Planica – športni raj pod Poncami

Med 21. in 24. marcem 2024 vabljeni na zaključne tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih

21. Mar 2024

Deli s prijatelji

Prva asociacija ob omembi Planice so zagotovo smučarski skoki. Ugodne razmere za razvoj tega športa so alpsko dolino na skrajnem severozahodu Slovenije trdno postavile na zemljevid največjih tekmovanj v smučarskih skokih. Tu so padali rekordi in mejniki, do kam lahko poleti človek na smučeh – vse od Bloudek-Rožmanove skakalnice do Goriškove velikanke, ki danes sodi med največje smučarskoskakalne naprave na svetu. Od kar je urejen sodoben Nordijski center,  je Planica pravo doživetje tako za športnike kot obiskovalce tudi druge dni v letu.

Spektakularne tekme na planiški letalnici

Marca slikovita dolina v neposredni bližini meje z Italijo in Avstrijo gosti največji športni in zabavni spektakel v Sloveniji. Planica je namreč tradicionalno prizorišče finalne tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki ga po navadi obišče več deset tisoč obiskovalcev. Letos bo tekma potekala med 21. in 24. marcem 2024. Zagotovite si svojo vstopnico in bodite del zimskega spektakla v idiličnem okolju doline pod Poncami!

Nordijski center Planica, Fotografija: Iztok Medja

Smučarskotekaške tekme v izjemni areni

V Planici so že v dvajsetih letih prejšnjega stoletja potekale tudi smučarskotekaške tekme. Z ureditvijo Nordijskega centra je Planica prišla tudi v koledar sprinterskih tekem svetovnega pokala v tem zimskem športu. Lani med 22. februarjem in 5. marcem je Planica postala prizorišče največjega športnega dogodka v zgodovini Slovenije – FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju.

Druga zabava 

V Nordijskem centru imajo tudi Snežni tunel, ki se nahaja v podzemni garaži osrednjega objekta in se razprostira v kar 3. nadstropjih. Od maja do konca jeseni je urejena tekaška proga tako za klasično kot tudi za drsalno tehniko. Na smučeh tečete v pravih zimskih razmerah, saj se notranja temperatura zraka giblje okoli - 2 stopinje Celzija. V t.i. Vetrovniku lahko podoživite občutek letenja. 

Ste že kdaj lebdeli? Fotografija: Nordijski center Planica 

Besedilo: Lipov list 

 

Oglejte si tudi

V 42. letih 23 tisoč krat v Postojnski jami

15. Apr 2024

V Rutu v Baški grapi je doma pobuda Ohranimo slovenski kozolec

12. Apr 2024

Kozolec na UNESCO!

04. Apr 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice