Novice

Milenka Vranetič, prejemnica plakete Državnega sveta Republike Slovenije

Predsednica Regijske turistične zveze Posavje je priznanje prejela za  izjemen prispevek v okviru opravljanja prostovoljskega dela na področju turizma ter ohranjanja naravne in kulturne dediščine. 

20. december 2023

Deli s prijatelji

V dvorani Državnega sveta se je odvila slavnostna podelitev plaket Državnega sveta najzaslužnejšim posameznikom in organizacijam s področja civilne družbe, ki jih Državni svet vsako leto v znak počastitve Mednarodnega dneva prostovoljstva, ki ga obeležujemo 5. decembra, podeljuje kot izraz sodelovanja Državnega sveta in civilne družbe pri širjenju in razvoju prostovoljstva. Zbrane je nagovoril predsednik Državnega sveta Marko Lotrič.

V nagovoru je predsednik Državnega sveta Marko Lotrič spomnil, da prostovoljstvo predstavlja delo, ki ga posameznik po svoji svobodni volji in brez pričakovanja plačila ali neposrednih ali posrednih materialnih koristi zase opravlja v dobro drugih ali v splošno korist. Prostovoljstvo, ki ima v Sloveniji dolgo tradicijo, po njegovem mnenju predstavlja tudi pomemben socialni korektiv družbe, ima pa tudi prav posebno družbeno noto, saj prispeva k povezovanju ljudi v lokalnih skupnostih.

Prostovoljci ste posamezniki, ki se nesebično trudite, da bi vsi živeli bolj varno, zadovoljno in zdravo življenje. V Državnem svetu prostovoljno delo razumemo kot velik izziv za posameznike, vlado, medije, izobraževalne in vzgojne ustanove, cerkve, nevladne organizacije, podjetja, da se zavzamejo, pospešujejo in podpirajo zdrave odnose, ki so temelj zdrave družbe,« je dejal in izpostavil, da pisana paleta prostovoljskih organizacij in področij prostovoljnega dela odraža tudi širok spekter področij, ki v Sloveniji še niso zadostno sistemsko urejene. 

Med 15. nagrajenci je tudi Milenka Vranetič, ki je priznanje prejela za  izjemen prispevek v okviru opravljanja prostovoljskega dela na področju turizma ter ohranjanja naravne in kulturne dediščine. 

Milenka Vranetič - Milena je dolgoletna prostovoljka v turizmu, ki se posveča zlasti turizmu na podeželju. Njena temeljna predpostavka je, da razvoj turizma v naravnem okolju ne sme potekati na račun okolja. Brez nje ne bi bilo Vodne učna pot Gabernica - prve vodne učna pot v Sloveniji, zaslužna pa je tudi za ohranjanje ptice kosec v Naravnem spomeniku Jovsi. 

Prostovoljka v turizmu je že 35-let, s svojim delovanjem pa je doprinesla zlasti k razvoju in prepoznavnosti turizma v Posavju, pa tudi širše. Svojo prostovoljsko pot je začela leta 1988, ko je oživila turistično društvo Kapela, bila je tajnica Občinske turistične zveze Brežice, projektna aktivna v Društvu kmetic Brežice, od letos pa je tudi predsednica novoustanovljene Regijske turistične zveze Posavje. Je tudi  članica Upravnega odbora Turistične zveze Slovenije in komisije za razvoj društvene organizacije, koordinatorka vseslovenskega projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna ter regijski turistični vodnik.

Poleg ohranjanja naravne dediščine, skrbi tudi za ohranjanje kulturne dediščine, v lokalni skupnosti pa cenijo zlasti njena prizadevanja po vključevanju žensk v inovativne turistične projekte. Je avtorica idejne zasnove za Bizeljski ajdov kolač, prepoznaven produkt posavskega kulinaričnega turizma.

Kot mentorica turističnega podmladka je dokazala, da zna delati tudi s podeželsko mladino, ki ji je naposled zaupala tudi vodstvo turističnega društva. S tem je postavila primer dobre prakse tudi za druga turistična društva, za katere pomlajevanje članstva ostaja eden od glavnih izzivov.

 

 

Oglejte si tudi

Novice

Poletje na Grilovi domačiji - poroka

Turistično društvo Šentilj pri Velenju
07. Jul 2024
Izjave za javnost

Moja dežela 2024 – znak gostoljubnosti

19. Jun 2024
Novice

Ješprejada z Juretom Galičičem ob 30-letnici TD

Turistično društvo Suha Krajina
08. Jul 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice