Novice

»Vso snemalno opremo smo v Županovo jamo spustili skozi brezno.«

Županova jama je eno izmed prizorišč snemanja nemškega filma o indijanskem poglavarju Winnetouju - Old Surehand 1. iz leta 1965. Po 56 letih je lokacije snemanja v Sloveniji obiskal snemalec filma Joachim Gitt in povedal nekaj zanimivih prigod o snemanju.

Županovo jamo je v začetku oktobra obiskal g. Joachim Gitt, asistent kamere pri filmu Old Surehand 1. iz leta 1965. To je tretji film o indijanskem poglavarju Winnetouju v seriji enajstih filmov, ki so bili posneti po kultnih vestern romanih Karla Maya.

G. Gitt je svojo snemalno kariero pričel z drugim delom serije in je v šestdesetih letih 20. stoletja sodeloval skupaj kar pri sedmih filmih. Slovenijo in njenih pet snemalnih lokacij je obiskal prvič po 56 letih, odkar so zaključili snemanja.

O snemanju v Županovi jami pripoveduje: »Vso snemalno opremo smo v jamo spustili skozi brezno, nato pa sem kamere lastnoročno prenesel do lokacij. Verjemite, niso bile lahke (smeh)! Nad breznom so elektriko priskrbeli trije generatorji, dolge električne kable pa smo namestili po poteh do lokacij snemanja. Na snemanju je sodelovalo preko 40 članov igralcev in snemalne ekipe, ki so večinoma prihajali iz Amerike, Velike Britanije, Nemčije pa tudi Jugoslavije.«

Županova jama je v filmu obeležena na dveh lokacijah v Veliki in Matjaževi dvorani. Filmske scene so v takratni Jugoslaviji sicer posneli na današnjem ozemlju Hrvaške, Slovenije, Bosne in Črne Gore. Iz Slovenije so prizori poleg Županove jame posneti tudi v Otoški jami, Rakovem Škocjanu, na Javornikih in Predjamskem gradu.

Potovanje in ogled lokacij je organizirala ena od skupin navdušencev filmov o Winnetouju, ki se sicer združujejo po več državah srednje in zahodne Evrope. V zadnjih letih ljubiteljsko zbirajo filmski material, rekvizite in spomine snemalne ekipe ter pogosto obiščejo filmske lokacije tako v Sloveniji kot na bližnjem Balkanu.

Županova jama, TOD Grosuplje

Joachim Gitt na lokaciji ene izmed scen v Županovi jami in jamska vodnica

Oglejte si tudi

Novice

Praznik salam

Turistično društvo Šentilj pri Velenju
20. Apr 2024
Novice

Odprt vpis v program izvajalec/izvajalka gozdnih terapij

19. Apr 2024
Novice

Čistilna akcija 2024

Turistično društvo Vinska Gora
06. Apr 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice