Novice

TEMATSKA POT NA SVOJI ZEMLJI -  ZVESTI VZDRŽEVALEC SPOMINA

Tematska pot Na svoji zemlji

TEMATSKA POT NA SVOJI ZEMLJI -  ZVESTI VZDRŽEVALEC SPOMINA

 

Leta 2007 je obisk študentov mednarodne Poletne šole iz Bovca pri  domačinih Grahovega ob Bači in Koritnice, ki so leta 1948 sodelovali pri snemanju prvega slovenskega zvočnega filma Na svoji zemlji, leta 1975 pa pri postavitvi edinega spomenika filmu v Sloveniji, porodil idejo o vzpostavitvi prve filmske tematske poti v Sloveniji.

Že leta 2008, ob 60-letnici filma,  jo je zasnovala Nadja Valentinčič Furlan, kustodinja za etnografski film pri Slovenskem etnografskem muzeju, ki je pripravila obisk. Začutila je namreč, da dediščina filma živo sobiva z domačini in filmsko ekipo in se celo vztrajno nadgrajuje, tudi skozi vsakoletni prireditvi Očka Orel (od 1999) in Na svoji zemlji danes (od 2000).

A zeleno luč za izvedbo ji je prižgala šele uvrstitev v projekte LAS Dolina Soče leta 2011 in pridobitev nepovratnih sredstev Kmetijskega sklada za razvoj podeželja RS za obdobje 2007–2013.

Z izvedbo se je spopadlo KTT Društvo Baška dediščina ob podpori nosilke projekta Občine Tolmin  in v sodelovanju s KS Grahovo ob Bači, Tolminskim muzejem, Planinskim društvom Podbrdo in s še petnajstimi vsebinskimi partnerji. Odprtje poti 6. oktobra 2012 je steklo v domoljubni ganjenosti obiskovalcev, krajanov in legendarne filmske ekipe. Prav tako vzdušje je spremljalo tudi tridnevno prireditev ob 65-letnici filma, ki je dvoletni projekt simbolično zaključila.

 

Tematska pot je film trajnostno umestila v Baško grapo in ji utrdila sloves zibelke slovenskega zvočnega filma.. Prične se v Domu krajanov na Grahovem ob Bači, kjer jo dopolnjujejo tematska soba z razstavo Tolminskega muzeja in medijska točka (druga se nahaja v gostilni »Pri Brišarju«), možnost ogleda filma, ki je od leta 2018 digitaliziran, zgibanka, tematski list, razglednica in povabilo na spletno stran. V pohodno doživetje se ponujata dve različici krožne poti skozi neokrnjeno naravo v dolžini 12 ali 7km. Vodniki društva ob šestih všečno oblikovanih tematskih tablah v slovenskem in angleškem jeziku na lokacijah, kjer so bili posneti ključni  prizori filma, filmsko zgodbo oblačijo z dogodki iz bogate kulturne, tehnične in naravne dediščine tega območja. Otroke in mladino nagovarjajo z Orličevo zgodbo, vse pa opozarjajo na neprecenljive fotografije krajine iz leta 1948, ki jo je leta 1976 uničil potres. Invalidne osebe pot lahko podoživijo na 2,5 km sprehodu ob rekah Bača in Koritnica.

 

Leta 2015 je bila izbrana za NAJ regijsko pot  na območju Zavoda za gozdove Slovenije OE Tolmin, prepoznavnost pa ji dvigata sedaj že tradicionalna akcija »Selfie Na svoji zemlji« (prihod na pot z vlakom ali s kolesom) in pohod po poti prvo soboto v oktobru, ki že od prvih korakov prijateljuje s Festivalom pohodništva Dolina Soče in z Dnevi evropske kultune dediščine. Posebno slednji so jo dvignili na nivo turističnega podukta, ki privablja obiskovalce z vse Slovenije.

Na poti rasti je »obiskala« več odmevnih dogodkov po Sloveniji, med drugim filmski festival Kino otok, slavnostno sejo Državnega zbora in Občine Tolmin, več TV oddaj, leta 2016 je dopolnila panojsko razstavo Kaj je bilo z evropskimi sredstvi narejenega zate, za tvoj kraj?, leta 2018 pa navdihnila film Slavka Hrena Baška grapa - živi spomenik filmu. Z besedo in sliko jo je promovirala več kot desetina različnih pisnih medijev, pohvalno jo je opisal priznani filmski kritik Marcel Stefančič.

 

Upravljavec poti KTT Društvo Baška dediščina skupaj z lokalno skupnostjo pri vzdrževanju in dodajanju novih vsebin sledi v letu 2014 izdelani strategiji razvoja. Letos se v okviru projekta Dediščina in podeželje v dolini Soče obeta največja obogatitev poti doslej.

 

Tekst: Olga Zgaga, KTT Društvo Baška dediščina

 

Priloge

Oglejte si tudi

Novice

KulTura

Turistično društvo Črnomelj
23. Oct 2021
Novice

Etični kodeks -turistični vodniki

Turistično društvo Črnomelj
23. Oct 2021
Novice

Film Šege in navade v Halozah

Turistično društvo Podlehnik
22. Oct 2021

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice