Turistično društvo Gora Sv. Miklavž

O nas Aktualno

Naslov

  • Šmartno 27,1219 LAZE V TUHINJU

Predsednik

  • Jože Korošec

Kontaktne osebe

  • Jože Korošec

Deli s prijatelji

O nas

Sveti Miklavž na Gori v Tuhinjski dolini

Turški napadi so narekovali gradnje utrdb, s katerimi so ljudje želeli zavarovati najvrednejše, kar so imeli, in jim je pomenilo največ, to je svoje cerkve. Ena od takih cerkva, kjer je še mogoče skoraj v celoti videti, kakšni so bili nekoč protiturški tabori, je Sv. Miklavž na Gori, na 757 na visokem hribu nad Tuhinjsko dolino.

Zgodovina Sv. Miklavža na Gori je zelo pestra. Arheologi, ki so leta 2000 raziskovali notranjost cerkve, so ugotovili, da sedanja cerkev stoji na ostankih temeljev dveh še starejših cerkva. Eni temelji so že iz 13.  stoletja, drugi, še  starejši, pa segajo celo v obdobje 5. ali 6. stoletja, torej v pozno antiko. Arheologi so ocenili, da je bila starejša cerkev zgrajena v romanskem slogu, mlajša pa v gotskem. Zdajšnjo gotsko cerkev so v letih 1721-1730 dogradili in razširili.

Stavba cerkve na Gori spominja  na stanovanjsko hišo - cerkveni zvonik stoji ločeno od preprostega poslopja z majhnimi okni. Ko stopimo v staro cerkev, prepojeno s patino preteklih časov, ki so doživeli turško nevarnost, je mogoče takoj zaznati prisotnost starih mojstrov, ki so s čopiči v roki ustvarjali alegorične podobe, danes izjemno dragocene dediščine.

Zraven cerkve stoji lesena mežnarija, ki je prav tako pomemben objekt naše stavbne dediščine.
Na Gori vas bodo prijazno sprejeli člani Turističnega društva Gora Sv. Miklavž: ob sobotah od 13. ure dalje ter ob nedeljah od 14. ure do mraka, od 8. marca do 6. decembra, ko goduje zavetnik Gore sv. Miklavž.

 

Turistično društvo Gora sv. Miklavž je bilo ustanovljeno leta 2003, z željo da se obnovi predvsem pa ohranja etnološko - kulturna dediščina. Na Gori najdete cerkvico sv. Nikolaja z ločenim zvonikom, mežnarijo, proti-turško obzidje, vodnjak ... 
Okoli 70 članov sodeluje pri ti. oblikah dežurstva imamo vsako soboto in nedeljo (od marca do decembra) od 14h dalje odprte objekte, da si lahko to znamenitost ogledate od bližje. 


Glavne dejavnosti in prireditve društva:

  • sprejem skupin, šol, vrtcev ....
  • sobotna in nedeljska dežurstva
  • prvomajsko srečanje (1. maj)
  • proslava na predvečer Dneva državnosti (24. junij)
  • prikaz starih kmečkih opravil (oktober)
  • Miklavžev tek (začetek decembra)
  • Miklavževanje

Povezani smo z

Regijska turistična zveza

Gorenjska turistična zveza

Koroška 27, 4000 Kranj

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice