Novice

Slovenski kuharji se iz Luksemburga vračajo ovenčani s srebrnimi priznanji

Največje svetovno kulinarično tekmovanje s 50-letno tradicijo se vsaka štiri leta odvija v okviru sejma Expogast

06. december 2022

Deli s prijatelji

V Luksemburgu je v začetku decembra potekalo Svetovno kulinarično prvenstvo Villeroy & Boch, na katerem je Slovenija nastopila v elitni kategoriji članskih reprezentanc in v izjemni konkurenci za svoj nastop prejela srebrno priznanje. Največje svetovno kulinarično tekmovanje s 50-letno tradicijo se vsaka štiri leta odvija v okviru sejma Expogast, v petih dneh, od 26. do 30. novembra, ga je obiskalo več kot 50 tisoč obiskovalcev, v številnih disciplinah pa se je pomerilo več kot 3000 kuharjev.

Slovenija tudi letos nadaljuje tradicijo udeležbe na prestižnem luksemburškem tekmovanju, kjer so nastopajoče ekipe izbrane po kriteriju kakovosti in preteklih uvrstitev na tem tekmovanju. Petnajst kuharskih reprezentanc iz celega sveta se je v teh dneh pomerilo v dveh kategorijah, pripravi toplega trihodnega menija za 110 oseb in disciplini Chef’s table. Naši mojstri v belem so v kneževini nastopili v torek v prvi disciplini tople kuhinje, torej kuhanju menija. Tekmovalci so morali že pred meseci organizatorjem poslati nazive in fotografije jedi, s katerimi so se predstavili, tudi posamezni hodi pa so imeli določene zahteve: predjed je bila zasnovana okrog morskih sadežev, vsaj pol komponent mora biti toplih, glavna jed mora vsebovati meso ali perutnino, sladica pa biti narejena iz številnih različnih komponent. Ekipa v posebno sejemsko kuhinjo lahko vstopi ob 10.30, nato se pregleda kuhinjska oprema in naredi mise en place ter kontrola HACCP sistema, točno ob 12. pa lahko pričnejo z delom. Že dolgo razprodani meniji za goste so se pričeli streči ob 18. uri, sejemska restavracija pa je zadnja naročila pobirala do 21. ure.

Slovenska ekipa je svoje krožnike oblikovala in pilila v zadnjih mesecih na številnih treningih, svoje kreacije pa so predstavili tudi na kulinaričnih večerih v Portorožu, Laškem in na Brdu. »Letos smo v Luksemburgu nastopili z mlado ekipo, ki izkušenj iz največjih svetovnih tekmovanj še ni imela, prav tako je bil rok za priprave zelo kratek. Konkurenca je bila izjemno močna, tu so najboljše ekipe iz celega sveta, Skandinavci, Singapurci, Švicarji, Italijani, … Z oblikovanim menijem smo zelo zadovoljni, okusi in postavitve so bile domiselno skombinirane, za dober končni rezultat pa se je moralo poklopiti veliko stvari. Bili smo optimistični, srebrno priznanje pa je rezultat, po katerega smo prišli in na katerega smo lahko zelo ponosni, saj gre za enega izmed največjih slovenskih uspehov na ekipnih reprezentančnih tekmovanjih. Veseli nas tudi to, da smo videli, da še imamo prostor za izboljšave, naslednje veliko tekmovanje bo leta 2024 na Kulinarični olimpijadi v Stuttgartu. Zdaj moramo strniti vrste, veliko delati ter tokratni rezultat čez leto in pol še nadgraditi,« je po nastopu povedal Martin Blejec, ki je v Luksemburgu uspešno vodil slovensko izbrano vrsto.Poudariti je potrebno še, da je slovenska ekipa za priprave imela najmanj časa od vseh konkurentov, saj se je na prvenstvo uvrstila s posebnim vabilom organizatorjev, ki smo ga prejeli naknadno. Ostale reprezentance se na tekmovanje pripravljajo vsaj dve leti, v tem času izvedejo tudi do sto treningov, številni tekmovalci so v tem času tudi redno zaposleni za delo v ekipi. Naši mojstri v belem so prostovoljci, ki poleg napornih rednih služb in ostalih privatnih obveznosti vseeno vedno znova najdejo čas in energijo za sodelovanje v ekipi, zato je tokratni uspeh še toliko bolj pomemben. Ogromna razlika je tudi v proračunih državnih asociacij, žal Slovenija v tem segmentu močno zaostaja za svojimi konkurenti. Vseeno je na samem tekmovanju vse to nepomembno, šteje le trdo delo, ekipna pripadnost in veliko srce, in vse to več kot očitno naši kuharji imajo, zaradi česar moramo nanje biti še posebno ponosni.

Absolutne zmage na prvenstvu so se sicer razveselili Švicarji, drugo in tretje mesto pa sta osvojili moštvi Švedske in Norveške. Srebrno priznanje je Slovenijo v disciplini toplega menija sicer uvrstilo v zlato sredino nastopajočih, kjer ji družbo delajo kulinarične velesile, kot so Singapur, ZDA, Danska in Italija. Točkovni rezultati zaenkrat še niso bili objavljeni, pričakujemo jih tekom jutrišnjega dne. Naša ekipa se je nazaj v Slovenijo odpravila danes, takoj po uradni razglasitvi najboljših in podelitvi medalj. Čaka nas dolga in naporna pot, vseeno pa lahko zaključimo, da so se na koncu vse prelite kaplje znoja in trdo delo več kot poplačali.

Za nastop na podobnih tekmovanjih je potrebno zbrati precej denarnih in materialnih sredstev, za izkazano podporo se tako iskreno zahvaljujemo koncernu Unilever in podjetjem Kotanyi d.o.o.Engrotuš d.o.o.Intersocks d.o.o., Kemtex trgovina Nova Gorica d.o.o., Nektar Natura d.o.o. ter POS Elektronček d.o.o., brez katerih to ne bi bilo mogoče. Prav tako se zahvaljujemo vsem delodajalcem naših kuharjev in spremljevalnega osebja, ki podpirajo naše tekmovalno udejstvovanje.

Trihodni meni slovenske kuharske reprezentance, Luksemburg 2022
 

TOPLA PREDJED
Losos z miso glazuro in umami salso, lečin pire s sipinim črnilom, vitlof, takos z lososovim tatarjem, holandska omaka s pomarančo, pinjenec, koperc

GLAVNA JED
Jagnječji hrbet z lešnikovo skorjico, pire pečenega pastinaka, glazirano mlado korenje, hrustljavo korenje, brokolini z amarantom, krompirjeva terina, jagnječje ocvrto pleče, čebula polnjena z jurčki, jagnječji jus

SLADICA
Odtenki grozdja
(vanilija, jurka, črni česen)

Člani slovenske kuharske reprezentance:
Martin Blejec, Bled Rose hotel, Bledrose Hotel d.o.o. – vodja ekipe
Gašper Kačičnik, Hiša Ančka, IPSIMA I.P. d.o.o. – kuhar
Blaž Vodopivec, LifeClass Hotels & Spa, Istrabenz turizem d.o.o. – kuhar

Boštjan Volk, Gostišče Volk, Boštjan Volk s.p. – kuhar

Meta Kocjančič, LifeClass Hotels & Spa, Istrabenz turizem d.o.o. - slaščičarka
Gregor Rode, Slaščičarna Lolita, CREANS d.o.o. – slaščičar

Pomočniki:
Grega Rozman, Bled Rose hotel, Bledrose Hotel d.o.o.
Davor Družinec, SŠGT Radovljica & Hotel Astoria Bled
Jan Dolšak, Restavracija Salon 1900, Sylt, Nemčija.

Spremljevalno osebje:
Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije
Staš Zorzo, sekretar Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije
Borut Jakič, LifeClass Hotels & Spa, Istrabenz turizem d.o.o.
 

Za več informacij lahko kontaktirate:
Tomaž Vozelj, predsednik DKSS – 040 457 707
Martin Blejec, vodja članske reprezentance – 031 377 543
Staš Zorzo, sekretar DKSS – 041 690 883

Lep kulinarični pozdrav,

Staš Zorzo, sekretar Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije

Oglejte si tudi

Novice

Praznik salam

Turistično društvo Šentilj pri Velenju
20. Apr 2024
Novice

Odprt vpis v program izvajalec/izvajalka gozdnih terapij

19. Apr 2024
Novice

Čistilna akcija 2024

Turistično društvo Vinska Gora
06. Apr 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice