Moja dežela - lepa in gostoljubna 2021

Splošni vtis

Višnja Gora je kot Trnuljčica, ki se res počasi prebuja. Gre za staro arheološko lokacijo pod in na griču ob Višnjici, s prvotnim naseljem Stari trg, preseljen na grič in s trškimi pravicami (1444) ter obzidjem in mestnimi pravicami od 1478 in sedež sodnih, upravnih in fevdalnih funkcij (Stari grad). Sodobna Višnja Gora se razvija ob vznožju, stari del pa zelo zaostaja za sodobnimi principi urejanja zgodovinskih jeder. V okolici je več gradov, z enega je Rožič Emil, znan čebelar, katerem v čast obnavljajo staro šolo v čebelarski center, hostel, gostišče itd.

Posebnosti dobre

• obnova opuščene šole z zanimivo krajevno in turistično atrakcijo je za Višnjo Goro zelo velik korak – čebelarski dom,
  • na in v stavbi na Mestnem trgu so našli poslikave, kar spodbuja prezentacijo tudi drugih mestnih hiš v potencialno zelo atraktiven ambient,
  • obnovljeni sta dve hiši za možnost nastavitve,
  • urejeno parkirišče in dostop na trg – čebelnjak,
  • Višnja Gora bo pridobila hostel, stari del pa gostišče in prostor srečevanja,
  • tradicionalna prireditev Jurčičeva pot, Anin sejem (julija).

Posebnosti moteče

• ni dostopnih programov in projektov obnove npr. v Mestni hiši- v informacijo prebivalcem in obiskovalcem,
  • kaotična prometna ureditev trga s parkiranjem do hiš, kar onemogoča normalno gibanje in je v nasprotju z mestno morfologijo (kjer javni prostor sega do objektov),
  • ni lokalne ponudbe.