Novice

Več znanja za več turizma – utrip na spletni tržnici

Na spletnih tržnicah se je predstavilo 24 ekip iz 21. srednjih in višjih šol iz Slovenije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine.

11. maj 2021

Deli s prijatelji

Z spletno tržnico, na kateri se je predstavilo 24 ekip iz 21. srednjih in višjih šol iz Slovenije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine, se je zaključil 18. mednarodni festival Turizmu pomaga lastna glava, ki je tako kot osnovnošolski festival Več znanja za več turizma potekal na temo Moj kraj – moj chef. Tema je posvečena nazivu Evropska gastronomska regija 2021. Mladi so predstavili številne inovativne gastronomske produkte in inovativne načine njihovega trženja.

Če je predsednik ocenjevalne komisije in podpredsednik Turistične zveze Slovenije Jure Sodja osnovnošolske spletne tržnice pospremil z izjavo, da postajamo čedalje večji ljubitelji kulinaričnih oddaj kot so Master Chef ali pa Mali šef, je tokrat nadaljeval, »da smo med korono prav vsi začeli doma dobro kuhati in preizkušati razne recepte«.

Ajda je zelo popularno živilo

Tekmovalci so na spletni tržnici ponudili kar nekaj novih receptov in tudi tokrat se je potrdilo, da je ajda trenutno izjemno priljubljeno živilo. Na Višji strokovni šoli za kozmetiko in velnes Ljubljana so pripravili Velneške štruklje kot so poimenovali ajdove štruklje s šparglji in jagodičevjem, na Biotehniškem centru Naklo so izumili Ajdove mafine s kranjsko klobaso, Strokovno izobraževalni center Ljubljana pa je ustvarjal ljubljanske makrone, ki so v resnici predelana Ljubljanska torta, s to razliko, da si jo lahko obiskovalec našega glavnega mesta privošči že na ulici ali na klopi v parku brez pripomočkov (vilice, žlička, krožnik).

Zahtevnega gosta so nagovarjali na ŠC Krško-Sevnica, Srednja šola Krško, kjer so oblikovali vrhunsko pethodno večerjo, ki so jo po glavni jedi poimenovali Večerja gospoda kapuna, na Višji strokovni šoli Šolskega centra Velenje pa so v vrhunski meni zapakirali avtohtono sorto jabolka. Šola za storitvene dejavnosti Šolskega centra Velenje je ustvarila navihano odkrivanje gastronomske dediščine Šeleške doline s Piko in chefi.

Sprehod v preteklost in kulinarična potovanja

V čase Ljubljanskega kongresa so nas z Maša d.o.o – catering popeljala dekleta iz  Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana, v Rimske čase pa  Šolski center Ptuj, Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo z »Rimskim loncem«. Druga ekipa iz iste ustanove je pripravljala tradicionalne krofe, flancate, gibanice in kekse na palčkah, saj je Ptuj prestolnica pusta.

Srednja šola Zagorje je Zasavsko malco dopolnila z broško Kuolmi, kot pravijo premogu, Šolski center Slovenj Gradec, Srednja šola Slovenj Gradec in Muta pa se je posvetila 160. obletnici skladatelja Huga Wolfa in ustvarila Wolfovo potico oziroma pletenico.

Nekaj je bilo tudi kulinaričnih potovanj: Ekonomska šola Murska Sobota je ustvarila Tour de Prekmurje, Šolski center Kranj, Srednja ekonomska, storitvena in gradbena šola pa je združila Pisateljsko pešpot in gorenjske gostilne.

Teran ter morske in kraške dobrote

Šolski center Srečka Kosovela Sežana so predstavljale kar tri ekipe: z brkinsko jabolčno penino, novo specialiteto braciatto, ki je moderna mediteranska jed z domačo olivno ciabatto in kotletom svežega barancina, spoznali pa smo tudi T-box podjetje, ki ponuja dostavo zabojčkov za pripravo jedi po tradicionalnih receptih naših babic, iz lokalnih sestavin, obogatenih s čarovnijo teranovega prahu, ki s pomočjo naravnih barvil antocianov, obarvajo jedi v privlačne barve.

Na Srednji ekonomsko poslovni šoli Koper so dekleta z »meringami ljubezni« osvajala fante, na Ekonomski šoli Novo mesto, Višji strokovni šoli pa so si zamislili kulinarično dogodivščino iz Kraškopoljskega prašica, edine ohranjene slovenske avtohtone pasme prašičev ter Modre frankinje, ki izvira iz slovenske Štajerske. Druga ekipa iz iste šole je predstavila idejo »Potanc z raško čꞌbulo«, tradicionalno jed iz koruzne moke, mleka in kisle smetane, ter sladkih prilog: domača hruškova marmelada s cimetom, čokoladni namaz.

Tradicionalna kuhinja Hrvaške in BIH

Dijaki in dijakinje iz Hrvaške ter BiH so predstavili lokalno kuhinjo. Javna ustanova Srednješolski center Petar Kočić iz Zvornika v BIH se je pod delovnim naslovom »Kuhinja domačeha kraja« predstavila s tradicionalno kuhinjo Republike Srbske; od pečenih rib do mesnin in seveda bureka, še ena ekipa iz iste šole pa je pekla palačinke. Na Gostinsko-turistični šoli v Osjeku na Hrvaškem so pripravljali tradicionalni slavonski kolač - salenjac, na Gostinski šoli v Opatiji pa so predstavili presnac – nekoč kolač za revne, danes pa delikatesa, ki jo je mogoče pripraviti iz starega kruha, koruzne moke z rozinami ali pa suhimi figami, iz katerih so ustvarjali tudi v Hotelirsko-turistični šoli v Opatiji, kjer so pekli torto iz fig.

Predstavitve šol:

 

Ekipa TZS

Priloge

Rezultati
613.24 KB

Oglejte si tudi

Novice

Namenite nam 1% dohodnine

30. Nov 2023
Novice

Nagrada Jakob 2024

30. Nov 2023
Novice

Zaključna prireditev in oddaja natečaja Moja dežela - lepa in gostoljubna 2023

21. Nov 2023

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice