Prenovljeni hotel maestoso 4*superior v LIPICI je tudi uradno odprt

29. Jul 2021

Deli s prijatelji

S slovesnim prerezom traku so minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, župan Občine Sežana David Škabar in direktor Holdinga Kobilarna Lipica, d.o.o. Matej Oset včeraj tudi uradno odprli drzno in unikatno prenovljeni Hotel Maestoso 4* superior v Lipici. Minister je na slovesnosti dejal, da je Lipica naša zaščitna znamka, kulturna in zgodovinska dediščina, ki mora uživati svetovni sloves in biti iz tega naslova tudi gospodarsko uspešna.

Hotel Maestoso 4* superior predstavlja začetek nove zgodbe turizma v Lipici, ki bo razvajal goste s 139 sobami, a la carte restavracijo Gratia in kongresnim centrom Conversano. Njegova drzna in unikatna podoba ga povezuje z zelenimi pašniki in belimi ograjami, obenem pa sledi značilnostim Krasa in najsodobnejšim svetovnim trendom.

Večino denarja za prenovo, ki je Hotelu Maestoso dala novo podobo 50 let po njegovi izgradnji, je zagotovila Republike Slovenija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Resorni minister Zdravko Počivalšek je ob slovesnem odprtju poudaril: "To je naložba, ki bo smiselno zaokrožila turistično ponudbo v Lipici, na naši prepoznavni turistični destinaciji, ki ima velik, a še ne dovolj izkoriščen turistični potencial. Po prevzemu upravljanja Lipice smo s strani našega ministrstva že namenili dobrih 23,5 milijonov sredstev, od tega preko 7 milijonov evrov za obnovo javnega dela. S sprejetjem Zakona o Kobilarni Lipica smo omogočili pogoje za razvoj turistične dejavnosti, predvsem pa zavarovali in kapitalizirali našo kulturno dediščino ter ustvarili pogoje za razvoj turističnega paradnega konja, ki ga ne smemo več prepustiti nepremišljenemu upravljanju. S širitvijo turistične dejavnosti, med katere spada tudi prenova Hotela Maestoso, želimo Lipico postaviti na piedestal slovenske kulturno-zgodovinske dediščine."

Minister si želi, da bi destinacija Lipica v svetu postala prepoznaven kraj belega konja, ki izvira iz dežele uspešnih, delovnih ljudi iz osrčja Evrope. Odprtje hotela je prvi korak pri doseganju teh ciljev. Potrebno pa bo poskrbeti, med drugim, še za okoliško infrastrukturo.

Novo zgodba turizma v Lipici bo dala pozitivno spodbudo Krasu in širši regiji, je dejal župan Občine Sežana David Škabar in nadaljeval: "Zavedamo se, da je Lipica edinstven biser, zato z vodstvom kobilarne prizadevno sodelujemo in ustvarjamo trdno partnerstvo za nadaljnji skupni razvoj. Želimo, da bi poleg turistov postali redni obiskovalci Lipice tudi domačini in bi se s to kraško oazo ponovno  identificirali. Zato je trdna želja lokalne skupnosti, da Hotelu Maestoso čim prej sledi še prenova bazenskega in wellness kompleksa."

Direktor Holdinga Kobilarna Lipica, d.o.o. Matej Oset, je ob dolgo pričakovanem odprtju hotela poudaril: "Hotel Maestoso je dobil novo podobo po natanko 50 letih. Tudi danes so pričakovanja velika. Morda še večja in prav take so naše ambicije. Verjamem, da je prisotnega tudi nekaj vznemirjenja, še posebej med tistimi, ki podobo hotela danes spoznavate prvič. Je izvirna, drugačna in drzna. Zato nikogar ne pusti ravnodušnega."

Še več, cilj Holdinga Kobilarna Lipica, d.o.o. je, da Hotel Maestoso 4* superior – s svojo ponudbo, šestih tipov sob, kongresnim centrom in kulinariko s kraškim pridihom – s strateško usmerjeno promocijo in vrhunsko storitvijo postane pravi magnet za obisk Kobilarne Lipica in Krasa.

"Da je prenovljeni Hotel Maestoso odprl vrata, gre prav posebna zahvala in zasluga resornemu ministru Zdravku Počivalšku in Republiki Sloveniji, ki nas podpira v vlogi ustanoviteljice Holdinga Kobilarna Lipica, d.o.o. in je zagotovila večino sredstev za dosedanjo naložbo v vrednosti 11,5 milijona evrov," je pojasnil direktor Holdinga Kobilarna Lipica, d.o.o. Matej Oset in napovedal, da je naslednji cilj prenova bazenskega in wellness kompleksa, ki je izrednega pomena za dobro počutje gostov in spodbuda za to, da se turistična sezona v Lipici podaljša na vse leto.

Besedilo: Janez Platiše
Fotografije: Janez Platiše in Tamino Petelinšek STA

Oglejte si tudi

Bled kot kulisa iz pravljic bratov Grimm

06. Sep 2021

Namigi za poletni potep v okolici Velenja

12. Aug 2021

Snovičkov festival v Termah Snovik za obiskovalce brezplačen

06. Aug 2021

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice