Žužemberški Seisenbergensis Tumultus navdušil

Žužemberški viteško-dvorni red Seisenbergensis Tumultus na srednjeveškem dnevu v gradu Žužemberk navdušil s svojo udeležbo, plesi ob pozdravi graščaka Jurija Turjaškega in zmagovalca bitke pri Sisku Andreja Šumberškega.

Turistično društvo Suha Krajina

17. julij 2024

Deli s prijatelji

Seisenbergensis Tumultus ali viteški red Jurija in Volka Engelberta Turjaškega iz Žužemberškega gradu, deluje pod okriljem TD Suha krajina iz Žužemberka že od leta 1999, ko sta na srednjeveškem dnevu na Turjaškem gradu sodelovala prva viteza, Jurij Turjaški in Erazem Soteški. V juliju 1999, ko je turistično društvo na žužemberškem gradu organiziralo in prvič izvedlo srednjeveški dan, pa sta sodelovala še Andrej Šumberški in Jurij Šumberški.

Viteški red je nato takoj začel sodelovati na srednjeveških dnevih po slovenskih gradovih in mestih. Leta 2004 so pod vodstvom Andreja Šumberškega svoje delo obogatili z izvajanjem srednjeveških in renesančnih plesov. Srednjeveški dan na žužemberškem gradu je postajal vse bolj poznan v širšem slovenskem prostoru in tudi v tujini ter je danes eden večjih turistično-zgodovinskih dogodkov v Sloveniji.

Viteški red je dvorni red, ki širi in predstavlja dediščino Žužemberških Turjačanov po vsej Sloveniji in v tujini. Gostovali so na Škotskem, Češkem, Slovaškem in Hrvaškem.

Glavni osebi viteškega reda sta kastelan Jurij Turjaški in zmagovalec bitke pri Sisku Andrej Šumbeški oziroma Turjaški.

Jurij Turjaški je zgodovinski oseba, ki je skupaj z bratom Volkom Engelbertom Turjaškim leta 1538, kupil grad Žužemberk od Habsburžanov. Drugače je Šumberska linija Turjaških že od leta 1448 imela grad Žužemberk v najemu. Vitez Jurij Turjaški je bil nemirnega duha, redno se je udeleževal viteških turnirjev po vsem cesarstvu, pa tudi drugod. V zgodovino je še posebno zabeleženo njegovo 'turnirjevanje' Švic, ko se po turnirju splete ljubezen z lepo meščanko. Še bolj je znan njegov nezakonski sin Gregor, ki je še bolj nemiren, saj leta 1559, na svečnico in semanji dans skupaj svojimi osemnajstimi Napolitanci zavzeme grad. Zavzetje ni trajalo dolgo, saj je bil v Soteski Herbart Turjaški, takratni general Hrvaške vojne krajine, ki je s svojo vojsko napadalce premagal in z vsemi kruto obračunal. Lik Jurija Turjaškega upodablja Vlado Kostevc, predsednik društva.

Leta 1557 se je na gradu rodi Andrej Turjaški Šumberški, sin Volka Engelberta Turjaškega in Ane Lamberg. Je nečak Jurija Turjaškega. Andrej doštudira v Padovi, postane general hrvaške vojne krajine in se izjemno izkaže v bitki s Osmani oz. Turki pri Sisku, ki je potekala 22. junija 1593. Tu so skupaj s četami hrvaškega bana Erdodyja in Štatemberškega Eggenberga Osmane-Turke popolnoma porazili. Andrej je dobil po bitki mnoga priznanja od papeža in cesarja ter dobil naziv Krajnski Ahil-rešitelj dežele Kranjske. Klicali so ga tudi strah Turkov. Žal je že naslednje leto umrl in s tem je šumberska veja Turjačanov z dedno pogodbo prešla v last Turjaških Auerspergov s Turjaka. Lik Andreja Šumberškega pa upodablja Andrej Pršina.

Na srednjveškem dnevu v Žužemberku, ki je potekal preteklo nedeljo 14. julija, se je Žužemberški viteško-dvorni red Seisenbergensis Tumultus izjemno izkazalin vse navdušil s svojo udeležbo, plesi in pozdravi graščaka Jurija Turjaškega ter Andreja Šumberskega, zmagovalca bitke pri Sisku. Kljub vočini so člani društva v svojih odorah prikazali tri sklope srednjeveških in renesnačnih plesov, graščak Jurij Turjaški pa je z izjmenim nastopom predstavil pesnitev Janeza Faitana Žužemberški ropot, oz. Seisenbergensis Tumultus, ki je bila tiskana sredi julija 1560 leta na Dunaju.

Kljub temu, da je bil organizator prireditev ob prazniku občine Žužemberk, ki se od leta 2023 imenujejo Suhokranjski dnevi, Zavod za turizem, kulturo, šport in mladino, se brez sodelovanja z domačimi društvi take prireditve ne da organizirati. Zato pa morajo biti domača društva, ki s tem niso več organizatorji, tudi pošteno poplačana. Vsekakor morajo za svoje prostovoljno delo na razpisih prejeti zadostna finančna sredstva.

Kljub novemu organizatorju je program prireditev ostal enak kot so ga skozi leta oblikovali v turističnem društvu.

Oglejte si tudi

20. let projekta »Turizem in vrtec«