Prvomajsko praznovanje v Padni: 10. Praznik olja in bledeža, 30. april in 1. maj 2022

Vaščani bodo odprli svoja dvorišča in ponudili domače jedi, obiskali pa boste lahko tudi tržnico avtohtonih sort oljčnega olja, zdravih kmetijskih pridelkov in tradicionalnih istrskih jedi.

22. Apr 2022

Deli s prijatelji

Med prvomajskimi prazniki bo še posebej zanimivo v Padni, kjer bo v ospredju domača ponudba oljčnega olja in jedi iz blitve (bledeža). Na ogled bodo vaške znamenitosti, organizirani bodo vodeni ogledi in Padenski pohod, večera pa bosta popestrila glasba in kres.

Med prvomajskimi prazniki, 30. aprila in 1. maja, bo v Padni zaživel že 10. Praznik olja in bledeža, ki ga prireja Krajevna skupnost Padna vas v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož. Vaščani bodo odprli svoja dvorišča in ponudili domače jedi, obiskali pa boste lahko tudi tržnico avtohtonih sort oljčnega olja, zdravih kmetijskih pridelkov in tradicionalnih istrskih jedi. V ospredju bosta oljčno olje in bledež, kot v teh krajih pravijo blitvi. Legenda pravi, da so vaščani z bledežem leta 1885 »zgradili« zvonik, ki se dviga ob cerkvi sv. Blaža, zavetnika vasi. Z zaslužkom od prodaje zimskega in letnega bledeža so namreč finančno prispevali h gradnji zvonika.

Praznovanje se bo pričelo v soboto, 30. 4., ob 9.30 s sveto mašo in blagoslovom bledeža in oljčnega olja v cerkvi Sv. Blaža. Ob 10. uri bo sledilo uradno odprtje praznika in blagoslov prenovljene galerije Božidarja Jakca. V soboto in nedeljo bo med 11. in 18. uro potekala istrska kmečka tržnica oljčnega olja in domačih proizvodov. Po vasi bodo v soboto za vzdušje skrbeli moški pevski zbor Pergola, pihalni orkester Banda di Buie in vaški godec Bine. Oba dneva prireditve si bodo obiskovalci lahko ob 14.00 in 16.00 ogledali razstavni salon Gold Istra tartufi, kjer bodo na ogled vsi njihovi proizvodi, predstavili pa bodo tudi zanimivo delo tartufarjev.

Praznik bo tako v soboto kot v nedeljo ponudil veliko zanimivih vsebin. Med 11. in 18. uro bo v kulturnem domu na ogled dokumentarni film o Padni. Ob 15.00 bo organiziran voden ogled Padne, na ogled bosta tudi galerija Božidarja Jakca in cerkev Sv. Blaža. Organizirana bo lončarska delavnica, za otroke pa tudi delavnica izdelovanja okraskov iz recikliranih materialov. Večeri bodo posvečeni glasbi in plesu. V soboto od 20. ure dalje bo potekala zabava ob kresu z glasbeno skupino Nočni skok, v nedeljo pa bo od 19. ure dalje nastopil Al Picone. Za hrano in pijačo bodo poskrbeli iz restavracije Idila.

Praznik bo tudi športno obarvan. V soboto bo med 10. in 14. uro potekal balinarski turnir mladih U11, Padna 2022, tako v soboto kot v nedeljo pa se bodo obiskovalci lahko podali na Padenski pohod. Zbirno mesto bo ob 16.00 pred TIC Padna, pohod bo trajal približno eno uro in pol.

Vse vsebine na prazniku bodo brezplačne, organizatorji pa bodo posebno pozornost namenili varovanju okolja. Na prazniku ne bo plastike za enkratno uporabo, temveč bodo zagotovili kartonasto embalažo in papirnate vrečke. Po vasi bodo tudi štiri točke, kjer si bodo obiskovalci lahko natočili pitno vodo. Za razbremenitev avtomobilov bo organiziran brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Portorož-Lucija-Sečovlje-Padna. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana: ob 10.00, 12.00, 14.00 in 16.00. Zadnji odhod iz Padne v soboto ob 23.00 in v nedeljo ob 22.00. (konec)

 

Oglejte si tudi

Bled ponovno na dveh prestižnih tujih seznamih

03. Feb 2023

Med 100 najboljših sladic na svetu tudi prekmurska gibanica  

01. Feb 2023

Maja Pečarič je 26. Vinska kraljica Slovenije

20. Jan 2023

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice