16. MLINARSKA NEDELJA

Tradicionalna prireditev v Dolini mlinov na domačiji Vovk. Tema koruza, od ličkanja, luščenja, mletja, do kuhe in pokušine jedi.

Turistično društvo Vinska Gora

04. september 2022

Deli s prijatelji

Prvi vikend v septembru, v nedeljo 4. 9. 2022, se je v Dolini mlinov odvijala Mlinarska nedelja, že 16. po vrsti. Pri pripravi prireditve smo združili moči KUD Dobrna, KPD Vinska Gora in TD Vinska Gora. Srečalo se je veliko sosedov z obeh strani Temnjaškega vrelca, Vinske Gore in Dobrne. Nastopili so glasbeni ustvarjalci: dve folklorni skupini z Dobrne, Moški pevski zbor Dobrna, Ljudske pevke društva Arnika in Skupina Svit. Tema prireditve je bila koruza, kjer smo prikazali ličkanje, luščenje koruze in kako so si nekoč pripravili ležišče iz koruze, imenovan strozak. Iz luščene koruze, ki smo jo odnesli v Vovkov mlin in zmleli na žrmlje, smo pripravili koruzni kruh in »turšno župo«. Za otroke pa pokovko - kokice. V veselem razpoloženju smo vztrajali vse do »krojača« – dežja. Luštno je bilo! Se vidimo 2023 v Dolini mlinov!

Oglejte si tudi

28. Srečanje turističnih društev Obvodnih krajev Slovenije

26. Apr 2024

Najmlajši navdušili z uporabnimi izdelki iz plastike