V Štanjelu odprli nov muzej Grad Štanjel z izkustveno razstavo Narava in človek na Krasu!

V novem muzeju poteka izkustvena razstava Narava in človek na Krasu, kjer bo vso pomlad živahno.

14. Apr 2022

Deli s prijatelji

Muzej Grad Štanjel obiskovalcem pričara Kras na doživet način, zdrami vse njegove čute in budi željo po raziskovanju narave, arhitekture, dediščine in umetnosti tega sveta kamna, burje in ruja.

V sredo, 13. aprila so v Štanjelu svečano odprli nov Muzej Grad Štanjel, ki na preko 400 m2 ponuja edinstveno in atraktivno razstavo o naravi in človeku na Krasu. S tem se zaključuje pomemben del obnove gradu Štanjel, Štanjel pa dobiva vsebine in programe, ki bodo v ta biser Krasa obiskovalce vabile vse leto.

Župan Občine Komen, mag. Erik Modic: »To je doslej največja posamična naložba v Štanjelu, saj njena vrednost presega 900.000 EUR. Z njo smo naredili velik korak k dokončanju obnove in revitalizacije gradu Štanjel.« Župan napoveduje, da so v teku prizadevanja občine, da obnovo celotnega gradu dokonča do leta 2024, torej natanko 80 let po uničenju gradu.

Koncept novega muzeja, ki sta ga zasnovala Nina Peče Grilc in dr. Uroš Grilc iz zavoda Škrateljc, partner projekta pa je bil Park Škocjanske jame, se razlikuje od znanih prezentacij naravne in kulturne dediščine Krasa. Razstava je ob tem zastavljena nivojsko in obiskovalca stopenjsko popelje od manj zahtevnih do bolj zahtevnih vsebin. Zato bo odličen učni poligon tako za šole, kot tudi za obiske družin.

Vas zanima, kako je občutiti moč in hlad burje? V Muzeju Grad Štanjel lahko burjo srečate vsak dan, saj je del razstave tudi vetrovnik, kjer vas ta kraška čarovnica dodobra prepiha, in to kar s 120 km/h! Razstava namreč gradi na izkustvenem doživljanju Krasa in njegove narave in kulture, saj vsaka izmed tem razstave vključuje interaktivni moment, s pomočjo katerega bo obiskovalec lahko doživel posamezno prvino Krasa. Tako boste Kras lahko tudi zavonjali in prisluhnili njegovim zvokom, preverili težo kamna, spoznali vodni krog na Krasu. Še več, sami boste na unikatnih zvočilih iz kamna, ki s delo akademske kiparke Alenke Vidrgar, lahko pričarali zvok ruja in melodije burje.

Dr. Uroš Grilc, soavtor razstave: »Pri snovanju razstave smo na prvo mesto postavili doživetje obiskovalca, saj mu hoče razstava pričarati »duha« Krasa v vsej njegovi razkošni barvitosti. In to ne le glede tem, ki segajo od naravoslovja, do etnološke dediščine in arheologije, temveč tudi z umetnostjo, saj je Kras od nekdaj navdih za umetniško ustvarjanje.«

Eden od posebnih dragocenosti razstave je 12 fotografij Vena Pilona, kozmopolita in umetnika, ki je po študiju v Firencah v Štanjelu ustvaril nepozabne fotografije, izjemen dokument življenja tega kraja. Srečno naključje je, da so se te fotografije po natanko 100 letih vrnile v Štanjel in so našle svoj trajni prostor v Muzeju Grad Štanjel.

Kamen, voda, burja, kraški ovčar, mozaična kraška kulturna krajina, jame ter človek in Kras je sedem tematskih sklopov, ki so v novem muzeju predstavljene tako na naravoslovni, arheološki, kulturno-zgodovinski, etnološki, muzejski, pa tudi umetniški, fotografski in filmski osnovi. Muzej Grad Štanjel je poseben tudi zavoljo raznolikosti prezentacijskih načinov in metod, ki obiskovalcu ponudijo bogato izkušnjo: od klasičnih muzejskih prezentacij artefaktov, denimo najdb iz Štanjela iz obdobij gradišč in najdb iz časa Cobenzlov, ki jih je prispeval Goriški muzej, fotografij Štanjela iz povojnega obdobja in iz leta 1969 iz zbirke Slovenskega etnografskega muzeja, zbirke eksponatov Blaža Vehovarja na temo kraškega ovčarja, pa številnih eksponatov Parka Škocjanske jame ter filmskega gradiva o Krasu Radiotelevizije Slovenija je le delček vsega, kar je nov muzej strnil v kompleksno in bogato izkušnjo.

Borut Peric, vodja strokovne službe parka Škocjanske jame: »»Matični kras, kot del Nature 2000, predstavlja edinstveno kulturno krajino, ki jo je ustvarjal človek skozi stoletja v sožitju z naravo. Razstava na gradu Štanjel vso raznolikost in posebnosti Krasa približa obiskovalcu zelo neposredno, ob tem pa nosi močno ekološko sporočilo glede občutljivosti tega ranljivega ekosistema.«

Ob tem velja poudariti tudi pomembno terensko raziskavo, ki jo je za potrebe novega muzeja opravil Slovenski etnografski muzej v Štanjelu in pa prispevke za muzej, ki so delo in rezultat sodelovanja z domačini. Predvsem velja tu zahvala g. Jožefu Švaglju iz Štanjela.

Katja Kralj, strokovna vodja turizma ORA Krasa in Brkinov: »Muzej Grad Štanjel je izredna pridobitev za Štanjel, tako z vidika celoletnosti ponudbe in programov, kot tudi privabljanja novih obiskovalcev. Muzej bo izredno zanimiv za osnovne in srednje šole, saj načrtujemo atraktivne pedagoške programe. Obenem pa vas vabimo v Štanjel že v spomladanskih dnevih, ko se bo v njem zvrstila pisana paleta odličnih prireditev v sklopu destinacijske akcije Pomladne barve Krasa in Brkinov.«

Muzej Grad Štanjel in razstava bosta odprta v času uradnih ur Turistično informacijskega centra Štanjel. Z veliko nočjo prehaja Turistično informacijski center Štanjel na poletni urnik: ponedeljek – nedelja, od 10.00 do 18.00 ure. Z otvoritvijo muzeja se je iz pritličja Galerije Lojzeta Spacala seli informacijski center v preddverje severnega dela spodnjega palacija. Preddverje bo tako postal osrednji vstopni informacijski prostor za vse obiskovalce gradu in celotnega Štanjela iz katerega bo vstop v Galerijo Lojzeta Spacala, konferenčno dvorano, Vinoteko Grad Štanjel in Muzej Grad Štanjel.

Cene vstopnic za Muzej Grad Štanjel se bodo gibale od 7 € za odrasle, do 4 € za otroke od 6 do 15 let. Posebne cene bodo imele družine (dva odrasla in dva otroka) 18 €, upokojenci, dijaki in študentje 5 € in predšolski otroci in invalidi bodo imeli brezplačen vstop. Brezplačen vstop bodo v prvem mesecu po odprtju muzeja imeli tudi občani občine Komen. 

Dodatne informacije:

Uroš Simčič

TIC Štanjel

T: 051 335 216

E: uros@visitkras.info

I: www.visitstanjel.si  www.visitkras.si

PREGLED SPOMLADANSKEGA DOGAJANJA V ŠTANJELU

Vodenje po pravljično doživljajski poti – Škratji Kras, 16. april 2022

V marcu vas Škratji Kras vabi na družinsko dogodivščino vsak dan. Zgodnje spomladansko kraško sonce zna res čarobno pobožati, a če kraljuje burja, je bolje z obiskom počakati. Za vse, ki se želite na iskanje pečatov Krasa podati v spremstvu interpretativne vodnice, pa je na voljo vodenje 16. 4. 2022 ob 11.00 uri. Več informacij: Zavod Škrateljc, info@skrateljc.org

Otvoritev galerija Ana & Gaja Art Gallery z modno revijo, 22. april 2022

Na Mednaroni dan Zemlje bosta modni oblikovalki Gaja Hanzel – Fi by Gaja in Teja Kodre – Karmina na modni reviji predstavili sobivanje Gajinih torbic in Tejinih oblačil. Več informacij: Gaja Hanzel, Ana&Gaja Art Gallery, +386 31 363 703, anagaja.artgallery@gmail.com

Podelitev Nagrade Maks Fabiani 2021 in otvoritev razstave na Gradu Štanjel, 23. april 2022

Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije, Ustanova Maks Fabiani in Občina Komen, v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo ter Ministrstvom za okolje in prostor podeljuje že osmo Nagrado Max Fabiani. Več informacij: Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije,  +386 41 635 569, drustvo.dupps1@gmail.com, www.dupps.si

Pomladne barve Krasa in Brkinov:

Divji okusi Krasa in Brkinov, 15. 4. do 5. 6. 2022

Mesec jedi z divjimi rastlinami: Pomladne barve Krasa in Brkinov | Kaj početi | Visit Kras

Vodena outdoor doživetja, 15. 4. do 5. 6. 2022

Popotovanja med okusi in sledmi prazgodovine: Pomladne barve Krasa in Brkinov | Kaj početi | Visit Kras

Doživetje v sklopu Festivala kraške gmajne – Prazgodovinski dan na Krasu 24. 4. 2022

Gre za doživetje, ki se bo začelo na prazgodovinskem gradišču Debela Griža pri Volčjem Gradu. Izkušen vodnik vas bo z zanimivimi zgodbami popeljal v prazgodovino, skozi voden ogled gradišča, ki je eno najslikovitejših in najbolje ohranjenih nižinskih prazgodovinskih gradišč na Krasu. Je ostanek mogočnega utrjenega obroča iz obdobja bronaste in železne dobe, kjer so ljudje živeli. Po ogledu bo v vrtači priznani kraški kuhar Simo Komel predstavil in ponudil zeliščni čaj ali sadno vino ter prazgodovinsko jed, pripravljeno po receptu primorskih minešter, ki jo bogatijo staro žito – pira, domača zelenjava, zelišča ter slanina, meso jagenjčka in meso kozlička.

Obvezne rezervacije in informacije: TIC Štanjel, 05/ 769 00 56, stanjel@visitkras.info

Vinski večeri s kraškimi vinarji v Vinoteki Grad Štanjel vol. 2, vsak petek v aprilu

Tudi v mesecu aprilu se bodo nadaljevali vinski večeri s kraškimi vinarji v Vinoteki Grad Štanjel. Vinar bo izbral prav posebno selekcijo svojih vin. Celotno degustacijo bo vodil izkušeni sommelier in vinar sam. Za še prijetnejše okušanje, bo chef Simo Komel iz Bistro Grad Štanjel pripravil lokalne prigrizke ob spremljavi vsakega vzorca vina.

V vinoteki se bodo predstavili še: Vina Štemberger in Sebastijan Štemberger (15. 4. 2022), Renčel Wines in Joško Renčel (22. 4. 2022), Vina Slamič in Tomaž Volčič (29. 4. 2022).

Več informacij: Katja Kralj, vodja turizma ORA Krasa in Brkinov d. o. o., +386 51 674 888, katja@visitkras.info, FB Vinoteka Grad Štanjel

Otvoritev razstave ART Štanjel, 6. maj 2022

ART Štanjel, poletje kreativnih delavnic za otroke tretje triade OŠ ima v Štanjelu že leta stalno mesto. Od prvega vikenda v maju dalje bodo njihove umetnine iz preteklih delavnic na voljo na ogled v Fabianijevi dvorani na gradu Štanjel.

Več informacij: TIC Štanjel, 05/ 769 00 56, stanjel@visitkras.info

Dan kraškega ovčarja in voden pohod po pravljično doživljajski poti – Škratji Kras, 22.maj 2022

Tudi letos se bodo zopet srečali lastniki in ljubitelji avtohtone kraške pasme- kraških ovčarjev, ki bodo med drugim podelili tudi priznanje 'Mladi kinolog' za leto 2021. Skupaj z vami se bodo v spremstvu interpretativne vodnice podali na zanimivo škratjo pustolovščino po pravljično doživljajski poti Škratji Kras.

Več informacij: Klub kraških ovčarjev Slovenije, +386 (0)41 567 893, blaz.vehovar@gmail.com

Zavod Škrateljc, info@skrateljc.org

Grajski večeri Štanjel, vsak petek v juniju

Tradicionalni grajski večeri, ki se bodo tudi letos odvili na štanjelskem grajskem dvorišču, nam bodo popestrili poznopomladanske petkove večere.

Nastopili bodo: Gledališka skupina Štandrež s komedijo Pamela (3. 6. 2022), Rudi Bučar in Banda (10. 6. 2022), SiTi Teater BTC s komedijo Fantovščina (17. 6. 2022) ter Boštjan Pertinač in Tinkara Kovač – premierni glasbeni koncert Tinkara & Boštjan "Akustično od Pirana do Sežane" (24. 6. 2022).

Več informacij: Športno kulturno društvo biser krasa Štanjel, +386 (0)31 378 424, hocevar.boris@siol.net

 

 

 

 

Oglejte si tudi

Pohodniški vikend v Tuhinjski dolini z novimi gozdnimi doživetji

12. Sep 2022

Kras in pesem v Veliki dvorani Županove jame

08. Sep 2022

Srečanje motoristov Harley-Davidson, Portorož, 9. do 12. junij 2022

08. Jun 2022

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice