Novice

10 poletnih izletov po meri domačinov

Kot drugo destinacijo priporočamo obisk dolenjske z okolico, dežele kozolcev, cvička, reke Krke, termalnih vrelcev in zidanic.

14. september 2023

Deli s prijatelji

Za uporabnikom prijazno odkrivanje skritih kotičkov Slovenije je Turistična zveza Slovenije pred poletno turistično sezono poskrbela z novim digitalnim produktom - Moj izlet.si, ki omogoča načrtovanje še neodkritih doživetij in vročih destinacij iz vsakoletnega natečaja Moja dežela lepa in gostoljubna.

Z aplikacijo lahko načrtujete izlete, odkrivate neodkrita doživetja in se prepustite čarobnosti narave in slovenskih krajev.

Turistična zveza Slovenije vam bo čez poletje vsak teden postregla s pred pripravljenim izletom, ki smo ga oblikovali skupaj z lokalnimi prebivalci.

Kot prvo destinacijo priporočamo obisk Grosuplja, znanega kot zeleni prag prestolnice.

Celoten izlet si lahko ogledate TUKAJ.

NE ZAMUDITE: Ostalih 9 predlogov poletnih izletov bomo objavljali na dnu te novice. 

Ste vedeli, da je Grosuplje dobilo svojo prvo železnico 17. septembra 1893? Potekala je na progi  proti Kočevju, leto pozneje pa še do Novega mesta. V bližini železniške postaje Grosuplje je danes postavljena muzejska lokomotiva, izdelana leta 1907 v Budimpešti, ki je po Sloveniji pričela voziti leta 1938.

Povezava >>>

Na vsakem koraku se boste srečali s prazgodovino – ostanki rimskih cest in domovanj ter srednjeveških utrdb. Tabor nad Cerovim iz 15. stoletja je eden najlepše ohranjenih protiturških taborov. Stoji na 492 m visoki vzpetini nad grosupeljsko kotlino. Znotraj obzidja je cerkev Sv. Nikolaja iz 13. stoletja z izjemnimi freskami. Tabor s cerkvijo je priljubljena izletniška točka.

Povezava >>>

Če imate radi sprehode v naravo obiščite očarljivo vasico Cerovo, od koder vas proti Vodomčevemu gaju popelje Naravoslovna učna pot Po sledeh vodomca. Celotna trasa krožne učne poti je dolga 5,2 km, lahko pa prehodite tudi krajši krog, tako da se v Podlomu odpravite po poti, ki pelje na Cerovo. Pot je opremljena z usmerjevalnimi tablami, ter tremi informacijskimi tablami, na katerih je predstavljena panoramska karta območja.

Povezava >>>

Najboljšega ribiča med pticami – vodomca, boste – če boste imeli srečo – ugledali v Vodomčevem gaju, urejenem območju z živalsko in rastlinsko pestrostjo, kjer se prepletajo različni habitatni tipi. V njem so našle dom tudi druge redke in ogrožene ptice ter žabe, ki jih lahko do podrobnosti spoznate med sprehodom po še eni tematski poti: Pot zelene rege.

Povezava >>>

Pred odhodom domov se ustavite v Županovi jami, kraški jami v bližini Grosupljega, ki leži na nadmorski višini 468 m, dolga je 710 m ter doseže globino 77 m. Sestavlja jo sedem veličastnih dvoran z izjemnimi kapniškimi oblikami. Obiščite nas in spoznajte lepote podzemlja in dodatne programe, ustvarjene za vas!

Povezava >>>

Vabljeni tudi, da si naložite našo mobilno aplikacijo Moj-izlet, in spremenite raziskovanje Slovenije v nepozabno doživetje. https://turisticna-zveza.si/mobilna-aplikacija-moj-izlet


 

Spremenite svoj izlet v doživetje!


 

Kot drugo destinacijo priporočamo obisk dolenjske z okolico, kjer boste to pokrajino doživeli malo drugače.

Dežela kozolcev, cvička, reke Krke, termalnih vrelcev in zidanic. Sprehodite se po Novem mestu, prikupni  Kostanjevico na Krki ter obiščite našo vas Podbočje.   

Celoten izlet si lahko ogledate TUKAJ.

 

Kot tretjo destinacijo priporočamo obisk Šaleške doline, ki obiskovalca navduši s prepletom neobičajne industrijske dediščine in zelenih posebnosti.

Dolino samosvojih zgodb bomo začeli spoznavati v Velenju, kjer je še zlasti poleti živahno ob jezeru, saj tam zaživi Velenjska plaža z razgledno ploščadjo Vista, kjer si lahko privoščite izbrane lokalne dobrote...

Celoten izlet si lahko ogledate TUKAJ.

 

Kot četrto destinacijo priporočamo obisk Maribora - slikovitega mesta, ki je vpeto v čudovite vinorodne griče na eni in naravo Pohorja na drugi strani ter reko Dravo, ki se lenobno vije skozi mesto.

Vabljeni v štajersko prestolnico Maribor, slikovito mesto, ki je vpeto v čudovite vinorodne griče na eni in naravo Pohorja na drugi strani ter reko Dravo, ki se lenobno vije skozi mesto. V starem mestnem jedru si lahko ogledate mnogo kulturnih znamenitosti, le streljaj iz mesta pa spoznate industrijsko dediščino, katakombe in se prepustite adrenalinskim dogodivščinam.

Celoten izlet si lahko ogledate TUKAJ.

 

Kot peto destinacijo priporočamo obisk Kanala ob Soči, ki se dviga nad smaragdno reko. Čez njo prav v tem mestecu pelje znamenit Kanalski most, s katerega se odpre lep pogled na strugo in na zanimive hiške za katere se zdi, kot bi rasle neposredno iz pečin.

Ob vstopu v kraj boste zagotovo najprej opazili Kanalski most, ki je bil izdelan že leta 1580 in je bil lesen. Večkrat je bil porušen in ponovno zgrajen in je brez dvoma razpoznavni znak Kanala in priljubljena znamenitost, ki pritegne številne umetnike in turiste. Podoba naselja v številnih slikah je vedno zaznamovana s tem prelepim mostom, s katerega v poletnih mesecih najpogumnejši skačejo v vodo na tradicionalni avgustovski prireditvi Skoki z mosta.

Celoten izlet si lahko ogledate TUKAJ.

 

Kot šesto destinacijo priporočamo obisk Šempetra, vasi ob robu mesta Žalec v osrčju Savinjske doline, kjer je že v rimskih časih potekala pomembna rimska cesta med Emono in Celeio, katere ostanki so na vzhodni strani vasi vidni še danes.

V Šempetru v Savinjski dolini imajo kaj videti ljubitelji zgodovine, saj so nekoč v okolici živeli mnogi rimski veljaki in nekateri so pokopani tudi v grobnicah šempeterske rimske nekropole, ki jo morate videti. Nič manj obvezen ni ogled kraške jame Pekel, ki je polna zanimivih kapnikov, ki s kančkom domišljije v naših očeh pričarajo vrsto zanimivih podob, med drugim podobo hudiča.

Celoten izlet si lahko ogledate TUKAJ.

 

Kot sedmo destinacijo priporočamo obisk Kranja, prestolnice slovenskih Alp in kulturnega srca Slovenije.

V Kranju si lahko privoščite številna doživetja, če si želite hitro ohladiti pa obiščite vodena podzemna doživetja pod mestom.

Celoten izlet si lahko ogledate TUKAJ.

 

Kot osmo destinacijo priporočamo obisk krajev Jelševnik, Črnomelj, Dragatuš in Dramelj. Doživite čarobnost in kulturno raznolikost pokrajine ob reki Kolpi.

Sprehodite se skozi bogato tradicijo samosvoje folklore, domačih obrti, vina in izvrstnih jedi ter spoznajte pristne belokranjske okuse.

Celoten izlet si lahko ogledate TUKAJ.

 

Kot deveto destinacijo priporočamo obisk sončnega roba ljubljanske kotline.

Imate dovolj mestnega življenja? Odpraviti se iz večkrat v gosto meglo odete ljubljanske kotline proti Dolenjski. Na sončni strani višnjegorskega klanca vas pričakajo številna nepozabna doživetja in pustolovščine. Ste vedeli, da reka Krka izvira prav v teh krajih?

Celoten izlet si lahko ogledate TUKAJ.

 

Kot zadnjo - deeseto destinacijo priporočamo obisk gorenjske, kjer gore so ...

Gorenjska vas vse leto vabi v objem gora, zelenih planin, čudovitih jezer in vodnatih slapov. Ponaša se tudi s številnimi jezeri, ki so znana širom sveta, hkrati pa boste tu našli res veliko možnosti za rekreacijo – od pohodništva in kolesarjenja do smučanja in drugih zimskih športov. Le malokatera slovenska regija na tako kratkih razdaljah nudi tako raznolika in pestra doživetja.

Celoten izlet si lahko ogledate TUKAJ.

Oglejte si tudi

Novice

Vabimo k odpiranju gozdnih knjižnic

04. Mar 2024
Novice

Razpis 15. Zlata kuhalnica

26. Feb 2024
Novice

Razpis za najemnika doma na Grmadi

Turistično društvo Grmada
23. Feb 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice