Turistično društvo Skorno

O nas Aktualno

Naslov

  • Skorno 41/o,3325 ŠOŠTANJ

Predsednik

  • Srečko Stropnik

Kontaktne osebe

  • Srečko Stropnik

Deli s prijatelji

Aktualno

Dogodki

DAN DRŽAVNOSTI

  • 24. jun 2023 19:00 - 25. jun 2023 03:00
  • Turistično društvo Skorno
Dogodki

DAN DRŽAVNOSTI

  • 24. jun 2022 18:00 - 25. jun 2022 02:00
  • Turistično društvo Skorno

O nas

Turistično društvo Skorno
FB: https://www.facebook.com/turisticnodrustvo.skorno/ 

Sekciji društva:
Športna sekcija  TD Skorno
Predsednik: Boštjan Pirnat
Kontakt: 041 988 786
e-pošta: igrisce.skorno11@gmail.com

MePZ Skorno
Predsednik: Marko Podvratnik
Kontakt: 031 403 824
e-pošta: mepz.skorno@gmail.com
FB: https://www.facebook.com/MEPZ.SKORNO 

NAŠ KRAJ – SKORNO

Skorno je idilična vasica nad mestom Šoštanj, z nekaj manj kot 400 prebivalci, kjer si narava in mir podajata roko, kjer so doma preprostost, prijaznost in velika mera povezanosti med krajani. Nekaj ponosnih kmetij, Izletniška kmetija Pirečnik, Gostišče Acman, cerkev Sv. Antona na vrhu vasi in cerkev Sv. Mihaela ob vznožju kraja, prelepa spominska obeležja s parkom, veliko označenih planinskih poti, novo športno igrišče in Doma krajanov, mnogo novogradenj zasebnih družinskih hiš, čudovit razgled po Savinjski in Šaleški dolini,… je le nekaj zanimivosti, zaradi katerih je naš kraj tako bogat in zaradi katerih se ljudje radi vračajo k nam.
Na spodnji povezavi si lahko ogledate kratek film Mateja Vraniča o vasi Skorno.

http://vimeo.com/56588171

TURISTIČNO DRUŠTVO SKORNO

Narava, kulturna dediščina in velika sloga med ljudmi v Skornem je leta 1995 rodila idejo o ustanovitvi Turističnega društva Skorno. Tako so najbolj zagnani strnili misli in ideje, uredili vso potrebno dokumentacijo in društvo je bilo ustanovljeno. Za prvega predsednika so takrat izvolili Franca Skornška, ki je v nadaljnjih letih požrtvovalno uresničeval vse nastajajoče ideje in Turistično društvo Skorno je kaj hitro postalo prepoznavno ne samo v Občini Šoštanj ampak tudi izven. Glavne točke letnih planov v začetku delovanja so bile predvsem ohranjanje in negovanje naravne danosti in kulturne dediščine, sodelovanje na pustovanjih, prireditev ob dnevu žena, postavitev mlaja in kresovanje v kraju, prireditev ob dnevu državnosti in ohranjanje starih običajev (miklavževanje, sv. trije kralji). Koristno so povezali z zabavnim in tako se je članstvo in zadovoljstvo v društvu večalo iz leta v leto.

Leta 2003 je društvo izvolilo novega predsednika – predsednico, Mašo Stropnik. Novo vodstvo je prineslo v društvo tudi nove ideje, predvsem pa se je društvu pridružila mladina. V letih predsedovanja Maše Stropnik so letnim planom dodali še prireditev Žive jaslice v Skornem, pričeli so s starim običajem ličkanje koruze in tekmovanjem v največjem in najlepšem pridelku, s celodnevnim izletom društva, društvo se je s kratkimi kulturnimi prireditvami udeleževalo raznih prireditev v celotni krajevni skupnosti Skorno – Florjan, zaradi pridobitve igrišča v kraju je mladina društva pričela organizirati tudi športne prireditve, zaradi pevske angažiranosti članov pa se je v kraju rodil tudi mešani pevski zbor Skorno.

Na rednem letnem občnem zboru, februarja 2011, je vodenje društva prevzel Matej Skornšek. Zaradi mnogih športnih in pevsko kulturnih prireditev, je društvo na ta istem občnem zboru ustanovilo dve sekciji: Sekcija Mešanega pevskega zbora Turističnega društva Skorno in Športna sekcija Turističnega društva Skorno. Tako se je letni delovni plan še dodatno razširil, a predsednik društva, Matej Skornšek, je nekaj dela porazdelil predsednikom sekcij Gregu Skornšku (predsednik športne sekcije) in Marku Podvratniku (predsednik sekcije zbora).

SEKCIJA MEŠANEGA PEVSKEGA ZBORA TURISTIČNEGA DRUŠTVA SKORNO

Petje vedno združuje in povezuje ljudi. Zanimivost v Skornem je ta, da je mladina tista, ki se je s pesmijo še bolj zbližala. Povsem po naključju so v letu 2010, ko so se tamladi, malo za šalo malo za res, odločili na prireditvi ob dnevu žena zapeti mamicam dve pesmi, ugotovili, da imajo posluh in kar je še bolj pomembno, tapravo vnemo. Tako so pričeli z vsakotedenskimi vajami, temu so sledili vse pogostejši nastopi, po nastopih pohvale in ker je bilo idej in motivacije vedno več, je društvo v letu 2011 ustanovilo Sekcijo Mešanega pevskega zbora Skorno. Predsednik sekcije je Marko Podvratnik, umetniški vodja je Vesna Pirečnik. Zbor ima precej natrpan delovni plan. Od premnogih nastopih po celotni Občini, do prepevanja na različnih svetih mašah. Vsekakor jim je najbolj v ponos Božični koncert ob koncu leta in sodelovanje na različnih pevskih revijah. Pevski program zbora sestavljajo slovenske narodne pesmi, tuje in domače zabavne pesmi, cerkvene in nabožne pesmi in tudi črnska glasba. Zbor rad popestri svoje pesmi s spremljavami, namreč skoraj polovica pevcev igra tudi kakšen inštrument. Trenutno 25 pevcev, ki je starih od 16 do 35 let, ima vaje vsak četrtek kar na domu pevske vodje Vesne Pirečnik.

ŠPORTNA SEKCIJA TURISTIČNEGA DRUŠTVA SKORNO

V Skornem so bili dolga leta brez športnega igrišča. Ko so le to končno dočakali, so ideje o športnih prireditvah v društvu kar kapljale na plan. V letu 2010 so v Skornem zato pričeli razpravljati o športnem društvu. Ker pa so se zavedali, da je nesmiselno v tako malem kraju imeti dva društva, so se odločili ustanoviti Športno sekcijo Turističnega društva Skorno. Predsednik športne sekcije je Grega Skornšek, člani sekcije pa so vsi člani društva. Sekcija se lahko pohvali z naslednjimi prireditvami: Turnir v malem nogometu, Turnir v nogometu med poročenimi možmi in neporočenimi fanti ter med poročenimi ženami in neporočenimi dekleti, Turnir v namiznem tenisu, smučarska tekma za člane društva, Tekma v sankanju in Tekma v smučarskih skokih, planinski pohod, športni izlet v Planico in jesenski kostanjev piknik s športnimi igrami. Vsak vikend poskrbijo za rekreacijo, pozimi v telovadnici Partizan v Šoštanju, v toplejših mesecih pa ni soboto ali nedelje, ko bi športno igrišče samevalo. V bližnji prihodnosti imajo v načrtu več športnih aktivnosti za otroke in starejše, želijo si rekvizite za rusko kegljanje, odbojko, tenis.

Povezani smo z

Regijska turistična zveza

Regijska turistična zveza SAŠKA

Stari trg 3, 3320 Velenje

Občinska turistična zveza

Turistična zveza občine Šoštanj

Trg svobode 12, 3325 Šoštanj

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice