Ješrejada ob 30-letnici turističnega društva z Juretom Galičičem iz Masterchef-a sezone 2022
Tokratna 'Ješprejada' je bila malo drugačna, saj smo s kulinaričnim doživetjem predstavili ješprenj kot zelo pomembno živilo, ki se ga lahko pripavi na več načinov.
Imeli smo 3 ekipe, ki so kuhale oziroma pripravljale jedi iz ječmena- ješprenja ali z ješprenjem,
2 ekipi sta pripravili jedi po receptu izjemnega Jureta Galičiča iz Medvod, ki pa smo ga zaradi letalske 'sage' zaman pričakovali.
Po svojem domačem receptu pa je 'ješprej' kuhal aktiven član društva Andrej Menard-Lužar.
Tokrat so jedi ocenjevali le obiskovalci in ljudstvo je odličilo kateri ješprenj lai jed z jepšrenjem je boljša.
Po okušanju vseh treh jedi in po trdnem ter globokem razmišljanju je ljudstvo odločilo, da jim je najbolj všeč tradicionali domači Suhokranjski ješprej s kar 70 %, sledila je solata s ješprenjem. s 18% ter ričota s kranjsko klobaso s 12%.
Slovesnosti ob 30-letnici TD-ja z akademijo in predstavitvijo monografije bomo organizirali v oktobru.
Žal zaradi množice ostalih prireditev in drigih dogodtkov se 'Ješprejade' ni udeležilo veliko obiskovalcev, smo pa bili izjemno veseli, da
nas je obiskalo vodstvo Občine Žužemberk z županom in obema podžupanoma ter direktorica Zavoda Žužemberk.
Naslednje leto bomo v pripravo dodali še kakšno novo jed z ješprenjem.
Ob tem gre velika zahvala podpori Zavarovalnice Triglav, d.d.
https://www.triglav.si