Moja dežela - lepa in gostoljubna 2021

Zgodovinsko jedro Radovljice je bilo že večkrat nagrajeno zaradi  fizične urejenosti, ohranjenih in novih vsebin in zlasti zaradi stalnega napredka. Je tudi ena pomembnih članic Združenja slovenskih zgodovinskih mest. K urejanju je pristopila že kmalu po sprejemu Amsterdamske deklaracije o ohranjanju naselbinske dediščine Sveta Evrope iz leta 1975. Sočasno in primerljivo z drugimi državami Evrope je uspela, kljub takratnim neugodnim družbenoekonomskim razmeram za integralno ohranjanje večjih in zahtevnih celot, kakršna je obnova zgodovinskih jeder. Radovljici je dala zagon zlasti seznanjenost domačina, prof.dr.Petra Fistra z aktualnostmi. Njegova obnova Šivčeve hiše je pokazala, kakšni potenciali se skrivajo pod zanemarjeno zunanjščino in v notranjosti stabv. Veliko je prispeval tudi domačin, umetnostni zgodovinar Cene Avguštin, ki so mu Radovljičani nedavno postavili bronast spomenik v jedru. Danes je Radovljica fizično rehabilitirana, revitalizirana pa zlasti z ohranjanjem prebivalcev v jedru in primernimi drugimi vsebinami, še posebej z zanimivo  in stalno aktualizirano ponudbo kulturnih inštitucij (obnovljena zbirka Čebelarskega muzeja, razstave v Šivčevi hiši). Mestno jedro je živahno tudi zaradi lokalnih gostinskih in drugih ponudnikov, kot so lekarna z muzejem alkimije, Štefelinov hotel in restavracija ter Magušarjevi lokali s keramiko. Opazni so tudi rezultati turističnih projektov, kot so Okusi Radolce ali Juliana Trail. Obiska je vreden TIC s svojo bogato ponudbo in prijaznim osebjem. Posebno poglavje so prireditve, ki jih zadnji čas pazljiveje umeščajo v prostor zgodovinskega jedra. Večje prireditve ne potekajo več na trgu, ampak v grajskem parku, kjer so manj moteče., Manjše prireditve so organiziranev ambientu pred cerkvijo, le komorne na samem trgu. Vredno posnemanja.

Radovljica

Pridobite svojo Člansko Kartico