V naravnih zdraviliščih vse več tujih gostov

Pred prvomajskimi prazniki v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ) prevladuje optimizem, saj so bila zdravilišča in terme med minulimi velikonočnimi prazniki zelo dobro zasedena.

17. Apr 2023

Deli s prijatelji

Prvomajski prazniki so že tradicionalno pokazatelj turističnega obiska v osrednji poletni turistični sezoni. In to velja tudi za slovenska naravna zdravilišča. »Med našimi člani v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ) prevladuje optimizem, saj so bila zdravilišča in terme med minulimi velikonočnimi prazniki zelo dobro zasedena. Odlično pa se polnijo že za čas prvomajskih praznikov,« pravi Iztok Altbauer, direktor SSNZ.

V omenjeni skupnosti jih veseli, da se v zdravilišča in terme vrača vse več tujih gostov. V letošnjih prvih treh mesecih so imeli kar za 89,4 odstotka več tujih gostov kot v enakem obdobju lani. Ob tem je bilo domačih gostov le za dobrih 10 odstotkov manj. Pri prenočitvah so tuji gosti dosegli za 77 odstotkov boljši rezultat, domači gostje pa so ustvarili zgolj za 2 odstoka manj prenočitev. Med tujimi gosti prevladujejo turisti iz Avstrije, ki predstavljajo 30 odstotkov vseh tujih prenočitev, sledijo gosti iz Italije, ki jih je 23 odstotkov od vseh, sledijo iz Hrvaške, Srbije in Nemčije. »Močno se je povečalo število italijanskih gostov, za kar 145 odstotkov, vedno več je tudi gostov iz Češke, Madžarske in Slovaške,« doda Iztok Altbauer.

Fotografija: Najpogosteje  fotografiran spomenik v zdraviliškem parku v Šmarjeških Toplicah je železni vodnjak s kipom ženske z vrčem , ki so ga izdelali v 19. stoletju v eni od avstrijskih livarn, v Šmarješke Toplice pa ga je pripeljal 1926. leta novomeški zdravnik dr. Viktor Gregorič.

V Termah Dobrna z izjemno dolgo tradicijo, ki so jih že v zgodovini obiskovale zelo eminentne osebe, med drugim Ludvik Bonaparte, brat cesarja Napoleona Bonaparte, med prvomajskimi prazniki pričakujejo dobro zasedenost. Gostje v te terme v večini prihajajo iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije in Hrvaške. »Največ zanimanja je za bivanje v prenovljenem historičnem hotelu Švicarija, ki je svoja vrata odprl marca letos in gostom nudi razvajanje v savna spa-ju. Pri družinah pa so zelo priljubljeni tudi prostorni in moderno opremljeni apartmaji Spa Suite Dobrna z lastno savno in leseno kadjo s termalno vodo,« sporočajo iz Term Dobrna. Omenjene terme za svoje dopustovanje izbirajo gosti, ki cenijo tamkajšnjo edinstveno naravo. Terme Dobrna so namreč odlično izhodišče za pohode do Paškega Kozjaka, kolesarjenje vse do Logarske doline in obiska lokalnih turističnih kmetij, farme jelenov in zgodovinskih znamenitosti.

Fotografija: Naše najboljše smučarske skakalke  so rade na pripravah v Termah 3000 v Moravskih Toplicah.

»V Termah Krka med prvomajskimi prazniki pričakujejo dobro zasedenost na vseh svojih destinacijah – na Otočcu, v Termah Šmarješke Toplice, v Termah Dolenjske Toplice in na morju v Talasu Strunjan. V glavnem bodo imeli slovenske goste, med tujimi pa največ iz Italije. V Thermani Laško pravijo, da je končno zasedenost zmogljivosti težko napovedati, saj se večina rezervacij zgodi zadnji hip. »V Sava Turizmu glede na povpraševanja na termalnih destinacijah v skupini Sava Hotels & Resorts: Terme Ptuj, Terme 3000 – Moravske Toplice in Zdravilišče Radenci, lahko ocenimo, da bo zasedenost odlična, še vedno pa se najde še kakšna prosta soba. Pričakujemo, da bo zasedenost za prvomajske praznike primerljiva z lanskim letom. Poleg slovenskih gostov bodo prevladovali tuji gosti iz Avstrije, Češke, Nemčije in Srbije,« napovedujejo v Sava Turizmu.

7

Na fotografiji: Florjan Vasle in Vasja Čretnik iz vodstva Term Olimia ter Peter Misja, župan Podčetrtka in podpredsednik Turistične zveze Slovenije, pričakujejo odličen turistični obisk term med prvomajskimi prazniki.

Termah Olimia v Podčetrtku pričakujejo polno zasedenost vseh hotelov in apartmajev med prvomajskimi prazniki. »Z zasedenostjo med prihajajočimi prvomajskimi prazniki, če jo primerjamo z letom 2019, smo lahko izjemno zadovoljni. Glede na to, da je to termin slovenskih šolskih počitnic, pričakujemo največ domačih gostov – skoraj 50 odstotkov, nato iz Češke, Hrvaške, Srbije, Italije in Avstrije. »Z rezervacijami za prihajajoče praznike so v Termah Portorož zadovoljni. »Lani so bili še vedno aktualni turistični boni, zato smo imeli večje število domačih gostov. Letos bodo te rezervacije v večji meri nadomestili tuji gosti,« menijo v Termah Portorož. Iz Term Zreče pa sporočajo, da rezervacije za prvomajske počitnice vztrajno prihajajo. Število tujih gostov v Uniturjevih centrih narašča, vendar za zdaj še ne dosega »predkoronskih« številk. Najpomembnejši ostajajo tuji trgi v oddaljenosti do 500 km.

Besedilo in fotografije: Duša Podbevšek – Bedrač

 

Oglejte si tudi

Doživite umetnost človeka, narave in časa

10. Jun 2024

16. Mednarodni festival miniaturni svet v malem

14. May 2024

V 42. letih 23 tisoč krat v Postojnski jami

15. Apr 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice