledali tematsko sobo (razstavo v njej je postavil Tolminski muzej – o filmu Na svoji zemlji). Med potjo si bomo ogledali tri lokacije, kjer se je snemal film oz. tematske table, ki opisujejo kraj snemanja.

GRAHOVO OB BAČI: ogled Tematske poti Na svoji zemlji (2. del)

Tematsko pot sestavlja sedem tematskih tabel, ki se nahajajo na Grahovem ob Bači, Koritnici (Občina Tolmin – Baška grapa), najvišja pa ob glavni cesti v Zakojco (Občina Cerkno)

 • program ogleda:

A) ogled tematske sobe ter šestih odlomkov iz filma, ki jih dopolnjujejo tematske table na tematski poti ali

B) ogled filma, obisk prve, druge ; 

 • pohod po TpNSZ : a) sprehajalna varianta ali b) daljša varianta (12km) vključuje tudi obisk lokacije foto točka z informacijsko tablo Rudija Bašlja ter zgodbo Po sledeh rimskega zidu v Zarakovcu
 • Promocijski material: zgibanka v slovenskem in angleškem jeziku; tematski list za otroke;  razglednica,  magnetek in nalepka s tematiko / prizorom iz filma;

 

Grahovo ob Bači: ogled ateljeja Stanke Golob

Slikarka Stanka Golob se ukvarja z raziskovanjem peščenih barv in oblik – razne vrste peska so njeno osnovno izrazno sredstvo.

Ogledate si lahko predstavitev tehnike slikanja s peskom in zbirko peskov ter prodnikov iz vse Slovenije (vir: dolina-soce.com)

Info: Grahovo ob Bači 65a , SI - 5242 Grahovo ob Bači , M: 041 425 577, E:

slikeizpeska@gmail.com; http://www.slikeizpeska.com/, cenik ogleda: 1 EUR; možen ogled le po predhodnem dogovoru. 

 

Grahovo ob Bači – Okrepčevalnica Pri Brišarju

V prijetnem in neokrnjenem okolju Baške grape vam nudimo domačo hrano in pijačo, sladice in prenočišča z zajtrkom. Znamo poskrbeti za prijetno vzdušje in vam ponuditi le najboljše. Pri sestavljanju ponudbe naših jedi uporabljamo kvalitetne sestavine ter veliko domačih sestavin. Okrepčevalnica zagotavlja dobro počutje posameznikom, družinam ter tudi večjim družbam. Pripravimo vam lahko kosilo ali večerjo, malico, praznovanje rojstnega dne ali kakšne druge pomembne obletnice ali dogodka. Gostinski lokal ima letni vrt, ki sprejme 20 ljudi in nudi prijeten lep razgled na Porezen ter druge okoliške hribe, ter tudi zimski vrt, ki sprejme 60 ljudi. V poletni sezoni izdelujemo domači sladoled po že dolgoletnem receptu. Vir: http://www.pri-brisarju.net/onas.html.

Vsebine je veliko, vse se ogleduje in dogaja ob glavni cesti skozi Baško grapo.

 

DODATNE INFORMACIJE:

Lažje POHODNIŠKE POTI v upravljanju KTT Društva Baška dediščina:

 1. Volfova pot (krožna pot  - izhodišče v Podbrdu),
 2. Bevkova pot (Hudajužna - Zakojca),
 3. Geološka pot (del poti od Stržišč do Ruta).

 

Društvo Baška dediščina je tudi avtor naslednjih dokumentarnih filmov:

 1. Vetrovalna (pre) tiha pričevalka odmeknjenega časa
 2. Grema u hrib sejct (predstavitev hribovske košnje)
 3. Sveta noč – slovenske jaslice, 26. let kasneje

Vse zgoraj navedene dokumentarne filme lahko naročite na naslov društva; veseli bomo priporočene donacije v višini 10 EUR. Iskrena hvala za podpro.

 

Dodatne informacije in najave: 

KTT Društvo Baška dediščina

Stržišče 28

5243 Podbrdo

E : ktt.dbd@gmail.com

G: 041 601 248

 

Priloge

4,29 MB
5,7 MB
5,46 MB
7,02 MB

Oglejte si tudi

Dogodki

16. FESTIval Odmevi dediščine 2021

 • 01. okt 2021 17:00 - 03. okt 2021 18:00
 • Kulturno tehnično turistično Društvo Baška dediščina
Dogodki

Sejem Alpe – Adria

 • 26. jan 2022 - 29. jan 2022 20:00

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice