V Pokrajinskem muzeju Maribor pozdravljajo letne čase z vsemi petimi čuti

S programom Pozdrav letnim časom, ki prepleta likovno umetnost, snovno in nesnovno dediščino in digitalizirane vsebine, Pokrajinski muzej Maribor ustvarja edinstvena doživetja za zahtevne obiskovalce.

25. Mar 2024

Deli s prijatelji

Na prvi pomladni dan so na dogodku Pozdrav pomladi obiskovalci pozdravili letni čas, ki s ponovnim obujanjem narave zbuja optimizem. S pijačo dobrodošlice, ki temelji na zgodovinskih virih, so si ogledali upodobitve simbolov pomladi, rodovitnosti in obilja, preko zgodb, z odkrivanjem skrivnega predmeta, s pomočjo vonja in z okušanjem jedi, pripravljene po zapisu iz leta 1487, so dobili vpogled v življenje plemiča v 15. stoletju. Doživetje je dopolnila s svečniki osvetljena Viteška dvorana in glasbena spremljava. »Očarali ste nas,« so ob odhodu zapisali obiskovalci, ki so si vsebine, doživete z vsemi petimi čuti, lahko ogledali še na interaktivni digitalni mizi, kjer so predstavljeni slavnostni jedilniki od 15. do 20. stoletja.

Pozdrav pomladi, Fotografija: Marko Pigac

S programom Pozdrav letnim časom, ki prepleta likovno umetnost, snovno in nesnovno dediščino in digitalizirane vsebine, Pokrajinski muzej Maribor ustvarja edinstvena doživetja za zahtevne obiskovalce. Preko alegorij letnih časov, upodobljenih na baročnem stopnišču in v Viteški dvorani mariborskega gradu, se obiskovalcem razkrivajo likovni simboli in globlja sporočila upodobitev. V arhitekturne in likovne upodobitve alegorij letnih časov se poglobijo ob razlagi in poslušanju glasbe, s pomočjo vonja, tipa in okusa pa aktivno spoznavajo kulinariko letnega časa in določenega zgodovinskega obdobja. Program Pozdrav letnim časom v obiskovalcih zbuja razmislek o cikličnosti časa, o večnem krogu rojstva, umiranja in ponovnega rojstva ne le v naravi ampak tudi v življenju posameznika. Opozarja na govorico simbolov, ki jih pogosto nezavedno sprejemamo v svoj vrednostni sistem. Nakazuje razloge, zakaj so bila določena živila v nekem zgodovinskem obdobju pojmovana kot dragocena in pojasnjuje potek kulturnega razvoja, ki se je izkazoval tudi za mizo. 

Dogodki potekajo ob menjavi letnih časov in temeljijo na elementih presenečenja in očaranosti. Obiskovalcem nudijo možnost aktivne udeležbe in doživljanja  preteklosti s pomočjo vseh petih čutov. Uvodnemu dogodku Pozdrav pomladi (21. marec) bo na kresni večer, 21. junija sledil Pozdrav poletju, Pozdrav jeseni je na programu 21. septembra, leto pa bo sklenjeno s Pozdravom zimi 21. decembra.

Pozdrav pomladi, Fotografija: Marko Pigac

Program Pozdrav letnim časom so v Pokrajinskem muzeju Maribor pripravili tudi na podlagi sodelovanja s turističnimi akterji, ki želijo obiskovalcem mesta ponuditi izvirne izkušnje in jim omogočiti, da v muzejih odkrijejo ozadje tega, kar vidijo in doživijo v Mariboru. Z doživetji, v katerih z aktivno udeležbo preko vseh pet čutov spoznajo zgodovino, likovno umetnost in kulturno dediščino, je turistom ponujena edinstvena in celostna izkušnja obiska mesta ob Dravi.

Zavod za turizem Maribor / Maribor Tourist Board
Tkalski prehod 4, 2000 Maribor, Slovenija
T +386 (0)2 234 66 00 │ E zzt@maribor.siW www.visitmaribor.si 

 

 

Oglejte si tudi

Doživite umetnost človeka, narave in časa

10. Jun 2024

16. Mednarodni festival miniaturni svet v malem

14. May 2024

V 42. letih 23 tisoč krat v Postojnski jami

15. Apr 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice