Dogodki

Pohod po Tematski poti Deskle

Tematska pot Deskle ponuja vpogled v arheološke, zgodovinske in etnološke zanimivosti kraja, spoznavanje mineralov in nastanek Soške doline, naravno ter kulturno dediščino, nudi pa tudi točke za rekreacijo in druženje. Na poti je označenih 16 tematskih točk.

Kdaj

  • 17. sep 2022 - 17. sep 2022

Kje

  • Deskle - parkirišče ob glavni cesti Nova Gorica - Tolmin

Ideja o ureditvi krožne poti, ki bi povezala učno pot Raziskujmo minerale v cementni industriji s krajem, se je porodila že leta 2015, ko je bila učna pot prvič predstavljena v okviru Evropskih dnevov mineralov. Prvotna ideja, ureditve zgolj povezovalne poti, je bila nadgrajena in poti so bile dodane številne nove zgodbe. Tako je nastala Tematska pot Deskle, ki poleg spoznavanja mineralov ponuja vpogled v arheološke, zgodovinske in etnološke zanimivosti kraja, naravno ter kulturno dediščino, nudi pa tudi točke za rekreacijo in druženje.
Tematsko pot Deskle je bila z vodenim pohodom odprta 18. septembra 2021, v sklopu praznovanja 100. obletnice družbe Salonit Anhovo.
Pri ustvarjanju poti sodelujejo različni deležniki: krajani različnih generacij, različna lokalna društva, zainteresirani posamezniki, strokovnjaki z različnih področij, Občina Kanal ob Soči ter zaposleni iz različnih podjetij.
Izhodiščna točka Tematske poti Deskle je parkirišče v Desklah, kjer se nahaja ena izmed treh informativnih tabel. Dolžina celotne poti je 6,2 km. Pot pa lahko začnete tudi na taborniškem prostoru v Gorenjih Desklah (dolžina poti 5,6 km), kjer se nahaja druga informativna tabla.
Na poti je označenih 16 tematskih točk, kjer lahko izveste več o arheoloških, zgodovinskih in etnoloških zanimivostih kraja ter o naravni in kulturni dediščini. Največ razlag sta pripravila dr. Manca Vinazza in Miha Mihelič, arheologa. Predstavila sta Napoleonov most, vas Deskle, šolo, cerkev, suhi zid, arheološko najdišče Gradišče ter staroverstvo in Pavla Medveščka, ključnega popisovalca te zanimive zgodovine. Na pobudo Plesnega kluba Tince je bila v pot vključena predstavitev najstarejše slovenke, Tince Marinič, svoje delovanje in poslanstvo predstavlja Lovska družina Paljevo, društvo Soška fronta pa je predstavilo strelski jarek iz 1. svetovne vojne. Zavodo RS za varstvo narave, območna enota Nova Gorica, je sodeloval pri urejanju učne poti, ob slapu Mednik pa so dodali zanimivo tablo o živalih in rastlinah na tem območju. Na poti stoji tudi opuščen žičniški stolp, zgrajen v 50. letih prejšnjega stoletja. Je eden izmed redkih dobro ohranjenih nosilnih objektov žičnice, namenjene transportu laporja iz kamnoloma Deskle do cementarne Polje. Želja je, da stolp, industrijsko dediščino, obnovimo in na njemu uredimo razgledno ploščad z dodatnimi vsebinami.
Na najvišji točki poti pa se nahaja tudi vzletišče za jadralne padalce. Na poti so urejeni tudi štirje postanki namenjeni rekreaciji in druženju, na katerih so postavljene betonske klopi in mize ter rekreacijski objekti, med katerimi so tudi betonski. Ob razglednem stolpu je zasajenih 100 smrečic.
Pot želimo še nadgrajevati in v planu imamo še kar nekaj dopolnitev. Pri ustvarjanju poti nas posebej veseli podpora vaščanov. Že sedaj dobivamo ideje za nove zgodbe, še naprej pa so vsi vabljeni, da delijo ideje, zamisli in predloge, kako dopolniti pot ter jo narediti še bolj zanimivo. Želimo si čim več pobud in sodelovanja, da ta Tematska pot Deskle postane naša skupna pot.
Želimo si tudi, da bi pot služila promociji naših krajev in da ljudje tudi iz drugih koncev domovine in tudi tujine spoznavajo lepote in zanimivosti našega dela Soške doline.

Oglejte si tudi

Dogodki

Pravljična noč in dan na Žužemberškem gradu

  • 17. sep 2022 17:00 - 18. sep 2022 17:00
  • Turistično društvo Suha Krajina
Dogodki

POHOD PO TRUBARJEVI ROJSTNI FARI

  • 18. sep 2022 09:00 - 18. sep 2022 12:00
  • Društvo za ohranjanje dediščine
Dogodki

12. pohod po Bevkovi poti 2022

  • 18. sep 2022 09:30 - 18. sep 2022 14:00
  • Kulturno tehnično turistično Društvo Baška dediščina

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice