Doživite umetnost človeka, narave in časa

Botanični vrt ob vili Mirasasso, ki na pragu Sežane, v senci hriba Tabor, že vse od leta 1848 kljubuje kamnitim kraškim tlom, žgočemu soncu, pomanjkanju vode in muhasti burji.

10. Jun 2024

Deli s prijatelji

Priti v Sežano in si ne ogledati čudoviti vrt, oblikovan v stilu italijanskih meščanskih vrtov, je napaka! Vrt se razprostira na dveh hektarjih in v njem raste več kot 170 vrst rastlin iz različnih koncev sveta. Ob vhodu v vrt, kjer obiskovalca sprejme močan vonj lepo oblikovanih pušpanovih parterjev, stoji vila Mirasasso iz 1848. leta, ki si jo je zgradila grška trgovska rodbina Scaramanga za letno rezidenco.

Obiskovalci zagotovo v vrtu srečajo prizadevnega vrtnarja Janeza – »vselej je veliko za postoriti, da je park urejen«.

Družina Scaramanga je živela v Trstu, a se je zelo pogosto vračala v Sežano. Ob vili si je uredila čudoviti vrt in zasadila celo  vinograd, cel vrt pa je bil takrat enkrat večji od današnjega. V vrtu so posadili različne tuje zanimive rastline, ki so jih prinesli s potovanj po svetu, kamor so plule Scaramangove ladje in mnoge rastline do takrat na Krasu sploh niso poznali!

Palma velikanka v rastlinjaku.

Zadnji lastnik vrta je bil Giovanni Scaramanga di Altomonte, ki je 1927. leta podedoval vilo z vrtom po svoji materi. Bil je zelo  izobražen in vpliven mož – med 2. svetovno vojno naj bi s svojim vplivom obvaroval Sežano z okolico pred nemškim požigom, a leta 1948 je vilo z bogatim vrtom doletela nacionalizacija. Gospod Giovanni ni imel potomcev, ki bi lahko z denacionalizacijo vrt z vilo zahtevali nazaj v lastno posest… Leta za tem je umrl v Trstu. Danes sta vila in vrt v lasti občine Sežana.

V vrtu raste 70 različnih vrst sila dišečih vrtnic – pokrovne, grmaste in popenjave pastelnih, rdečih in drugih barv.

Rastlinjak iz leta 1890, postavljen po vzoru rastlinjaka v Schönbrunnu na Dunaju.

Obiskovalci vrta se lahko odločijo za voden ogled in v tem primeru  izvedo marsikatero skrivnost in zanimivost o družini Scaramanga, vili Mirasasso in vrtu. Možen pa je ogled vrta , prav tako rastlinjaka iz leta 1890 in interpretacijskega centra kraške vegetacije tudi brez vodnika. V omenjenem centru je didaktičen prostor kaške vegetacije, dvorana, kjer obiskovalcem predvajajo animirani film o spreminjanju Krasa v obdobju zadnjih 12.000 let, prodajalna s spominki…. V vrtu, kjer obiskovalci doživijo umetnost človeka, narave in časa,  prirejajo razne dogodke, organizirajo pa tudi civilne poroke, ki so nekaj posebnega – za posebne ljudi.

Kamniti vodnjak - star 204 let.

Vrt je obogaten  z različnimi kipi, ki jih je postavila družina  Scaramanga. 

Tekst in foto: Duša Podbevšek - Bedrač

 

 

 

Oglejte si tudi

16. Mednarodni festival miniaturni svet v malem

14. May 2024

V 42. letih 23 tisoč krat v Postojnski jami

15. Apr 2024

V Rutu v Baški grapi je doma pobuda Ohranimo slovenski kozolec

12. Apr 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice