Moja dežela - lepa in gostoljubna 2021

Jedra - mestna, trška, vaška

Hrovača (Ribnica)

Hrovača je gručasto naselje na jugozahodni strani Ribnice v neposredni bližini. Na robu vasi stoji cerkev Svete Trojice s pokopališčem. Kljub sodobnim časom, ki tradicionalni arhitekturi niso bili naklonjeni, je uspelo ob osrednjem vaškem trgu ohraniti nekaj značilnih starih zidanih pritličnih stavb ter v notranjosti domačij lesena gospodarska poslopja, ki  tvorijo zaokrožen zgodovinski vaški ambient, eden redkih ohranjenih pri nas. Zgledno so obnovljeni  Škrabčeva domačija, Kersničeva kovačnica in Boštjanova hiša, ki z ostalimi tradicionalnimi stavbami tvorijo zaokroženo jedro.

Zgodovinsko jedro Hrovače ima izrazito kulturno poslanstvo, tako na področju varstva kulturne dediščine, oblikovalsko arhitekturnem področju in na prireditvenem področju Hiša in lesena poslopja so ohranjena v nepotvorjeni pričevalnosti  in  poznavalsko obnovljena v  muzej bivanjske kulture s konca 19. in začetka 20. stoletja. Od tu Izhaja  jezikoslovec Stanislav Škrabec, na kar opozarja spominsko obeležje z doprsnim kipom na ulični fasadi. Leseni skedenj, ki ga je mogoče videti s trga, je ohranil prvotni zunanji videz, njegova notranjščina pa je preurejena v prostorno seminarsko, prireditveno in galerijsko dvorano, ki predstavlja osrednji prostor dogodkov v Hrovači, pa tudi v Ribnici. Pred vhodom stojijo stebriščne skulpture umetnikov Jakova Brdarja, Staneta Jarma, Matjaža Počivavška in Mirsada Begića. Tudi drugod po Sloveniji smo opazili, da skednjev več ne podirajo ampak obnavljajo, čeprav za skromnejše namene. Kersničeva kovačnica je z zgledno arhitekturno rešitvijo obnovljena v muzej, zunanji prostor pa obogaten z oblikovanimi kovanimi izdelki, pipo pri napajalnem koritu in petelinom, ki je postal  simbol Hrovače. Sosednja Boštjanova hiša je preurejena za potrebe turistične nastanitve vrhunske kakovosti, ki združujejo preprosto kmečko arhitekturo z najsodobnejšimi elementi ugodja in udobja. Turistom je na voljo tudi pripadajoče zemljišče, kjer se seznanijo s postulati kulturne krajine tega območja. Navedeni prostori in ambienti  gostijo tudi srečanja z zanimivimi gosti, predavanja, pogovore, branja in nastope. V Hrovači deluje vaško turistično etnološko društvo, ki večkrat letno prireja prireditve, na katerih obujajo tradicionalne običaje

Čeprav je bil v vaseh organiziran javni odprti prostor nekoliko manj pomemben, kot npr. v mestih, pa ga v Hrovači, že zaradi novih funkcij, pogrešamo, zato pozivamo občino, da ga zagotovi. Posebno še zato, ker je Hrovača letos izgubila pomemben vaški simbol – vaško lipo, ki se je posušila. Prispevek Hrovače k urejanju vaških jeder pa je v spoštljivem odnosu, spoštovanju kulturne dediščine, visoke arhitekturne ravni obnove in revitalizacije tako pomemben, da predstavlja vzor. 

Hrovača (Ribnica)

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice