Vidov brejg na Goričkem z novo pridobitvijo

24. Jun 2021

Deli s prijatelji

Energije poletnega solsticija z dišavami cvetočih zelišč, travnikov in gozda so bili idilična kulisa za poletno zeliščno doživetje s kuharskimi chefi, predavateljico in gostiteljskim timom, ki so v vročem opoldnevu predstavili izjemno pridobitev na ekološki kmetiji za predelavo zelišč in sadja ter idejno zasnovo razvoja kulinarične in turistično doživljajske ponudbe butične mikrolokacije Goričkega v okviru blagovne znamke Vidov brejg.

Dogodek, ki je sam po sebi nosil v sebi bogato sporočilno vrednost o spoštovanju kulturne in naravne dediščine, prenosu znanj in izkušenj ter vključevanju inovativnih trendov in metod oblikovanja butične kulinarične doživljajske zgodbe za prepoznavnost in dodano vrednost turistične zaokrožene destinacije Moravske Toplice in Goričkega.

V uradnem delu dogodka in pred samo otvoritvijo predelovalnega obrata za zelišča in sadje, sofinanciranega iz ukrepa 4.2. »Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov 2019, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije so bili gostje gostiteljice ge. Tatjane Buzeti:

  • Podžupan občine Moravske Toplice, g. Andrej Baligač
  • Predsednik sveta za turizem pri Turistični zvezi Sloveniji ter predstavnik ZGS, g. Jože Prah.

Po uradnem delu je sledilo predavanje na temo razvoja in pozicioniranja produktov v okviru projekta Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021 v sklopu projekta »Blaženje podnebnih sprememb v kmetijstvo skozi socialne inovacije, ki ga je za  navzoče izvedla ga. Janja Viher iz Agencija SIV, dolgoletna poznavalka in strokovna sodelavka  na področju slovenskega turizma.

Brbončice pa so razvajali Damir Pintarič in Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, v okviru projekta »Ekološki mlečni izdelki in zelišča iz Goričkega v trajnostni prehranski verigi.«-

Kot je povedala ga. Tatjana Buzeti: Sanje lahko uresničimo, če se pravočasno zbudimo in jih živimo. In imeti vizijo. Ona jo ima in jo bo imela in s podporo družine in poslovnih partnerjev ustvarja in tke zgodbo, ki raste organsko, se dopolnjuje in gradi mozaik Vidovega brejga.

V zraku se čuti energija in pripravljenost po inovativnost in podeželju s spoštovanjem in zaupanjem v tradicije in izročila. In to je zgodba Vidovega brejga.

Ob podpori ministrstva s podporo projektov je tako izpostavila, da gre velika zahvala ravno njeni družini, sosedom in hkrati lokalnim ponudnikom, ki so tudi ta slovesni dan na Goričkem obogatili s svojo ponudbo. Obiskovalce so tako navduševali: Steyer vina, Damir  Pintarič Gostilna Rajh, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, Sirarstvo Tinka, Medičarstvo Jožica Celec, Hudo – dobri keksi in odlični medeni produkti znamke Medene zgodbe.

Projekti, ki uvidijo luč sveta so zelo pomembni za lokalni, regionalni in nacionalni nivo, kar sta podprla oba sogovornika gostiteljice ge. Tatjane Buzeti in poudarila, da smo turizem ljudje in da je za promocijo celostne podobe slovenskega turizma pomembno, da se aktivno izvajajo zgodbe, kot je Vidov brejg, ki domala v nedrjih slovenske vasi na Goričkem riše zgodbo, ki jo pišejo ljudje.

Na Vidovem brejgu se tako v tednu odprtih vrat vsak dan vrstijo dogodki, ki so in bodo pričarali edinstvene zgodbe in unikatna partnerstva s trajnostnim učinkom.

Tako lahko v prihodnjih dneh pričakujemo še kar nekaj odličnih predavanj, izobraževalnih sklopov, predstavitev ponudnikov in ob koncu, 25. 6. tudi pohod do Vidovega brejga ter pogovor z najbolj brano pisateljico go. Deso Muck in njeno predstavitev knjige o zgodbah Goričkega za najmlajše o krtku Oliju iz dežele vulkanov.

 

Oglejte si tudi

16. Mednarodni festival miniaturni svet v malem

14. May 2024

V 42. letih 23 tisoč krat v Postojnski jami

15. Apr 2024

V Rutu v Baški grapi je doma pobuda Ohranimo slovenski kozolec

12. Apr 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice