Turistično društvo Bohinj

O nas Aktualno

Naslov

 • Ribčev Laz 48, 4265 BOHINJSKO JEZERO

Predsednik

 • BOŠTJAN MENCINGER

Kontaktne osebe

 • BOŠTJAN MENCINGER

Deli s prijatelji

Aktualno

Dogodki

Bohinjska noč 2024

 • 10. avg 2024 17:00 - 11. avg 2024 02:00
 • Turistično društvo Bohinj
Dogodki

Kmečka ohcet v Bohiinju

 • 20. jul 2024 19:00 - 21. jul 2024 01:00
 • Turistično društvo Bohinj
Dogodki

Vasovanje v Bohinju

 • 19. jul 2024 20:00 - 19. jul 2024 22:00
 • Turistično društvo Bohinj
Dogodki

Vaški večeri Pod Lipo

 • 08. jul 2024 20:30 - 19. avg 2024 22:00
 • Turistično društvo Bohinj
Dogodki

Pozdrav Triglavu

 • 05. jul 2024 20:00 - 23. avg 2024 21:00
 • Turistično društvo Bohinj
Dogodki

Vikend športa v Bohinju

 • 08. jun 2024 09:00 - 09. jun 2024 15:00
 • Turistično društvo Bohinj

O nas

Turistično društvo Bohinj, ustanovljeno leta 1947, je eno najstarejših turističnih društev v Sloveniji. V vsem svojem obdobju delovanja si prizadeva približati obiskovalcem bohinjsko naravo, kulturo in tradicijo, na katere so Bohinjci tako ponosni.  S svojim uspešnim gospodarskim delovanjem in povezovanjem lokalnega okolja je zgled trajnostnega razvoja turizma. To na primer dokazuje večletna uspešna zgodba štirizvezdičnega kampa Danica, ki je prejel vrsto okoljskih in trajnostnih znakov, kot sta Ecocamping in Slovenia Green Accommodation.

Poleg edinstvene naravne okolice v osrčju Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka je Bohinj privlačen tudi zaradi svojih tradicionalnih prireditev. Vsaka po svoje ponuja vpogled v dušo in življenje Bohinjcev skozi stoletja do današnjih dni. Zastonj ne pravimo, da »u Bohinju luštno je«!

Vasovanje.                 

Nekdaj so fantje svoje izvoljenke presenetili na drugačen način. Pod noč so po okno svoje drage pristavili lestev, se po njej povzpeli do okna in potrkali nanj. Vasovalec poskuša osvojiti srce svoje izbranke in običajno mu pri tem pomagajo tudi pevci in harmonika. Stare bohinjske običaje vasovanja obuja tradicionalna prireditev Vasovanje, ki jo organizirajo na dan pred Kmečko ohcetjo.

Kmečka ohcet           

Poroka je za vsak par poseben praznik in tudi v preteklosti je bilo ob tem dogodku v vasi veselo v Bohinju. Ženitovanjski običaji imajo v bohinjski tradiciji in starih življenjskih navadah prebivalcev posebno mesto. To lahko spoznate na tradicionalni turistično-folklorni prireditvi Kmečka ohcet. Na prireditvi si večno zvestobo dejansko obljubita prava ženin in nevesta, ki ju izberejo izmed vseh prijavljenih za ta enkraten dogodek.

Bohinjska noč           

Na vrhuncu poletja je na prireditvenem prostoru Pod skalco zelo živahno. Bohinjska noč je svoj čas ponujala zabavo za vse generacije z različnimi glasbenimi, folklornimi in drugimi nastopi ter pestro kulinarično ponudbo. V prihodnje se prireditvi obeta nekaj sprememb, a bo kljub temu poskrbela za prijeten in sproščen poletni večer v neposredni bližini Bohinjskega jezera.

Praznik sira in vina    

Bohinj je dežela odličnega sira. Tu je doma značilen bohinjski sir, pa z označbo porekla zaščiten posebnež med siri – mohant in drugi odlični siri. Mlečno bogastvo Bohinja se odlično dopolnjuje tudi s slovenskimi vini in tako je nastala prireditev Praznik sira in vina. Tu se predstavljajo bohinjski sirarji in slovenski vinarji in skupaj ustvarijo vrhunsko gastronomsko doživetje.

Kravji bal                   

Poleti se živina pase na cvetočih Bohinjskih planinah, jeseni pa jih pastirji priženejo nazaj v dolino. To je v Bohinju poseben dogodek in tako je nastala tradicionalna prireditev Kravji bal.Prireditev velja za eno najstarejših prireditev v Sloveniji. Nekdaj je bil to predvsem praznik za domačine, z leti pa je prerasel svoje okvire in velja za eno najbolj obiskanih turistično-etnoloških prireditev pri nas. Ob koncu turistične in pašne sezone se lahko torej skupaj s planšarji in gostinci veselite ob glasbi in plesu.

 

 

Povezani smo z

Regijska turistična zveza

Gorenjska turistična zveza

Koroška 27, 4000 Kranj

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice