Turistično društvo Šalek

O nas Aktualno

Naslov

  • Šalek 24,3320 VELENJE

Predsednik

  • Zlatko Bartolac

Kontaktne osebe

  • Zlatko Bartolac

Deli s prijatelji

Aktualno

Dogodki

POTOPISNO PREDAVANJE O IRANU

  • 15. nov 2023 18:00 - 15. nov 2023 19:30
  • Turistično društvo Šalek
Turistično društvo Šalek
15. Nov 2023
Dogodki

Starotrški dan

  • 18. avg 2021 19:00 - 21. avg 2021 20:00
  • Turistično društvo Šalek
Dogodki

Obarvajmo Šalek in (iz)rišimo kulturno dediščino Šaleka v našem vsakdanjem življenju

  • 21. jun 2021 09:00 - 21. jun 2021 18:00
  • Turistično društvo Šalek

O nas

Turistično društvo je bilo ustanovljeno leta 1999(2000). Z namenom in željo ohraniti vaške znamenitosti, stare navade in običaje, in v skrbi za lepšo podobo vasi in okolice. Trudimo se, da bi ohranili in nadaljevali s tradicijo kulturnih prireditev.

Društvo skrbi tudi za medsebojno povezovanje krajanov. Dobro sodelujemo z gasilci PGD Šalek, krajevno skupnostjo in OŠ Šalek, na slednji poteka tudi turistični krožek.  Ustanovljen je tudi pododbor turističnega društva Gorica Velenje, ki je s svojim delom pričel 21. 3. 2023. Med nalogami ima pomembno mesto ohranjanje dvorca Gorica ali med domačini znanega kot Beli dvor iz istoimenske mladinske pripovedi Gustava Šiliha.
Aktivno se vključujemo tudi na prireditve Mestne občine Velenje in Turistične zveze Velenje.
Vljudno vas vabimo, da nas obiščete na naših prireditvah in si ob enem ogledate edinstven grad Šalek.

Šaleška dolina je nekdaj slovela kot dolina gradov. S katerekoli strani se obiskovalec bliža Velenju, ga pozdravi grad. Naselje Šalek in Šaleška dolina nosita svoje ponosno ime po gradu Šalek, ki je nastal v 12. stoletju in je najstarejši grad v dolini. Grad Šalek je v svoji turbulentni zgodovini prehajal iz rok v roke številnih plemiških družin in tudi škofije Krka na Koroškem. 

Dejstvo, da je dolina dobila ime po gradu, je posebnost v slovenskem prostoru, kot je bil poseben tudi grad Šalek. V današnji razvalini se je od gradu praktično ohranil le še stolp, ki je v tlorisu trikotne oblike in je kot tak enkraten v slovenskem prostoru. S svojimi do 2,5 metra debelimi stenami in odlično strateško lego je omogočal nadzor nad Šaleško dolino. Ena izmed številnih legend, ki izhajajo iz njegove burne zgodovine pravi, da so se turške topovske krogle, ko so le-ti napadali Velenje, od grajskega stolpa enostavno odbijale. Leta 1676 je grad prvič pogorel. Po obnovi so ga v last dobili gospodje Gebelkhoven, vendar je leta 1770 grad spet pogorel. Po legendi je bil tistega nesrečnega dne na gradu glasen ples. Zunaj se je razdivjala nevihta, v grad je udarila strela, zaradi glasne glasbe pa tega niso opazili dokler ni bila že vsa streha v ognju.

Danes kulturno dediščino gradu Šalek ohranjamo tudi s plesno skupino renesančnih plesov Šaleška gospoda, ki  s svojimi plesnimi nastopi promovira TD Šalek, KS Šalek, Mestno občino Velenje in celotno Šaleško dolino širom Slovenije in tudi  v tujini.

Povezani smo z

Regijska turistična zveza

Regijska turistična zveza SAŠKA

Stari trg 3, 3320 Velenje

Občinska turistična zveza

Turistična zveza Velenje

Stari trg 3, 3320 Velenje

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice