Novice

Moja dežela – lepa in gostoljubna 2022: Slovenija je iz leta v leto bogatejša

Slovesna podelitev priznanj pod častnim pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja bo potekala na Dnevih slovenskega turizma, med 14. in 16. novembrom 2022, v Laškem.

22. september 2022

Deli s prijatelji

Natečaj Moja dežela – lepa in gostoljubna 2022 je zaključen. Strokovna komisija, v kateri je sodelovalo 25 prostovoljcev, je od začetka julija do začetka septembra pregledala 67 slovenskih mest in krajev, 21 jeder, 37 izletniških točk, 19 kampov in glampingov, 7 mladinskih prenočišč ter 35 tematskih poti, na natečaju pa so izbirali tudi najboljše Petrolove bencinske servise.

V tem času so prevozili več kot 16 tisoč kilometrov, kar je toliko, kot bi se peljali do Sydneyja v Avstraliji. Letošnje leto je bilo izjemno po kriteriju urejenosti in gostoljubnosti okolja, kar je tudi osnovni smisel projekta MDLG, je mogoče razbrati iz povzetkov ocenjevalne komisije, ki je sestavljena iz kar 4 strokovno zasnovanih komisij: za ocenjevanje krajev, jeder, tematski poti ter kampov/glampingov in mladinskih prenočišč.

Komisija za kraje med obiskom Novega mesta. 

Kaj pravi komisija?

»Na natečaju vsako leto sodeluje več tekmovalcev, zato je konkurenca med njimi ogromna. Na podeželju je opazen razvoj kulturnega turizma in številne revitalizacije vasi in jeder, velik napredek pa je bil dosežen tudi na področju digitalizacije,« je povedala vodja komisije za kraje Andreja Vesel.

»Kar se tiče jeder, kot dobre izpostavljamo tiste rešitve, ki sledijo osnovnim idejam urejanja zgodovinskih jeder in lahko predstavljajo vzor za ostale zaradi svoje kakovosti in inovativnosti rešitev,« je vodja komisije za jedra Lenka Molek izpostavila tisto, kar jih navdušuje.

 

Komisija za jedra med opravljanjem dela. 

Da ji je bilo letos še posebno v veselje ocenjevati kampe, glampinge in mladinska prenočišča, saj so bila nabito polna, pa je razkrila vodja komisije za to področje Nina Počervina, ki opaža zlasti velik napredek na področju infrastrukture.

Vodja komisije za tematske poti Jože Prah, ki si je od leta 2011 skupaj z drugimi člani komisije ogledal že več kot 500 tematskih poti, pa je poudaril, da velja pohvaliti »izredno vestnost, naprednost, predanost delu ter obilico turističnega znanja in inovativnosti«. 

Komisija za ocenjevanje tematskih poti v akciji. 

Kjer je zdravje doma

Letošnji natečaj je potekal pod sloganom »Kjer je zdravje doma«, s čimer smo želeli poleg slovenskih lepot in gostoljubnosti poudariti tudi, da je Slovenija država, v kateri pripisujemo velik pomen zdravemu načinu življenja in spoštovanju načel trajnostnega povezovanja z naravo. Zdravilni turizem postaja čedalje bolj uveljavljen turistični trend, ki ga strokovnjaki pripisujejo epidemiji covida, ki ni prizadela samo gospodarstva in fizičnega zdravja ljudi, pač pa je negativno vplivala tudi na psihično in duševno zdravje posameznikov.

Za varen in udoben natečaj so poskrebeli pri Špan Centru mobilnosti. 

»Med ocenjevanjem smo zasledili kar nekaj primerov dobrih praks in inovativnih produktov, v katere so vpeta vitalna lokalna zelišča in hrana. Inovativne, vendar še manj prepoznane so tudi gozdne kopeli. Sprehodi po energijskih nasadih z zdravilnimi učinki ali nabiranje zdravilnih zelišč ter uživanje v blagodejni termalni vodi postajajo prepoznavni turistični produkti,« je poudarila Veselova. Komisija je pri ocenjevanju velik poudarek namenila sodelovanju in povezovanju na destinacijah.

Za medijsko pokrivanje akcije so med drugim poskrbeli pri Radiu Prvi z Miho Deželakom. 

Slovesna podelitev priznanj pod častnim pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja bo potekala na Dnevih slovenskega turizma, med 14. in 16. novembrom 2022, v Laškem.

Novost letošnjega natečaja je bila nova kategorija Izletniške točke, zato smo na tem področju podelili tudi posebno priznanje, ki ga je prejel Malečnik v Slovenskih goricah. Posebno priznanje v kategoriji tematske poti pa smo namenili Pravljično doživljajski transverzali po Sloveniji.

Nominiranci MDLG 2022 po posameznih kategorijah (zapisani po abecednem vrstnem redu)

VEČJA MESTA SREDNJA MESTA
   
CELJE NOVA GORICA
   
KOPER SLOVENJ GRADEC
   
VELENJE SLOVENJSKE KONJICE
   
MALA MESTA ZDRAVILIŠKI KRAJI
   
LENART DOBRNA
   
RADLJE OB DRAVI PODČETRTEK
   
RIBNICA ROGAŠKA SLATINA
   
TURISTIČNI KRAJI IZLETNIŠKI KRAJI
   
BLED BEGUNJE NA GORENJSKEM 
   
IZOLA MAREZIGE
   
RADOVLJICA ŠTANJEL
   
MLADINSKA PRENOČIŠČA MESTNA JEDRA
   
HOSTEL PEKARNA (MKC MARIBOR) AJDOVŠČINA
   
YOUTH HOSTEL ARS VIVA RADOVLJICA
   
MCC HOSTEL, CELJE SLOVENJ GRADEC
   
VAŠKA JEDRA TRŠKA JEDRA
   
BOHINJ KRIŽEVCI
   
ORMOŽ ŠMARJETA
   
ŠMARTNO V BRDIH VELIKA POLANA 
   
GLAMPINGI KAMPI
   
GLAMPING OLIMIA ADRIA VILLAGE KAMP DANICA BOHINJSKA BISTRICA
   
GLAMPING SONČNA DOLINA BIOTERME KAMP KOREN KOBARID
   
GOZDNA VASICA THEODOSIUS CAMPING ŠOBEC
   
TEMATSKE POTI PETROLOVI BENCINSKI SERVISI
   
MAŠUNSKA GOZDNA UČNA POT DOBROVA
   
POT MED KROŠNJAMI PLANINA PRI SEVNICI
   
POT ZELENE REGE POLJČANE
   
UČNA POT SAVUS VINICA
   

IZLETNIŠKE TOČKE

 
   
KLIMATSKO LETOVIŠČE ROGLA  
   
POMNIK MIRU NA CERJU  
   
VODOMČEV GAJ  
   
ŽIČKA KARTUZIJA  

V času akcije je potekalo tudi spletno glasovanje, na katerem smo izbrali 'ljubljence ljudskih src'. Ogledate si jih lahko na naslednji povezavi: https://turisticna-zveza.si/novica/ljubljenci-ljudskih-src-natecaja-moja-dezela-lepa-in-gostoljubna-2022

Foto

 

grafije: Arhiv TZS

Oglejte si tudi

Novice

13. tekmovanje za Zlato kuhalnico - Kdo izmed njih je mogoče bodoči vrhunski kuhar

03. Oct 2022
Novice

3. Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

29. Sep 2022
Novice

Zmagovalni slogan počitniške Tik Tok akcije: Ustvarite zelene in aktivne spomine v Sloveniji

27. Sep 2022

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice