Novice

Znani so zmagovalci tekmovanja Naj krof Slovenije 2024!

Zmagovalec v kategoriji Naj klasični krof Slovenije 2024 in Naj inovativni krof Slovenije 2024 je letos isti: BIC (Biotehniški izobraževalni center) Ljubljana, smer slaščičarstvo.

07. februar 2024

Deli s prijatelji

Včeraj je v organizaciji Turistično gostinske zbornice Slovenije že četrto leto zapored potekal izbor za Naj krof Slovenije 2024. Zmagovalec v kategoriji Naj klasični krof Slovenije 2024 in Naj inovativni krof Slovenije 2024 je letos isti: BIC (Biotehniški izobraževalni center) Ljubljana, smer slaščičarstvo.

Prireditev je sicer nastala v koronskem obdobju, ko so bile turistične kapacitete zaprte, Zbornica pa je s prireditvijo želela vseeno izvesti gostinski dogodek in s tem poskrbeti za vsaj malo dogajanja in optimizma v panogi. Na Turistično gostinski zbornici Slovenije smo se odločili za nadaljevanje dogodka zaradi številnih pozitivnih odzivov.

Naj klasičen krof,  BIC Ljubljana, smer slaščičarstvo

Naj inovativen krof,  BIC Ljubljana, smer slaščičarstvo

Strokovna komisija v sestavi:

  • Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, mednarodni ocenjevalec WACS
  • Alenka Kodele, priznana slaščičarska mojstrica, predavateljica na BIC Ljubljana in
  • Urška Strnad, vodja gostinstva Gostinsko podjetje Trojane

je izbirala med več kot 30 krofi ter ponovno imela zahtevno delo, saj so bili številni krofi ne le lepi, temveč narejeni z veliko domišljije.

Ocenjevalna komisija

Tomaž Vozelj ocenjuje, da so krofi po izgledu lepši kot v lanskem letu. Meni, da je v testu pravi delež kvasa, pohvali pa tudi kakovost uporabljenih marmelad.
Alenka Kodele je dejala, da je ocenjevanje inovativnih krofov zanimivo tudi za komisijo, saj morajo poleg samega videza upoštevati tudi kombinacijo okusov dodatkov, ki jo je pogosto težko uskladiti z okusom samega krofa.
Urška Strnad je povedala, da pri proizvodnji krofov na Trojanah tudi eksperimentirajo, iščejo novosti v ponudbi. V zadnjem obdobju sicer beležijo velik interes po krofih s strani madžarskih gostov.

Klasični, prvo, drugo in tretje mesto ( drugi mesto Kavarna in slaščičarna Marelica, Romana Oset s.p., Celje, tretje mesto Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto (dijakinja Janja Lapuh)

Med inovativnimi krofi so ponovno največ pozornosti komisije vzbudili krofi z različnimi polnili, npr. pomarančo, korenjem, ingverjem, kurkumo, bučo, bobom, slano karamelo, pivsko meringo, posušeno vrtnico, jurko, tartufato ipd.

Inovativen krof, drugo mesto (Istrabenz Turizem (citrusova krema z meringo melise in belo čokolado)

Pri ocenjevanju so sicer upoštevali izgled in splošni vtis izdelka, pravilno obdelavo testa, stopnjo cvrtja, polnilo in okus.

Zmagovalci posameznih kategorij so bili razglašeni danes, ko je priznani slovenski etnolog dr. Janez Bogataj, predstavil bogato izročilo cvrtja krofov na Slovenskem.

Inovativni krof, tretje mesto (Atlantida Rogaška (integralna moka z jabolčnim polnilom in praženimi lešniki)

Zmagovalci posameznih kategorij so:

Naj klasični krof Slovenije 2024
Prvo mesto:       BIC Ljubljana, smer slaščičarstvo
Drugo mesto:    Kavarna in slaščičarna Marelica, Romana Oset s.p., Celje
Tretje mesto:    Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto (dijakinja Janja Lapuh)

Naj inovativni krof Slovenije 2024
Prvo mesto:       BIC Ljubljana, smer slaščičarstvo (slivovo polnilo in meringa piva in suhega cvetja)
Drugo mesto:    Istrabenz Turizem (citrusova krema z meringo melise in belo čokolado)
Tretje mesto:    Atlantida Rogaška (integralna moka z jabolčnim polnilom in praženimi lešniki)

Dogodek je podprla tudi Slovenska turistična organizacija.

Oglejte si tudi

Novice

Razpis za najemnika doma na Grmadi

Turistično društvo Grmada
23. Feb 2024
Novice

39. redna skupščina TZS

21. Feb 2024
Novice

Delavnica s chefom Urošem Štefelinom

20. Feb 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice