V 42. letih 23 tisoč krat v Postojnski jami

15. Apr 2024

Deli s prijatelji

Za Postojnsko jamo je letos jubilejno leto, saj mineva 200 let prve organizirane jamske vodniške službe na svetu, ki je bila 1824. leta ustanovljena prav v tej podzemni krasotici. Vodniki Postojnske jame so njene lepote naravnega čudeža razkazali že več kot 42 milijonom obiskovalcev.

»Naši jamski vodniki so luč obiskovalcem, po malem igralci, vsekakor strokovnjaki, predvsem pa varuhi jame,« pravi Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora Postojnske jame. Na svetu je komaj nekaj sto poklicnih jamskih vodnikov, od tega jih je petdeset v družbi Postojnska jama. Med njimi so elektroinženirji, jamarji, zgodovinarji, biologi, geografi, profesor fizike in lingvisti.

Delo jamskega vodnika se je v dveh stoletjih precej spremenilo. Kot pravijo v omenjeni družbi je bilo v začetkih dovolj, da si znal malce brati in pisati in prednost je bila, če si znal kakšno besedo po nemško. »Danes mora biti jamski vodnik v skladu s strogo zakonodajo, ki velja v Sloveniji, strokovno usposobljena oseba z licenco jamarskega vodnika. Vodniki v Postojnski jami govorijo najmanj dva, nekateri med njimi pa celo pet tujih jezikov. Njihovo delo je sila raznoliko, saj ne obsega samo vodenje po vseh atrakcijah v Parku, temveč tudi čiščenje in skrb za jamo ter jamske živali. Večina vodnikov vozi tudi jamski vlakec,« pravijo v družbi Postojnska jama.

Mnogi med vodniki pravijo, da se v jami počutijo celo boljše kot zunaj. »Jama ponuja zavetje, mir, v njej lahko v miru razmislim o ključnih življenjskih odločitvah,« pove vodja vodnikov Janez Margon. Najdaljši staž vodnika v Postojnski jami pa ima Stanislav Glažar, ki je prav v teh dneh v odhajanju v pokoj – v 42 letih je kar 23 tisoč krat odvodil turo po svetovno znani Postojnski jami.

Besedilo: Duša Podbevšek – Bedrač

Foto: Postojnska jama

Oglejte si tudi

V Rutu v Baški grapi je doma pobuda Ohranimo slovenski kozolec