Turistično društvo Polenšak

14. tradicionalna košnja trave na star način

• 25. jun 2021 05:00 - 25. jun 2021 08:00

O nas

Turistično društvo je bilo ustanovljeno avgusta leta 1963. V društvo je vključenih skoraj 300 članov, prav tako v društvu delujejo sekcije (predice, pevska skupina, skupina rimljani, klekljarce, koranti). Glavna prizadevanja društva so ohranjanje kulturne dediščine, kmečka opravila na star način, praznik žetve z razstavo kruha in pogač ipd. Društvo se povezuje in sodeluje z društvi v občini in lokalno skupnostjo. Društvo ima od leta 1991 lasten turistični dom. Med letoma 2011-2012 se je uredilo dograditev turističnega doma in dvorane, kuhinje, prostora za peko gibanic in eko muzeja na 180 m2 v celotnem nadstropju doma. Društvo vsako leto organizira mnogo prireditev, osrednja prireditev pa je »PRAZNIK ŽETVE Z RAZSTAVO KRUHA IN POGAČ«. Prikazuje se žetev žita s srpi na njivi, mlatev in spravilo žita, za razstavo dobrot pa lokalne gospodinje spečejo razna peciva, kruh in pogače. Možen je ogled eko muzeja (tudi med letom ob najavi ali drugih dogodkih), kjer je razstavljenih veliko starih kmečkih posod in orodij, urejen pa je tudi prostor stare kmečke izbe. Na dan prireditve poteka prav tako kulturni program, animacija za otroke, prosta razstava starodobnih vozil (traktorjev, avtomobilov, mopedov) in veselo druženje ter ples na veselici z glasbenimi skupinami. Na tradicionalni osrednji 2-dnevni prireditvi pekarice spečejo približno 1.000 gibanic, ki so na voljo obiskovalcem.

Predstavitveni video

Vabljeni k ogledu predstavitvenega videoposnetka o kraju Polenšak, začetkih turističnega društva in z njim povezanih tradicionalnih dogodkov.

Video - 54. PRAZNIK ŽETVE Z RAZSTAVO KRUHA IN POGAČ, 15.-16. 7. 2017

Video utrinki 54. praznika žetve, osrednje letne prireditve Turističnega društva Polenšak

(VIVA Visuals)

Spletna stran

Lepo vabljeni na našo spletno stran, kjer lahko brskate po bogati galeriji fotografij dogodkov, ki so se vrstili skozi čas.

Povezava: td.polensak.com