Moja dežela - lepa in gostoljubna 2021

Murska Sobota je mestna občina z 11.000 prebivalci. Je zgodovinsko, upravno, gospodarsko in kulturno središče Prekmurja.  V najstarejšem delu sta grad in katoliška cerkev iz 13. stoletja. Naselje   okoli njiju je mestne pravice dobilo že v 14. stoletju, vendar se je kot mesto razvijalo šele zadnjih 150 let, še posebej po 2. svetovni vojni, zaradi razvoja industrije in blokovskih naselij na obrobju. V zadnjem času je občina mestno središče prepoznala za degradirano urbano območje zaradi izseljevanja, slabih socialnih razmer, nefunkcionalnosti  in dotrajanosti, z neurejenimi zunanjimi površinami in brez pravih vsebin. Uvrstila  ga je v svojo trajnostno urbano strategijo z ukrepi  za izboljšanje, oživitev, zmanjšanje onesnaženosti zraka, hrupa itd.  Projekt je bil finančno podprt z evropskimi  nepovratnimi sredstvi  iz mehanizma  celostnih teritorialnih naložb. Občina je v sodelovanju z  Zbornico za arhitekturo in prostor razpisala natečaj ter v 1.fazi pristopila k rehabilitaciji in  revitalizaciji izpraznjenega mestnega središča in sicer Trga zmage in južnega dela Slovenske ulice z delom sosednjih ulic. Po prenovi naj bi to območje postalo privlačno za različne ciljne skupine, zlasti mlade.  Ustavilo naj bi se izseljevanje in izboljšale socialne in ekološke razmere. Projekt obsega obnovo zunanjih javnih površin in delno komunalne infrastrukture. Na Trgu zmage sta obnovljena spomenik osvoboditeljem iz leta 1945 (pri izdelavi spomenika sta  sodelovala  tudi umetnika z- brata Boris in Zdenko Kalin) ter parkovne površine. Iz ulice v  osi cerkev – grad  je nastala velika površina za pešce in kolesarje, ki je hkrati prostor za ulične razstave in prireditve. Na območju Slovenske ulice je prenovljen celotni javni prostor kot skupni prostor oziroma promenada, s prednostjo za pešce in kolesarje. Motorni promet pa ni izločen, ampak reguliran in podrejen, kar je posebej za pozdraviti. Temu pazljivo sledi urbana oprema, celo servis za kolesarje ter zasaditev 90 dreves, še zlasti pa izdelava parterja, ki je v isti višin. Načrtovalci so z izbranimi materiali  in oblikovanjem parterja    zagotovili večjo  varnost kot drugod ob prenovah parterja. Obnovljena je blagovnica, tradicionalno je prisoten hotel Zvezda s svojim gostinskim vrtom, vabi pa tudi več novih gostinskih lokalov. Tu je bogato opremljen TIC, v sklopu katerega deluje inovativna Hranilnica prekmurskih dobrot, ki povezuje mesto s podeželjem. Pred vhodom je postavljeno  črno kolo, ki z domiselnim sporočilom vabi  k nakupu dobrot. V Hranilnici se dobi izdelke kot so čokolada z okusom prekmurske gibanice in podobni drugi značilni izdelki, primerni kot spominki in darila. Nenavadno veliko je tekstilnih trgovin, kar je verjetno posledica razpada tekstilne industrije.

Murska Sobota

Pridobite svojo Člansko Kartico