Novice

Sejem Alpe – Adria 2023: V središču tematske poti

Tematske poti se lahko potegujejo tudi za letošnjo Jakobovo nagrado. Rok je 20. december 2022.

12. december 2022

Deli s prijatelji

Na Sejmu Alpe – Adria, ki bo na Gospodarskem razstavišču med 15. in 18. februarjem 2023, se bo Turistična zveza Slovenije tudi letos predstavila z najboljšimi tematskimi potmi, ki jih v okviru natečaja Moja dežela – lepa in gostoljubna izbiramo že več kot desetletje. Tematske poti se lahko potegujejo tudi za letošnjo Jakobovo nagrado. 

»Tematske poti omogočajo varna doživetja individualnim gostom ali manjšim skupinam,  predstavljajo našo kulturno in naravno dediščino in omogočajo razvoj turizma s povezovanjem lokalnih ponudnikov,« je poudaril Jože Prah, vodja komisije za Naj poti. Slednja je v dobrem desetletju ocenila več kot 400 poti, ki postajajo čedalje bolj izdelan turistično-izobraževalni produkt, po katerem obiskovalce vodijo za to usposobljeni vodniki.

Tematske poti so tudi osrednja tema sejma Alpe Adria namenjenega zdravju in dobremu počutju, saj imajo priložnost, da se potegujejo za nagrado Jakob 2023 – Mednarodno nagrado za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu. Tema že 12. izbora je namreč: »Tematska pot kot turistični proizvod«.

»Na skrbno načrtovanih in urejenih poteh se morajo razkriti posebnosti naravnega ali kulturnega okolja. Praviloma naj bodo te poti lahke, poučne, večinoma dostopne v vseh letnih časih. Izpostavljajo lahko rastlinski, živalski svet, kulturno dediščino, kulinariko in druge lokalne posebnosti, »so poudarili v razpisu, v katerem iščejo ambasadorja tematskih poti. https://www.alpeadria.si/za-razstavljavce/nagrada-jakob-2023.

Turistična zveza Slovenije je kot prva prepoznala potencial organiziranega in vodenega vstopa v naravno okolje in s partnerji nudi strokovno pomoč pri snovanju in razvoju tematskih poti ter pri izobraževanju vodnikov. Naši strokovnjaki za tematske poti so po dolgoletnih izkušnjah zaznali potrebo po certificiranju poti in določitvi minimalnih standardov za turistični produkt pod imenom tematska pot. 

Rok za prijavo je podaljšan do 10. januarja 2023.. 

Oglejte si tudi

Novice

Vabimo k odpiranju gozdnih knjižnic

04. Mar 2024
Novice

Razpis 15. Zlata kuhalnica

26. Feb 2024
Novice

Razpis za najemnika doma na Grmadi

Turistično društvo Grmada
23. Feb 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice