Dogodki

Srednjeveški dan na gradu Lemberg ODPOVEDANO ZARADI SLABE NAPOVEDI

Turistično društvo Vojnik bo v sodelovanju z lastnikom Francijem Zidarjem organiziralo srednjeveški dan na gradu Lemberg.

Turistično društvo Vojnik


Deli s prijatelji

Kdaj

  • 17. sep 2022 - 17. sep 2022

Kje

  • Lemberg pri Novi Cerkvi 24

Cena

  • 0

Kontakt in prijave

Na pobudo Turističnega društva Vojnik,  v sodelovanju s KUD Galiarda in sedanjim lastnikom Francijem Zidarjem, bo 17. 9. 2022 na gradu Lemberg srednjeveški dan. Predstavljen bo utrip življenja takratnega časa. KUD Galiarda bo poskrbela za ples ter igre, ne bo pa manjkala tudi srednjeveška kuhinja. V nadaljevanju je na kratko predstavljen g. Franci Zidar in grad Lemberg.

 

G. Franci Zidar, ki je bil dolgoletni direktor Kozjanskega parka in je v svoji poklicni karieri vodil  obnovo gradu Podsreda in sodeloval pri obnovi  samostana Olimje in gradov  Bizeljsko in Pišece, ima v lasti grad Lemberg od leta 2007. Ko se je lotil obnove je bilo potrebno odpeljati na tisoč kubikov navlake, ki se je kopičila desetletja po vojni, ko je bil  grad v upravljanju celjske občine, ki ga je spremenila v večstanovanjski blok. G. Franci Zidar grad ureja v prizorišče, kjer se že sedaj odvijajo različni glasbeni dogodki, je pa njegova vizija grad urediti v kulturno, turistično in informacijsko središče. Sam gradu ne dojema kot svoje lastnine, ampak želi, da se na gradu ljudje družijo, uživajo in spoznavajo preteklost. 

 

Grad Lemberg  (nemško Löwenberg) je srednjeveški grad, ki stoji na kamnitem pomolu nad vasjo Lemberg pri Novi Cerkvi v Občini Vojnik. V prihodnjem letu bo 810 let odkar  je bil v listini prvič omenjen, kot priča je podpisan Ebenhard Lemberški - Vlscalcus de Rauenberch et frater eius Eberhardus de Leuburch. Do leta 1271 je bil v lasti lokalne gospode, ko so ga prevzeli Ptujski gospodje, dokler ni rodbina leta 1438 izumrla, čeprav ga je krški škof leta 1387 skupaj s še štirimi gradovi podelil Celjskim grofom. Ptujskim gospodom so sledili Schaunberški, ki so bili rivali Celjskim, zato ga je dal leta 1452 Friderik II. Celjski razdejati.  Od začetka 16. stoletja je za več kot 100 let na Lembergu gospodarila plemiška družina Welzer. Takrat se je na prehodu v novi vek začelo pomembno novo poglavje v zgodovini Lemberga in je trajalo do leta 1629, ko je rodovina Welzer grad v burnem obdobju protireformacije izgubila.  Tri generacije Welzerjev so iz razdejanega srednjeveškega gradu z obsežnimi obnovitvenimi deli ustvarile reprezentativno renesančno plemiško rezidenco. V začetku 20. stoletja do konca druge svetovne vojne je bil grad v lasti družine Gallé, leta 1945 pa je bil podržavljen. V desetletjih po vojni je izginil velik del bogate opreme gradu, le nekaj predmetov hranijo nekateri slovenski muzeji, dvometrski portret grofa in kardinala Wolfganga Hannibala von Schrattenbacha, ki se je leta 1660 rodil na tem gradu, pa  se nahaja v Pokrajinskem muzeju Celje. Sam grad je skozi desetletja propadal. Leta 1986 je bil razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena. Sedanji lastnik v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in Občino Vojnik pod strokovnim vodstvom ZVKD – OE Celje že 15 let izvaja obsežna zaščitna in obnovitvena dela. ( Vir : Igor Sapač, Arhitekturna zgodovina gradu Lemberg,  gradovislovenije.si)

Oglejte si tudi

Dogodki

Pohod po Tematski poti Deskle

  • 17. sep 2022 14:00 - 17. sep 2022 20:00
  • Turistično društvo Korada Deskle - Anhovo
Dogodki

Pravljična noč in dan na Žužemberškem gradu

  • 17. sep 2022 17:00 - 18. sep 2022 17:00
  • Turistično društvo Suha Krajina
Dogodki

POHOD PO TRUBARJEVI ROJSTNI FARI

  • 18. sep 2022 09:00 - 18. sep 2022 12:00
  • Društvo za ohranjanje dediščine

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice