Dnevi slovenskega turizma: Turistična zveza Slovenije, korenine trajnosti

Projekt Moja dežela - lepa in gostoljubna uresničujejo turistični prostovoljci. Letos jih je sodelovalo kar 23, skupaj pa so opravili 2.466 prostovoljskih ur, ki so skladno z Zakonom o prostovoljstvu ovrednotene na 24.660,00 evrov.

09. november 2022

Deli s prijatelji

Slovenska turistična organizacija je na Gospodarski zbornici Slovenije gostila ključne deležnike v turizmu ter ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana. Na današnji novinarski konferenci so predstavili letošnje Dneve slovenskega turizma, ki se bodo začeli v ponedeljek 14. novembra v Laškem. Na tiskovni konferenci je nastopil tudi predsednik Sveta za turizem pri Turistični zvezi Slovenije Jože Prah, ki je udeležence povabil v Laško, kjer bomo podelili podelila priznanja najboljše uvrščenim destinacijam natečaja Moja dežela - lepa in gostoljubna.

Turistična zveza Slovenije je s svojimi turističnimi društvi in v njih delujočimi prostovoljci že vse od ustanovitve pred skoraj 120 leti ena od ključnih gonilnih sil turističnega napredka v Sloveniji, naš paradni projekt Moja dežela – lepa in gostoljubna pa je že od prve akcije usmerjen k urejenosti okolja in zagotavljanju visoke kakovosti bivanja za lokalne prebivalce. Danes bi temu rekli, da je trajnostno naravnan, kar je temeljna zaveza slovenskega turizma. O tem zadnji dve strategiji slovenskega turizma pričata že v naslovu.

V tokratnem nagovoru se bom osredotočil prav na projekt Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki ga pri Turistični zvezi Slovenije pripravljamo že več kot tri desetletja. Za to sem se odločil iz treh razlogov:

1. ker gre za natečaj, ki je v Sloveniji utiral pot trajnosti

2. ker temelji na turističnih prostovoljcih

3. ker gre za projekt, ki spodbuja sodelovanje in povezovanje prebivalstva pri varovanju, ohranjanju in urejanju naravnih vrednot in kulturne dediščine s turizmom. Tako kot trajnost je krepitev sodelovanja pri razvoju in trženju slovenskega turizma ena od temeljnih strateških usmeritev slovenskega turizma.

Ključna vloga turističnih prostovoljcev

Na podlagi naštetega si upam trditi, da je vseslovenski projekt Moja dežela – lepa in gostoljubna najpomembnejši izvedbeni projekt na področju turizma v Sloveniji, ki še zlasti prispeva k rasti in razvoju turizma v tistih malce skritih, ali bolje rečeno še neodkritih krajih, ki so ohranili kar največ prvobitnosti. Slednje  že ponujamo domačim in tujim turistom kot prave bisere na ogrlici raznolike turistične ponudbe.

Za infrastrukturo in turistično ponudbo na slovenskem podeželju - ki so ga v času epidemij na naše veliko veselje odkrivali slovenski gostje - že leta in leta skrbijo prostovoljci iz tamkajšnjih turističnih društev, ki so člani Turistične zveze Slovenije in so v prvi vrsti zaslužni, da je Slovenija privlačna in gostoljubna turistična destinacija tako za domače kot tudi - tuje turiste.

Letos je strokovna komisija, v kateri je sodelovalo 23 prostovoljcev, ki so skupaj opravili 2.466 prostovoljskih ur, ki so skladno z Zakonom o prostovoljstvu ovrednotene na 24.660,00 evrov. Od začetka julija do začetka septembra so pregledala 67 slovenskih mest in krajev, 21 jeder, 37 izletniških točk, 19 kampov in glampingov, 7 mladinskih prenočišč ter 35 tematskih poti, na natečaju pa smo izbirali tudi najboljše Petrolove bencinske servise. V tem času so naši prostovoljci prevozili več kot 16 tisoč kilometrov, kar je toliko, kot bi se peljali do Sydneyja v Avstraliji.

Na področju turizma je Turistična zveza Slovenije brez dvoma vodilna turistična organizacija, ki združuje 380 turističnih društev in zvez iz vse Slovenije, v katere je vključenih več kot 40 tisoč prostovoljcev, ki v marsikaterem slovenskem kraju skrbijo za turistične znamenitosti, čisto, lepo in  urejeno okolico, tematske poti in organizacijo prireditev. Brez njihovega predanega dela turizem v Sloveniji ne bi mogel postati ena od vodilnih gospodarskih panog.

Profesionalne organizacije s področja turizma so brez dvoma ključne, za nadaljnji razvoj trajnostno naravnanega turizma pa ne zadostujejo, saj se trajnost začne pri koreninah. Te pa predstavljajo lokalni prebivalci, ki skrbijo za svoje okolje. Naučimo se še bolj ceniti njihove prispevke, ki jih prinaša prostovoljno delo in izreči pohvale turističnim društvom ter jim – kadar je to mogoče - poleg moralnega namenimo tudi materialno priznanje.

Turizem smo ljudje!

Oglejte si tudi

28. Srečanje turističnih društev Obvodnih krajev Slovenije

26. Apr 2024